Depremde 14 cana mal olan MCG Tower davasında tutuklu sanık yok
6 şubat depremlerinde 14 kişinin hayatını kaybettiği 17 katlı MCG Tower davasının ilk duruşması görüldü. 13 sanığın bilinçli taksirle adam öldürme suçundan yargılandığı dava 31 mayısa ertelendi.
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
İskenderun’da 6 Şubat depremlerinde 14 kişinin hayatını kaybettiği 17 katlı MCG Tower davasının ilk duruşması İskenderun 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 13 sanık hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan açılan dava 31 Mayıs tarihine ertelendi. Dava sonrası açıklama yapan aileler, sanıkların tutuklanmasını istedi.
İskenderun 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan bilirkişi raporunda yıkıldığında henüz 3 yıllık olan bina ile ilgili yapı zeminin kusurlu olmasına rağmen katların çıkılmasına izin verildiği tespit edildi.
ZEMİN İYİLEŞTİRMESİ GEREKTİĞİ HALDE İNŞAATA DEVAM ETTİLER
Yapım ruhsatı İskenderun Belediyesi tarafından 17 Temmuz 2017'de verilen MCG Tower’ın yapı denetimini Hatay Yükseliş Yapı Denetim üstlendi. Geoteknik değerlendirme raporunda zemin iyileştirme yöntemi uygulanmadan inşaat başlanamayacağı belirtildi. Hatay 1’nci İdare Mahkemesi bu gerekçe ile projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna rağmen inşaat başladı ancak İskenderun Belediyesi şirkete yaptırım uygulamadı. İskenderun Belediyesi savunmasında yapı zemininden sorumlu olan mühendisin öldüğünü söyledi.
“TÜM SANIKLAR TUTUKLU YARGILANSIN”
Dosyada tutuklu yok ve sanıklar depremin şiddetine sığınıyor. Yakınlarını kaybeden aileler dosyadaki sanıkların tutuklu yargılanmasını talep ediyor. İskenderun Adliyesi’nde görülen duruşmanın ardından aileler adalet çağrısı yaptı. Açıklamaya CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, EMEP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halil İmrek, EMEP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Gülşen ve TİP İl Başkanı Hasan Yılmaz katıldı.
Açıklamada konuşan Süheyl Sümbültepe, hem belediyeye, hem yapı denetim firmalarına, hem statik proje ve kaba inşaatı yapanlara, hem de müteahhite karşı mücadele verdiklerini ifade etti. Sümbültepe, amaçlarının binanın yapımından beri oradan bulunmayan belediye görevlilerinden uygunsuz inşaat yapan kaba inşaat sorumlularının yargılanması olduğunu söyledi. Yapı denetim firmasının 4’üncü kata kadar hak ediş verdiğini ifade eden Sümbültepe, sonraki 13 katın kaçak olduğunu belirterek tüm sorumluların tutuklu yargılanması için adalet peşinde olduklarını belirtti.
“ÖLÜMLERİ ÖNGÖREBİLMİŞLER ANCAK HİÇBİR ŞEY YAPMAMIŞLAR”
Açıklama da konuşan Avukat Bülent Akbay, binanın temel atımından bitimine kadar her aşamasının yanlış ve kusurlu olduğunu ifade etti. Akbay, ‘’Bu binanın sorumluları müteahhidinden şehircilik bakanlığı temsilcilerine kadar her aşamada eksiklikleri görmüş insanların ölebileceklerini öngörmüş ancak bilerek isteyerek hiçbir şey yapmamışlar” dedi
Davanın bir trafik kazası yaşanmış gibi bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmak suçundan açıldığını ifade eden Akbay, “Bu dosyada bugüne kadar herhangi bir tutuklu olmaması bu adaletsizliğin göstergesidir. 31 Mayıstaki davada yine buradan olacağız” dedi. (Adana/EVRENSEL)