Eğitim-İş üyesi emekçiler, MESEM'e ve çocuk emeğinin sömürülmesine dikkat çekti
Eğitim-İş üyesi emekçiler, hazırladıkları video ile MESEM uygulaması sebebiyle yaralanan, hayatını kaybeden çocuklara ve çocuk emeğinin sömürülmesine dikkat çekti.
Eğitim-İş üyesi eğitim emekçileri, MESEM projesi dahilinde çalıştırılırken yaralanan, hayatını kaybeden çocuklara, gençlere ve çocuk emeğinin sömürülmesine dikkat çekmek amacıyla bir video hazırladı.
Eğitim-İş Genel Merkez yönetiminden bağımsız şekilde aldıkları kararla videoyu hazırladıklarını belirten emekçiler, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bu projeyi ortaya koyduklarını belirtiyor.
"TÜRKİYE'DE YAZ AYLARINDA 5 MİLYONA YAKIN ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRILIYOR"
Eğitim-İş üyesi emekçiler, hazırladıkları videoda şu ifadeleri kullandı:
ILO ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) 2020 verilerine göre, dünya genelinde 160 milyon çocuk (63 milyon kız ve 97 milyon erkek olmak üzere) çocuk işçiliği yapıyor.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) 2022'de yayınladığı rapora göre Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçi bulunuyor ve bu sayı yaz aylarında 5 milyona yaklaşıyor.
Bu çocukların yüzde 30,8'i tarım, yüzde 23,7'si sanayi, yüzde 45,5'i hizmet sektöründe çalışıyor. Geriye kalan yüzbinlerce çocuk da sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ağır ve tehlikeli işlerde sömürülüyor.
20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne ABD hariç bütün Birleşmiş Milletler üyeleri taraf. Türkiye, sözleşmeyi 14 Ekim 1990'da imzaladı ve sözleşme 27 Ocak 1995'te Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu konuda gerek Anayasa'da gerek uluslararası hukukta kanunlar ve maddeler açıkça belirtilmiş:
'Çocuk Hakları Sözleşmesi - Madde 32: Taraf devletler, çocuğun, ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine zarar verecek ya da sağlığı veya bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ya da toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek nitelikte çalıştırılmasına karşı korunma hakkını kabul ederler.'
'5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.'
'Anayasa madde 41: Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.
(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/4 md.) Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.'
(HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et