Fransa’da kürtaj hakkı resmen anayasal güvence altında
Fransa’da Versay Sarayında gerçekleştirilen tarihi kongre oturumda yapılan oylamada 72 hayır oyuna karşı 780 evet oyuyla kürtaj hakkı anayasal güvence altına alındı.
Fotoğraf: AA
Kıvanç DEMİR
Strasbourg
Fransa’da kürtaj hakkını anayasal güvence alan ilk ülke oldu. Kadınların eşitlik ve adalet mücadelesi ise devam ediyor. İşçi sendikaları 8 Mart gününe grev ve eylem çağrısı yapmıştı.
Fransa’da Senato ve Ulusal Meclis ortak oturumda bir araya geldi ve kürtajın anayasal korumaya alınması teklifi birlikte oylandı. Versay Sarayında gerçekleştirilen oturumda yapılan oylamada 72 hayır oyuna karşı 780 evet oyuyla teklif kabul edildi.
Oylama ardından Meclis Başkanı Yaël Braun-Pivet kürtaj hakkının tamamen anayasaya da güvence altına alındığını açıkladı. Karar imzalaması için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a gönderilecek.
Yaël Braun-Pivet konuşmasında “Tarihimizde ilk kez Parlamento kongresinde bir kadın başkanlık ediyor. Kendimiz için, ulusumuz için, tüm kadınlar için, Fransa’daki ve dünyadaki tüm kızlar için (...) sesimizi yükseltmenin zamanı geldi” diye açıkladı.
ACI ÇEKEN KADINLARA BORCUMUZ VAR
Daha sonra söz alan Basbakan Gabriel Attal da “Bedenleri ve zihinlerinde bazen hayatlarını kaybedecek kadar acı çeken tüm kadınlara manevi bir borcumuz var” dedi. Kürtajı suç olmaktan çıkaran 17 Ocak 1975 tarihli yasanın arkasındaki isim olan eski Sağlık Bakanı Simon Veil’i uzun süre alkışlayarak “Simone Veil’e ikinci bir zafer kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan 8 Mart günü öğle saatlerinde gerçekleştirilecek olan Anayasa Mühürleme Töreni de başkent Paris’te ilk kez halka açık gerçekleştirilecek.
FRANSA’DA KÜRTAJ 49 YILDIR YASAL
17 Ocak 1975 tarihli Veil yasası geçici olarak kürtajı suç olmaktan çıkarmış ve kürtaj olmak için bir zemin hazırlamıştı. Aralık 1979’da kürtaj yasası “Veil yasası” hükümlerini kesinleştirdi. O tarihten bu yana kadınların ücretsiz kürtaj yaptırmasına olanak tanıyan ve kürtaj hakkını güçlendiren çeşitli yasalar çıkarıldı. Kabul edilen son yasa ise kürtaja başvurmak için yasal süreyi 12 haftadan 14 haftaya çıkaran 2 Mart 2022 tarihli yasa oldu.