Yeni bölümler açılıyor fakat imkânlar yeterli mi?
Fakülte yönetimi, açılacak olan yeni bölüm için derslik ve akademisyen yeterliliğini göz ardı etmekte. Öğrencileri etkileyen her konuda söz hakkımızın olduğunu düşünüyorum.
![Yeni bölümler açılıyor fakat imkânlar yeterli mi?](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/194825.jpg)
Fotoğraf: Pixabay
Efe KOÇDOĞAN
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi
Son dönemde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde, Yeni Medya ve İletişim Bölümü açılması girişimi, öğrenciler arasında kaygı ve endişe yaratmış durumda. Bu endişelerin temelinde, öğrencilerin fikir ve görüşlerinin sürecin planlanmasında ve karar alınmasında göz ardı edilmesi yatıyor. Fakülte yönetimi, açılacak olan yeni bölüm için derslik ve akademisyen yeterliliğini ve öğrenci görüşlerini göz ardı etmekte. Öncelikle, yeni bir bölüm açılırken fakültede yeterli dersliğin olup olmadığı gibi temel bir konunun göz ardı edilmesi, öğrencilerin eğitim kalitesini ciddi şekilde etkileyecek. Zaten mevcut sınıfların doluluk oranları ve fiziksel yetersizlikleri, yeni bir bölümün katılımıyla daha da artacaktır. Ayrıca, yeterli sayıda akademisyen olup olmadığına dair bir değerlendirme yapılmadan yeni bir bölüm açılması, eğitim kalitesini ve akademik başarıyı doğrudan etkileyecektir.
Dahası, öğrencilerin fikirlerine ve görüşlerine başvurulmaması, bu sürecin adil ve demokratik bir şekilde yönetilmediğini göstermektedir. Öğrencilerin, kendi eğitimlerini doğrudan etkileyen kararlara bile katılım hakkı okulumuzda bulunmamaktadır. Müfredat da dahil olmak üzere öğrencileri etkileyen her konuda söz hakkımızın olduğunu düşünüyorum. Bu temel hakkımızın bizlere verilmemesinin öğrencileri dışladığı ve üniversite karar alma süreçlerinin dışına ittiği aşikâr.
BÖLÜMÜN İKTİDARIN MEDYA TAHAKKÜMÜ İLE İLİŞKİSİ
Tüm bunların ötesinde, Yeni Medya ve İletişim Bölümünün açılmasıyla ilgili sürecin, iktidarın medya üzerindeki tahakkümüyle bağlantılı olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Medya alanında güçlü bir etkiye sahip olan iktidarın, üniversite bünyesinde de kendi çıkarları doğrultusunda değişiklikler yapma girişimi, akademik özgürlüğe ve bilimsel özerkliğe zarar verecek nitelikte.
Ayrıca yeni bir bölümün açılması yeni sınıflara ihtiyaç duyulması, mevcut koşulların buna el vermeyeceği düşünüldüğünde şu an bir yeterli olmayan sınıflıklarımızın daha büyük sorun yaratacağı anlamına geliyor. Öte yandan medya alanına özel eğitim verebilecek yeterli sayıda donanımlı akademisyen ve teknik ekipmanın sağlanması da mümkün görünmüyor. Olacak olan nitelikten bağımsız bir şekilde öğrenci sayısının artmasına ve öğrencilerin üniversite imkanlarından yararlanmasını zorlaştıracaktır. Yeni bir bölüm açılması yerine var olan bölümlerin içeriklerinin düzenlenmesi, dijital dünyaya ayak uydurabilecek hale getirilmesi öğrenciler için çok daha faydalı olacaktır.
Sonuç olarak, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde planlanan Yeni Medya ve İletişim Bölümü, öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yaratacak ve eğitim kalitesini düşürecektir. Öğrencilerin görüşlerinin ve taleplerinin dikkate alınması, adil ve demokratik bir yönetim anlayışının benimsenmesi ve akademik özgürlüğün korunması gerekmektedir.
Evrensel'i Takip Et