06 Mart 2024 15:47

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz ile görüştü

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze'ye insani yardımların ulaşması için "yeni geçiş kapılarının açılması" gerektiğini ifade etti.

Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'da İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile görüşmesinde "esirlerin serbest bırakılması" için Hamas ile yapılacak anlaşma konusunu ele aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Blinken ve Gantz Washington'da bir araya geldi. Görüşmede Blinken, ABD'nin İsrail'in "güvenliğini sağlama hakkına" desteğinin devam ettiğinin altını çizdi. Görüşmede esirlerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılması konusu da gündeme geldi. Taraflar arasında anlaşmaya yönelik devam eden müzakerelerden bağımsız olarak İsrail'in insani yardımların ulaştırılması için acil adımlar atması gerektiğini belirten Blinken, insani yardımların bölgeye ulaşması için "yeni geçiş kapılarının açılması" gerektiğini ifade etti.

GANTZ, ABD SAVUNMA BAKANIYLA DA GÖRÜŞTÜ

ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gantz, Washington ziyareti sırasında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'le de görüştü.

Görüşmede Austin'ın Gantz'dan daha fazla insani yardım sağlanması konusunda destek istediği belirtildi. Austin'ın Refah'ta herhangi bir kara operasyonundan önce sivillerin korunması ve insani durumun ele alınması için "uygulanabilir bir plana duyulan kritik ihtiyacı" vurguladığı kaydedildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby de basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kirby, Gazze'ye yardım ile ilgili "Yardımı deniz yoluyla taşımak için hem askeri hem de ticari seçenekleri inceliyoruz." dedi. Kıbrıs'ın potansiyel olarak deniz koridorunun parçası olarak kullanılabileceğini kaydeden Kirby, ancak gönderilen yardımların karaya çıkarılması ve tırlarla taşınması gerektiğinden bunları ulaştırmanın en iyi yolunun kara olduğunu kaydetti. 

"GAZZE'YE ASKER GÖNDERME PLANIMIZ YOK"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Pat Ryder da basın mensuplarına, deniz yoluyla Gazze'ye yardım gönderilme ihtimaline ilişkin açıklama yaptı. Ryder da ABD'nin ortaklarıyla Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için deniz koridoru, potansiyel ticari ve sözleşmeli seçenekler dahil bazı seçenekleri gözden geçirdiğini söyledi. Ryder insani yardım misyonlarını desteklemek üzere Gazze Şeridi'ne asker gönderme gibi planlarının olmadığını ifade etti.

İsrail'in Kanal 13 televizyonunda yer alan haberde, Körfez ülkelerinden Gazze'ye deniz yoluyla insani yardım gönderilmesinin planlandığı belirtilmişti. Ancak İsrail'in, başta kuzey olmak üzere Gazze'ye karadan yardım girişlerini engellemeye devam ediyor.

Bu nedenle Ürdün'ün yanı sıra Mısır ve bazı ülkeler de Gazze'ye havadan insani yardım ulaştırıyor. ABD de 2 Mart'ta Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri ile Gazze’ye havadan 38 bin öğünlük gıda içeren insani yardım attığını duyurmuştu.

"İSRAİL, ENGELLEMEYLE İŞGALİ SAĞLAMLAŞTIRMAYI HEDEFLİYOR"

Filistin Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini engellemesini kınayarak, "İsrail, Gazze'ye yardımların ulaşımı için denizden onay verme ve karadan girişleri engellemeye odaklanmış görülüyor. İsrail, bu şekilde işgali sağlamlaştırmanın yanı sıra Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ni birbirinden ayırmayı ve halkımızı tehcir etmeyi hedefliyor." dedi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: İSRAİL İŞGALCİ GÜÇTÜR

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron İngiltere parlamentosunun üst kanadındaki konuşmasında İsrail'in Gazze'ye elektrik ve su vermesi gerektiğini belirterek "Bu kürsüden İsrail'in işgalci güç olduğunu bir kez daha söylemeliyim. Sorumlukları var, bunun da İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uygun hareket edip etmediğine bakışımızı etkileyen sonuçları var. Gazze konusunda en önemli mesele de budur." diye konuştu.

Gazze'de uzun süredir kıtlık ve salgın uyarısı yaptıklarını belirten Cameron, "Durum çok kötü ve biz hala daha fazla yardımın girişini sağlamak için çalışıyoruz. İsrail'den gerçekleştirmesini istediğimiz bir dizi isteğimiz oldu. Ancak şunu söylemeliyim ki şubatta Gazze'ye giren yardımlar, ocakta girenlerin yaklaşık yarısı kadar." ifadelerini kullandı.

Bakan Cameron, bugün İngiltere'yi ziyaret eden İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile görüşeceğini belirtti. Çatışmalara insani ara verilmesini isteyen Cameron insani yardımların girişi için Gazze'ye daha fazla kara ve deniz koridoru açılması gerektiğini belirtti.

Cameron, çatışmalara verilecek aranın ateşkesi daha kalıcı hale getirecek yolu açacağını, bunun için ise Hamas'ın ortadan kalkması gerektiğini savundu. Hamas'ın Gazze'de bulunduğu sürece iki devletli çözümün yürümeyeceğini söyleyen Cameron, "İngiltere'nin iki devletli çözümü savunduğunu tekrar söylüyorum. Bu kapsamda atılacak adımlardan biri de Filistin'i bir devlet olarak tanımak. Sürecin ilk adımının bu olduğuna düşünmüyorum çünkü Filistinliler üzerindeki reform baskısını ortadan kaldırır. Ancak İsrail'e de veto gücü vermemeliyiz. Bu şu anda Amerikan politikasının bir etkisidir. Dolayısıyla Filistin'i tanımanın, iki devletli çözüme giden yolda ivmeyi durdurulamaz hale getirecek bir adım olarak görüyorum." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BM raporu: İsrail güçleri, alıkoydukları Filistinlileri yoğun şiddet ve cinsel saldırıya maruz bırakıyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan Yeniden Refah’a isim vermeden yüklendi: Bunun adı siyasi şantaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa