05 Mart 2024 11:06

İSİG: Şubat ayında en az 144 işçi çalışırken hayatını kaybetti

İSİG Meclisi raporuna göre, 2024 yılı şubat ayında 6'sı çocuk en az 144 işçi çalışırken hayatını kaybetti.

Görsel: İSİG

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024 yılı şubat ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre şubat ayında en az 144 işçi çalışırken can verdi.

Rapor, İliç’te göçük altında kalan maden işçileri ve Marmara Denizi’nde batan Batuhan A gemisindeki deniz işçileri şahsında bugüne kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden ve cenazelerine dahi ulaşılamayan işçilere adandı.

“MADEN İŞÇİLERİ TÜRKİYE’DE GÜVENSİZ, GÜVENCESİZ, ÖNLEMSİZ ÇALIŞTIRILMAKTADIR”

Kanada ve ABD kökenli Anagold Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni'nde 10 milyon ton siyanürlü toprağın 800 metre kayması sonucu 9 işçinin göçük altında kaldığı belirtilerek Bağımsız Maden-İş Sendikasının  “Anagold Gözlem Raporu - Öncesi ve Sonrasıyla 13 Şubat” başlığı ile hazırladığı rapordan öne çıkanlar paylaşıldı: “Maden işçileri Türkiye’de güvensiz, güvencesiz, önlemsiz, düşük ücretli ve baskı altında çalıştırılmaktadır. Benzer şekilde çevreye verilen zararla ilgili de ABD ve Avrupa’da çok daha sıkı önlemler gündeme gelirken Türkiye’de bu önlemler aşılması gereken yasal engeller olarak görülmektedir. Ayrıca Kanada ve ABD şirketi olması yerel ortaklıkların üstünü örtmemelidir. Şirketin Türk ortağı Çalık Holding’tir. Bu holdingin siyaset-bürokasi-idare ilişkileri malumdur.”

İSİG verilerine göre, şubat ayında en az 144, her gün “en az” 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. En çok ölüm inşaat işkolunda meydana geldi.

İŞ CİNAYETLERİNİN İŞKOLLARINA GÖRE DAĞILIMI

İnşaat, yol işkolunda 39 işçi; taşımacılık işkolunda 17 işçi; madencilik işkolunda 13 işçi; tarım, orman işkolunda 12 emekçi (5 işçi ve 7 çiftçi); metal işkolunda 11 işçi; belediye, genel işler işkolunda 8 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 7 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 6 işçi; tekstil, deri işkolunda 4 işçi; ağaç, kağıt işkolunda 4 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 4 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 3 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 3 işçi; gıda, şeker işkolunda 2 işçi; petro-kimya, lastik işkolunda 2 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 9 işçi hayatını kaybetti.

İŞ CİNAYETLERİNİN YAŞ GRUPLARINA GÖRE DAĞILIMI

14 yaş ve altı 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 işçi, 30-49 yaş arası 61 işçi, 50-64 yaş arası 35 işçi, 65 yaş ve üstü 10 işçi, yaşını bilmediğimiz 4 işçi hayatını kaybetti.

İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENLERİNE GÖRE DAĞILIMI

Yüksekten  düşme nedeniyle 31 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 31 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 25 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 14 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 11 işçi; şiddet nedeniyle 6 işçi; patlama, yanma nedeniyle 5 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 4 işçi; intihar nedeniyle 3 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 13 işçi hayatını kaybetti.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

MOSSAD’a bilgi sattığı iddia edilen 7 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

EMEP Eskişehir adayı Hüseyin Öge: İktidar Eskişehir'in yüzde 70'ini maden alanı olarak belirledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa