08 Mart 2024 15:15

AKP'li Antep Belediyesi itirazlara rağmen 2 milyon metrekare alanı satışa çıkarıyor

AKP'li Antep Büyükşehir Belediyesi 5. Zırhlı Tugay arazisinden 2 milyon metrekare alanı yargı kararları ve meslek odalarının itirazlarına rağmen imara açtı.

Fotoğraflar: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (solda) Google Street View | Fatma Şahin (sağda), DHA

Paylaş

AKP'li Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 2019 yerel seçimleri öncesinde 'Medeniyetler Şehri' adıyla bir proje duyurdu. Proje kapsamında merkeze bağlı Şehitkamil ilçesindeki 11 milyon 500 bin metrekarelik alanın imara açılmasına karar verildi. Proje, 2021’in mart ayında Antep Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden geçerek askıya çıkarıldı.

2 MİLYON METREKARE ALAN SATIŞA HAZIR HALE GETİRİLDİ

ArtıGerçek'ten Sinan Şahin'in haberine göre proje kapsamında ilk etapta parselasyonu yapılan 2 milyon metrekarelik alan (Adliye ve Kalyon Stadyumu arasındaki yolun sol tarafının tamamı) satışa hazır hale getirildi. Ancak kentteki Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) temsilcileri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, projede kamu yararı olmadığı gerekçesiyle karara karşı çıkarak konuyu yargıya taşıdı.

BELEDİYE YARGI KARARLARINI DİNLEMEDİ

Süreç içerisinde Antep 3. İdare Mahkemesi, şehircilik ve planlama ilkelerine ayrılı olduğu gerekçesiyle önce yürütmenin durdurulması ardından da planın iptaline karar verdi. Ancak Antep Büyükşehir Belediyesi her defasında imar planını yeniden revize ederek projeyi devam ettirdi.

İMAR PLANI ÜÇÜNCÜ KEZ YARGIYA TAŞINDI

Antep Büyükşehir Belediyesi, planın yargı tarafından iptal edilmesi ihtimaline karşı yeni imar planı hazırlayarak askıya çıkardı. Bu gelişmenin ardından CHP’li Meclis üyeleri ve meslek odaları, daha önce iki kez yargıdan dönen planın iptali için üçüncü kez mahkeme yoluna başvurdu.

"AKP DIŞINDA BÜTÜN ŞEHİR KARŞI ÇIKIYOR"

Artı Gerçek'e konuşan Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi CHP'li Beyhan Külekçi, "AKP dışında bütün şehir yapılaşma olmasın istiyor. Bunun sebebi de merkezdeki yoğun sıkışıklık. Çünkü şehrin artık biraz etrafa dağıtılması, merkezin rahatlatılması gerekiyor. 11 milyon 500 bin metrekarelik bir alanın zamanla imara açılması ile birlikte nüfus ve trafik yoğunluğu da beraberinde geliyor. İpek yolunda zaten aşırı bir yoğunluk var. Bununla birlikte kent merkezi tam bir keşmekeş haline gelecek."

Eski Antep Barosu Başkanı avukat Bektaş Şarklı da TMMOB adına açtıkları her iki davayı da kazandıklarını hatırlatarak, "Kamuya ilişkin alanların az olması, araç ve trafik yoğunluğunun düşünülmemesi, hastane ve okul gibi kamu kuramlarının bulunmaması nedeniyle şehircilik ve planlama ilkesine aykırı bulunarak iptal edildi. Ama Büyükşehir Belediyesi buraya gözünü dikmiş. Buradaki gelir iştahını kabartıyor ki bu imar değişiklikleri ile kente, yeşile sahip çıkmaya çalışan meslek odalarının ve duyarlı yurttaşların tüm girişmelerini sonuçsuz bırakıyorlar."

"KENTİN BİR DEPREM TOPLANMA ALANI YOK"

Mahkeme kararlarının ısrarla uygulanmadığını dile getiren Şarklı, kentin bir deprem toplanma alanına sahip olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Uygulamamasının bir cezai müeyyidesi de yok. Yine davalar açılacak, yine planlar iptal edilecek ama buradaki rant o kadar büyük ki Büyükşehir Belediyesi buradan vazgeçmiyor. Tugay arazisindeki yeşil alan bir kaç yıla kadar muhtemelen yok olacak. Orada yeşil alan bırakmayacaklar. Buna izin vermemeye çalışıyoruz. Toplumun da buna duyarlı olması lazım. Deprem süreci yaşadık. Kentin bir deprem toplanma alanı yokken sürekli çok katlı bina dikme sevdasından maalesef Büyükşehir belediyesi vazgeçmiyor." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’den sesleniyoruz: Unutmuyoruz, affetmiyoruz, helalleşmiyoruz

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir’de belediye işçileri iki saat iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa