Doktor öğretim üyelerinden kadro talebi
Doktor öğretim üyeleri, iş güvencesiz ve sözleşmeli çalışma koşullarına isyan ederek haksızlığın düzeltilmesini ve daimi kadro talep etti.

Fotoğraf: Envato
Devlet üniversitelerinde görev yapan doktor öğretim üyelerinin Devlet üniversitelerinde görev yapan doktor öğretim üyelerinin iş güvencesiz ve sözleşmeli çalışma koşullarına isyan ederek haksızlığın düzelteilmesi ve daimi kadro talep etti.
Doktor öğretim üyeleri tarafından yapılan açıklama şöyle
""Devlet üniversitelerinde görev yapan doktor öğretim üyelerinin (eski adıyla yardımcı doçent) özlük hakları konusunda adaletsizlik bulunmaktadır. Doktor öğretim üyelerini sözleşmeli hale getiren sayılı 2547 sayılı Kanunun 23. maddesinde atamayla ilgili en çok dört yıl süre ile yapılır. Her atama süresinin sonunda görev kendiliğinden sona erer ifadesi, Anayasanın 128/1 maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Doçent ve profesörler kadrolu çalışırken, araştırma ve öğretim görevlilerinin sözleşmesi koşulsuz/şartsız yenilenirken, doktor öğretim üyeleri asistanlarından bile daha az iş güvencesine sahiptir.
Diğer kamu görevlileri arasında yer alan doktor öğretim üyeleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri yerine getiren kişilerdir. Bu nedenle doktor öğretim üyelerinin sözleşme ilişkisi Anayasaya uygun değildir. Aynı şekilde bu durum 2547 sayılı Kanunun madde 36/1 "Öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapar" hükmüne de aykırıdır. Buna karşın doktor öğretim üyeleri belirli süreler ile atanarak istihdam edilmektedir.
ÜAK'ın (Üniversiteler Arası Kurul) doçentlik unvanı için bile şart koşmadığı yabancı menşeli indekslerde yayın koşulu, doktor öğretim üyelerinden her iki yılda bir istenebilmektedir (bazı üniversitelerde). Bu tür şartlar doktor öğretim üyelerinde stres, tükenmişlik, dışlanma duygusu, itibar kaygı vb. sonuçlara neden olmaktadır. Bazı üniversitelerde ancak bölüm başkanının uygundur imzasıyla uzatılan sözleşmeler, akademik teamüllere yakışık olmayan bağımlılık ilişkisi de doğurmaktadır. Kamu hizmeti yerine getiren, doçent ve profesörler ile aynı statüde olmalarına karşın asimetrik özlük haklarına sahip olan doktor öğretim üyelerinin çalışma hayatları zedelenmektedir. Ülkemizde yaklaşık 40 bin civarında Doktor Öğr. Üyesi bulunmaktadır. Bu akademisyenlere daimi kadro verilmesinin maliyeye yükü ise SIFIRdır. Bu nedenle bariz şekilde görünen bu haksızlığın düzeltilmesini talep ediyoruz."" (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et