07 Mart 2024 15:50

Müzakerede henüz sonuç yok, Hamas Kahire’den ayrıldı

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Kahire’deki müzakerelerde bir ilerleme sağlanamadığını söyledi.

Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Paylaş

Mısır’ın başkenti Kahire’deki Gazze müzakere görüşmelerinin anlaşmasız sona ermesinin ardından Hamas heyeti dün Kahire’den ayrıldı. Görüşmelerin önümüzdeki günlerde devam edeceği bildirildi. İsrail yönetimi ise son anda heyetini geri çekerek Kahire’deki müzakerelere hiç katılmamıştı.

Hamas’tan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Hamas delegasyonu hareketin liderleriyle istişarede bulunmak üzere Kahire’den ayrılırken, saldırıların durdurulması, yerlerinden edilenlerin geri dönmesi ve Filistin halkına yardım sağlanması için müzakereler ve çabalar devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, İsrail’in grubun yerleşim bölgesindeki saldırılarını sona erdirme, güçlerini geri çekme, yardım için giriş serbestisi ve yerinden edilmiş insanların geri dönüşünü sağlama taleplerini reddetmesi nedeniyle Kahire’deki müzakerelerde bir ilerleme sağlanamadığını söyledi.

İSRAİL BATI ŞERİA’DA KADIN GAZETECİYİ DARBEDEREK GÖZALTINA ALNDI

İsrail ordusu Batı Şeria’da onlarca eve baskın düzenleyerek aralarında gazeteci Bushra al-Taweel ve aktivist Sumood Muteer’in de bulunduğu 20 Filistinliyi gözaltına aldı.

Quds Haber Ağı, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak, al-Taweel’in tutuklanmadan önce kendisine hakaret eden bir subay tarafından dövüldüğünü bildirdi.

Filistin Esirler Cemiyeti 7 Ekim’den bu yana 57 gazetecinin gözaltına alındığını ve bunlardan 38’inin halen hapiste olduğunu açıkladı. Örgüt, bunlardan 22’sinin herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına alındığını da sözlerine ekledi.

7 Ekim’den bu yana sadece Batı Şeria’da 113’ü çocuk, üçü kadın ve 12’si İsrail gözetimindeki mahkûm olmak üzere en az 424 Filistinli öldürüldü. Gazze’de savaşın başlamasından bu yana en az 7,450 Filistinli gözaltına alındı.

GAZZE’DE CAN KAYBI

İsrail’in 154 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 30 bin 800’e yükseldi

Gazze Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte 83 Filistinliyi öldürdüğü belirtilerek, toplam can kaybının 30 bin 800’e yükseldiği aktarıldı. Son saldırılarda 142 Filistinlinin yaralanmasıyla toplam yaralı sayısının ise 72 bin 298’e çıktığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca İsrail’in Gazze’de son 24 saatte “9 katliam” gerçekleştirdiği belirtildi, enkaz altında ve yol kenarlarında hâlâ ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

KIZILDENİZ’DE TİCARET GEMİSİ VURULDU: ÜÇ MÜRETTABAT ÖLDÜ

ABD ordusu, Husilerin Aden Körfezi’nde “M/V True Confidence” isimli bir ticaret gemisine düzenlediği füze saldırısında en az üç mürettebatın öldüğünü ve bunun, örgütün İsrail’in Gazze saldırıları gerekçesiyle Kızıldeniz’de başlattığı operasyonlarda meydana gelen ilk ölüm olduğu bildirildi.

Husiler 19 Kasım’dan bu yana Kızıldeniz’de gemilere en az 45 saldırı düzenleyerek büyük nakliye firmalarını rotayı terk etmeye zorladı. Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının ardından İsrail bağlantılı gemileri hedef aldıklarını belirtiyor. İngiltere ve ABD ise ticaretin aksaması gerekçesiyle Yemen’deki Husi mevzilerine füze saldırıları düzenliyor. Bu nedenle Husiler saldırılarını ABD ve İngiltere gemilerine genişletmiş durumda.

Husiler son saldırının ise, geçen ticari geminin uyarı mesajlarını dikkate almaması üzerine gerçekleştiğini açıkladı. Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada yaşananların sorumluluğunun ABD’ye ait olduğunu, ABD’nin İsrail’i durdurmak yerine çatışmayı tırmandırmayı tercih ettiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Atakaş Çelik’te bir iş cinayeti daha: İki çocuk babası işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Cemaat yurdundaki istismarda kamu görevlilerine suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa