06 Mart 2024 11:43

Tahir Elçi Davasında avukatların talepleri reddedildi, duruşma ertelendi

Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin davanın 10'uncu duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme avukatların taleplerini reddetti. Duruşma 12 Haziran'a ertelendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin davanın 10'uncu duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme avukatların taleplerini reddetti ve iddia makamına mütalaası sunması için son kez süre verdi. Duruşma 12 Haziran'a ertelendi.


Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015’te katledilmesine dair açılan davanın duruşması Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Davada, tutuksuz yargılanan polis Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi’ye “bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçlaması yöneltiliyor. Firari Uğur Yakışır'a ise, "2 polisi öldürmek ile devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiası yöneltiliyor. Sanık polisler, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı. Elçi ailesinin avukatları duruşmada hazır bulundu. Uluslararası hukuk örgütünden birçok ismin yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi duruşmayı takip etti. Savcı, geçen 4 ayda hazırlamadığı mütalaa için bir kez daha süre talebinde bulundu.

EREN: 10 TALEBİMİZ KABUL EDİLMEDİ

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, yargılamamın başından bu yana taleplerinin kabul edilmediğine işaret ederek, "10 tane talebimiz vardı, heyetiniz bu taleplerin hiçbirini kabul etmedi. Dosyanın davanın esasını etkiyecek bu taleplere dair inceleme yapılamadan, araştırılmadan mütalaaya gönderilmesi eksiktir. Olay yeri inceleme ve keşfinin yapılmadan karar kurulması ne kadar doğru? Mardin Kebapevi'ndeki 4 No'lu kamera incelenmeden, görüntüler geri getirilmeden, Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şube'nin çektiği 12 saniyelik görüntüler tespit edilmeden -ki bize göre kayıttan çıkılmamıştır, görüntüler kesilmiştir- dinlenmesini istediğimiz tüm tanıklar dinlenmeden, olaydaki istihbarat elemanları dinlenmeden biz bu cinayetin aydınlatılmayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"SİYASİ CİNAYET TAKSİRLE İŞLENMEZ"

"Tahir Elçi cinayeti siyasi suikasttır" diyen Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi için mahkemenin ara karar kurduğunu ama bu karardan vazgeçtiğini hatırlatan Eren, dosyadaki delillerin araştırılmadığını ve dosyanın soruşturma aşamasından farklı bir noktada olmadığını dile getirdi. "Siyasi suikast suçu taksirle işlenmez” diyen Eren, “Maalesef soruşturma aşamasından farklı bir noktada değiliz. Bu dava dosyasını bekleyen milyonlarca insan var. Bu anlamda toplumun adalet konusunda tatmini için verdiğiniz ara kararlardan vazgeçmenizi istiyorum. Dosyanın iddia makamına tebliğ edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

"KEŞİF TALEBİNİN REDDİ KARARINDAN VAZGEÇİN"

Avukat Zahide Beydağ Tıraş Öneri, olay yeri keşif taleplerinin yerin değişmiş olması nedeniyle reddedildiğine işaret ederek, "Ama olay yerinde kimin nerde durduğunun belirlenmesi ve beyanlarının doğru olup olmadığının araştırılması için önemlidir” dedi. Öneri, "Olayın gerçekleştiği gün çok sayıda basın mensubu vardı. Kimin nerede durduğu önemliydi. Bunun için tanıklar dinlensin diye talepte bulunduk. Şu an bulunduğumuz noktada keşif yapılmadan ve tanıklar dinlenmeden karar sağlıklı olmayacaktır. Taleplerimizi yineliyoruz ve kabul edilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"GÖRÜNTÜLER GERİ GETİRİLEBİLİR"

Delillerin mahkeme huzurunda tartışılamadığını kaydeden avukat Günal Kurşun, Baro Başkanı Eren'in bahsettiği görüntülerin geri getirilmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Kurşun, Hizbullah'ın Beykoz operasyonunda hard diskleri sildiği, yaktığı ve suya koyduğunu hatırlatarak, bunların Amerika'ya gönderilerek verilerin geri getirildiğini aktardı. Kurşun, geri getirilen görüntülerin Hizbullah davasında hükme esas alındığının altını çizdi. Kurşun, kamera ve hard disklerin üretici firmalara gönderilerek, verilerin geri getirilmesi yönünde karar kurulmasını isteyerek, bu konuda tekrar araştırma yapılmasını istedi.

"DİNLEME KAYITLARI MAHKEMEYE GETİRİLMELİ"

Cinayetin, 2 örgüt üyesinin takibe alınmasının ardından yaşandığını, söz konusu 2 kişinin telefon dinlenmesinin yapıldığını ifade eden avukat Mahsun Batı, dinlenme kayıtlarının dosyaya alınması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan talepte bulunulmasını istedi. Batı, "Savcılık delil toplamadan dosyayı mahkemenin kucağına bırakmıştır. Mahkeme heyeti cinayet mahalline temas etmeden hüküm kuramaz. Ara kararınızdan dönmenizi ve dinleme kararı olup olmadığı hususunun aydınlatılmasını istiyoruz" dedi.

Avukat Muhlis Oğurgül, "Bu görüntülerin çözümü ve geri getirilmesi için kayıtları Californiya'ya götürelim. Mahkeme bu cinayetin aydınlatılmasını istemedi. Bu konuda mahkemenin kolaylık sağlamasını istiyoruz" diye belirtti.

ELÇİ'NİN YEĞENİ: CEZASIZ BIRAKILMAMALI

Yeni mezun olan ve amcasının cinayet davasını üstlenen avukat Berfin Elçi, "Burada amcamın başkanlık yaptığı baronun avukatı olarak bulunuyorum. Tahir Elçi demek, faili meçhullere, cezasızlık politikasına karşı mücadele eden bir ömür demektir. Biz de onun dosyasının faillerinin cezalandırılması için mücadele ediyoruz. Ama biz yargılamada sırasında bunu sizden göremedik. Bu dosya tamamen avukatların mücadelesiyle bu aşamaya geldi. Bu ailesi olarak bizi yaralıyor. Sizden beklentimiz bu dosyayı cezasız bırakmayıp failleri cezalandırmanızdı."

AKTAR: DELİLLER TOPLANMADI

Avukat Mehmet Emin Aktar, mahkeme başkanına "Neden korkuyorsunuz?" diye sordu. Mahkeme başkanı, soruya tepki göstererek, "Kaç yıllık avukatsınız, biraz nezaketli olun" ifadelerini kullanması dikkat çekti. 
 
Aktar, savcının delilleri toplamak için olay yerine gitmediğini, delillerin toplanmadığını, 28 Kasım'da yaşanan cinayetin delillerinin Mart ayında toplandığını hatırlattı. Olay yerindeki silah kullanan herkesin dosyanın şüphelisi olduğunu, bunların dinlenmesi taleplerinin reddedildiğinin altını çizen Aktar, "Adalet beklentimiz yok. Olay yerine gidelim, Tahir Elçi nasıl öldürüldüğünü tespit edelim. Sonra ceza vermezseniz vermeyin, ama Tahir Elçi cinayetinin faillerini bulalım. Failleri bulmak için tek bir araştırma yapmadınız. Tevsii tahkikat talebimiz vardır" dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Tüm talepleri ve tevsii tahkikat taleplerini reddeden mahkeme heyeti, mütalaasını hazırlamak için iddia makamına son kez süre verilmesine karar verdi. Duruşma 12 Haziran'a ertelendi.

"HUKUK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapıldı.

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, "Bir önceki celsede mahkeme heyeti bizim talep etmiş olduğumuz bütün ara kararları reddetmişti ve dosyasını savcılığa mütalaasını hazırlayıp sunması için dosyaları kendileri tevdi etmişti. Ama iddia makamı bu celse dosyanın kapsamını gerekçe göstererek, henüz mütalaayı hazırlayamadığını, mütalaa için yeniden ek süre talebinde bulundu. Mahkeme iddia makamına mütalaasını hazırlamak üzere bir sonraki celseye kadar süre verdi” dedi. 
 
Eren, “Önemli bulduğumuz delillerin araştırma, inceleme ve rapor alma konusundaki bütün taleplerimiz mahkeme heyeti tarafından hep reddedildi. Biz buradan bir kez daha şunu söylüyoruz; ömrünü insan hakları ihlalleri ile mücadeleye adayan, cezasızlığa adayan Tahir Elçi dava dosyasını bizler cezasız kalmaması için hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. (MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tarikat yurdundaki 10 çocuğa taciz ve istismarla suçlanan eğitmene 94 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

İstanbul merkezli 13 ile sahte denklik belgesiyle üniversite okuyanlara operasyon: 30 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa