06 Mart 2024 17:42

Deniz Yavuzyılmaz: Facianın sorumluluğu işçilere yükleniyor

İliç maden katliamına ilişkin hazırladıkları raporu paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yavuzyılmaz, felaketin önünü açan onayları veren siyasi sormluların yargıdan kaçırılmak istendiğini söyledi.

Deniz Yavuzyılmaz | Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold’un işlettiği altın madeni sahasında yaşanan liç kaymasına ilişkin hazırladıkları raporla ilgili CHP Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Raporun içeriğine ilişkin bilgi veren Yavuzyılmaz, “İkinci kapasite artışına ve yanlış birçok uygulamaya imza atan dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum, ayrıca hâlâ TBMM Çevre Komisyonu başkanı olduğu halde felaket bölgesine gitmemiştir. Bu da Murat Kurum’un suçluluk psikolojisinin bir sonucudur” dedi.

‘GEÇTİĞİ HER YERE ZEHİR TAŞIMA RİSKİ BARINDIRIYOR’

ANKA Haber Ajansının haberine göre işletmenin çevre izin ve lisansının iptal edilmesine rağmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Anagold’a verdiği 6 işletme ruhsatının iptal edilmediğini vurgulayan Yavuzyılmaz, maden sahasının fay hatları üzerinde olduğuna dikkat çekti. Yavuzyılmaz, “Maden sahasının güneybatısında 16 km mesafede Malatya Fay Hattı olduğuna ve bu fayın 7.5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğuna dikkat çekti. Şirkete ceza ve vergi indirimi yapıldığını da belirten Yavuzyılmaz, “16 milyon 441 bin TL ceza kesildi. İliç’teki maden ocağıyla ilgili şirketin Türkiye’de silinen vergi, faiz ve ceza tutarı 7 milyon 218 bin dolar. Güncel kurla 222 milyon TL. Yani AKP şirketin bir cebinden 16 milyon alıyor, diğer cebine 222 milyon lira koyuyor” dedi.

‘SİYASİ SORUMLULAR YARGIDAN KAÇIRILMAK İSTENİYOR’

Facianın sorumluları olarak tutuklananların da çalışanlar olduğuna işaret eden Deniz Yavuzyılmaz, “En son 2 mühendis daha tutuklandı. ODTÜ birincisi, Yeni Mühendis Murat Kaan Akpolat. Görülüyor ki AK Parti bir kez daha bu yaşananların tüm sorumluluğunu çalışanların üzerine atmak istiyor. Felaketin önünü açan onayları veren siyasi sorumlular yargıdan kaçırılmak isteniyor” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rüşvetten tutuklanan Sipahi, AKP’ye oy istedi

SONRAKİ HABER

Baskılara büyüyerek karşılık veriyoruz | Evrensel, yeni yazarlarıyla daha güçlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa