07 Mart 2024 15:26

Çeşme’de deniz dahil her yer betonlaşıyor

Çeşme Ilıca Mahallesi Yıldızburnu’da halkın denize girebileceği ender plajlardan biri olan sahil şeridi etrafı kapatılarak inşaat alanına çevrildi. Yurttaşlar plajın halka açık kalmasını talep ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Yerel seçimlere sayılı günler kala sahil şeritlerinde inşaatlar hızla yükselmeye devam ediyor. İzmir’in Çeşme İlçesi’nde Ayayorgi Koyu’ndaki çevre katliamından sonra şimdi de Ilıca Mahallesi Yıldız Burnu mevkiinde devam ediyor.

Çeşme Belediyesi tarafından 13 Ekim 2022 tarihinde ihaleye çıkarılan ilk ihalede satılamayan 5700 Ada 1 parseldeki 2.283 metrekarelik deniz kıyısındaki arsa ikinci ihalede 136,500 milyon lira bedelle Demirok Yapı Elektronik San. Tic. Ltd. Şti. satın alındı.

Ilıca Yıldızburnu’da halkın denize girebileceği ender plajlardan birisi olan koy ile İngiliz Koyu olarak da anılan sahil şeridinin etrafı kapatılarak inşaat alanına çevrildi. Bölgede yaşayan vatandaşların tepkisine rağmen ise inşaat devam ediyor.  

KIYILARIN KAPATILMASINA VATANDAŞ TEPKİLİ

Çevrede yaşayan vatandaşlar yapılan inşaata tepki gösterirken, halkın malı olan deniz kıyısının satılarak halkın denize ulaşımını da engellendiğini ifade ediliyor.

İnşaat projesi ile ilgili görüştüğümüz vatandaşlar, Çeşme Belediyesi’ne ait olan arazinin satışından, satışın durdurularak, halka açık plaj olarak kalması ve buraya belediye halk plajı yapması yönünde ısrarcı olduklarını söyledi.

Çeşme Çevre Platformu’ndan gazetemize yapılan açıklamada, “Kıyı kenar kanununa göre inşaatlar kıyı kenar çizgisinden en az 100 metre mesafe olması gerektiği halde bu durum hiçe sayılıyor” denildi.

MAMUR BABA DERESİ DE ETKİLENECEK

Kıyı Kenar Kanunu hiçe sayılarak inşaatın yapıldığını söyleyen vatandaşlar, inşaatın resmi makamlarının ve belediyenin gözü önünde resmen denizin içine inşaat yapıldığını ifade etti. İnşaatın sürdüğü bölgeden denize akan Mamur Baba Dere yatağı da şimdiden etkilenmiş durumda.

Çeşme Çevre Platformu, “Burası onlarca yıldır sadece deniz kenarındaki sakinlerin değil Mamur Baba dahil arkadaki pek çok mahalleden ailecek gelip denize girdikleri ender plajlarımızdan birisiydi. Ancak bölge halkının bütün direnişine, imza kampanyalarına rağmen ne satış ne de buraya yapılacak inşaat durdurulabildi. Baştan ‘buraya sadece birkaç villa yapılacak’ dedikoduları dolaştı, bir ara ‘turistik tesis olacak’ denildi ama şimdiki devasa inşaat görüntüsüne bakılırsa, başka yerlerde olduğu gibi burası da turistik tesis görünüm altında rezidans yapılıp satılacak” iddiasında bulunuldu.  

PROJE TABELASI EKSİK BİLGİLER İÇERİYOR

Arsayı alan firma neredeyse denizin içine inşaat yapmaya devam ediyor. Zemin seviyesinin iki kat altına beton döktüğü inşaatın, proje alanındaki tanıtım tabelasında gerekli bilgiler içermediği iddia edildi. TKP Çeşme Belediye Başkan Adayı Dr. Enver Yaser Küçükgül, Çeşme Belediyesi’ne verdiği dilekçesinde, “İnşaatlara mal sahibinin, sorumlu kişinin, ruhsat tarihi, inşaatın fenni ve teknik vasfının belirtildiği tanıtım levhasının görünür yere asmak.” zorunluluğunu hatırlattı.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Haberle ilgili aradığımız Demirok Yapı Elektronik San. Tic. Ltd. Şti. yetkilisi Mehmet Fidan’ın verdiği bilgiye göre, Çeşme Belediyesi’nden alanı ikinci ihaleden 136 milyon 500 bin liraya satın aldıklarını, otel inşaatı yaptıklarını söyledi. Daha önce tabela asmayı unuttuklarını belirten Fidan, daha sonra tabelayı astıklarını kıyı işgalinin söz konusu olmayacağı iddiasında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

İklim risk haritası acı gerçeği ortaya koydu: 81 ilin üçte birinden fazlasında yüksek ve çok yüksek kuraklık riski var!

SONRAKİ HABER

Yeniden Refah’tan Erdoğan’a yanıt: Uygun bir yaklaşım değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa