07 Mart 2024 13:44

Mehmet Ağar'dan Erdoğan'a karşılama

Ankara JİTEM davasının sanıklarından, eski içişleri Bakanı Mehmet Ağar AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dün Elazığ'da karşılayanlar arasında yer aldı.

Ekran görüntüsü AKP'nin Youtube canlı yayınından alınmıştır

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün partisinin Elazığ'da düzenlediği mitinge katıldı. Erdoğan'ı karşılayanlar arasında, Susurluk Davası'nda "silahlı çete kurmaktan" mahkum olan ve 1990'lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetler davasında sanık koltuğunda olan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da yer aldı. 

Erdoğan dün partisi AKP'nin mitingin için Elazığ'a gitti. Helikopterle Elazığ Fırat Üniversitesi’nde bulunan sahaya inen Erdoğan'ı Vali, Belediye Başkanı, AKP'li ve MHP'li Elazığ milletvekilleri karşıladı. Erdoğan'ı karşılayanlar arasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve oğlu eski AKP Milletvekili Tolga Ağar'ın da yer alması dikkat çekti.

Fotoğrafı bugün Mehmet Ağar'ın oğlu Tolga Ağar da X sosyal medya hesabından "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle şehrimizde düzenlenen mitinge katılım sağladık. Aziz Memleketimiz 31 Mart’a hazır; dün olduğu gibi bugün de Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan’ın yanında…" ifadeleriyle paylaştı. 

MEÇHUL CİNAYET DAVASINDA BERAAT ETTİRİLDİ

İstinaf Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde, 1990’lı yıllarda Ankara’da işlenen 19 faili meçhul cinayete ilişkin aralarında eski İçişleri Bakanı ve dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, dönemin Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin ve eski MİT yöneticisi, Emekli Albay Korkut Eken’in de aralarında bulunduğu 18 sanıklı davada verilen beraat kararlarını yerinde buldu. Mahkeme, Abdulmecit Baskın ve Behçet Cantürk cinayetleri yönünden dosyanın zamanaşımından düşmesine, diğer cinayetler yönünden ise beraat kararının yerinde olduğuna hükmetti. 

ÜYE HAKİMDEN 160 SAYFALIK MUHALAFET ŞERHİ

Karara, üyelerden biri 160 sayfa muhalefet şerhi düştü. Üye hakim, "Öldürme olaylarının suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyeti çerçevesinde çoğunlukla kamu görevlilerinden oluşan sanıklarca gerçekleştirildiği iddia edilmekte olup söz konusu suç örgütünün, kesinleşmiş mahkeme kararlarında işaret edildiği üzere Ankara merkezli oluşturulması nedeniyle suç yeri Ankara olmakta, mahkemenin yetkisinde bir tereddüt bulunmamaktadır. Gerçekten, sanıklardan bir kısmı ülkenin çeşitli yerlerindeki faaliyetleri nedeniyle suç işlemek amacıyla Ankara merkezli örgüt kurmak veya kurulan örgüte üye olmak suçlarından Ankara mahkemelerince mahkum edilmişlerdir. İlgili mahkeme kararları kesinleşmiştir. Böylece mahkemenin yetkisi de kesinleşmiştir" ifadelerini kullandı.

"BİRİLERİNİ ÖLDÜRDÜKLERİ, İNFAZ EMRİ VERDİKLERİ TARTIŞMASIZDIR"

Üye hakim, "Yine, bir kısım sanıklar hakkındaki İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin 1997/180 esas ve 2001/36 karar sayılı, Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin kararı ile kesinleşmiş bulunan ilamı: '..halk arasında korku, endişe ve panik yaratacak şekilde, ammenin selameti aleyhine, kasten adam öldürme, adam kaldırma, yağma cürümlerini işlemek üzere silahlı teşekkül oluşturdukları,..' kesin kaydını taşımakla, sanıkların halk arasında korku, endişe ve panik yaratmak saiki ile (diğer suçların yanı sıra) kasten adam öldürme suçlarını işlemek amacıyla örgüt kurdukları ya da kurulan örgüte üye oldukları, suç örgütünün faaliyeti kapsamında adam öldürdükleri kesin bir yargı" diye belirtti.

Üye hakim, karşı oy gerekçesinde, "Zira, sanıkların ekseriyetinin iş bu yargılamanın ya da istinaf incelemesinin konusu olsun ya da olmasın birilerini öldürdükleri; suç örgütünün yöneticisi konumunda olan sanıkların da infaz emrini verdikleri tartışmasızdır" ifadelerini kullandı.

2013 yılında görülmeye başlanan davada, daha önce verilen beraat kararı 2021 yılında İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmuş ve sanıklar yeniden yargılanmıştı. Kararda, sanık Ayhan Çarkın'ın beyanlarının yeterince tartışılmadığına dikkat çekilirken, "cinayet mermilerinin aidiyetlerinin araştırılması" istenmişti.

Ağar'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında, söz konusu İstinaf kararı sonucu yeniden yargılama başlamış, ancak 26 Mayıs 2023 yılında bir kez daha beraat kararı verilmişti. Mahkeme, İstinaf Mahkemesinin beraat kararını bozmasına rağmen ilk kararında ısrarcı olmuştu.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İkiyüzlü ahlak kumkumalığı

SONRAKİ HABER

EMEP: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun: Yoksulluğa, şiddete, savaşa karşı mücadelemiz var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa