Bölge illerinde 8 Mart | Kadınlar alanlardan seslendi: Özgür bir yaşamı inşa edeceğiz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstasyon Meydanı’nı dolduran kadınlar, şiddete, eşitsizliğe karşı taleplerini haykırdı, "Özgür bir yaşamı biz inşa edeceğiz" dedi.

08 Mart 2024 16:39
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mart 2024 08:29
Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Diyarbakır’da Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinan Azad-TJA) ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) çağrısıyla İstasyon Meydanı’nı dolduran kadınlar sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. Miting alanına sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan kadınlar, giydikleri yöresel kıyafetlerle alanı renklendirdi.

YARAY: KADINLARI YOK SAYMAKTAN VAZGEÇİN

Binlerce kadının özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan mitingde ilk konuşmayı Tertip Komitesi adına DBP İl Eş Başkanı Sultan Yaray yaptı. Kadınların hiçbir zaman boyun eğmediğini dile getiren Yaray, Kürt dili üzerindeki baskılara değindi. Kayyumla birlikte ilk olarak kadın kurumları ve dil kurumlarının kapatıldığını hatırlatan Yaray, “Kadınları yok saymaktan vazgeçin. Bu topraklara barış gelsin. Biz kadınlar her zaman onurlu bir barış için sesimizi yükseltelim diyoruz” dedi.

BARIŞ ANNESİ DEMİR: BARIŞA VESİLE OLSUN

Barış anneleri adına kadınları selamlayan Mürüvvet Demir de “8 Mart’ımız tüm emekçi kadınlara, devrimcilere binlerce defa kutlu olsun. Aylardır cezaevlerinde açlık grevinde olanları selamlıyorum. Umarım barışa vesile olur” dedi.

Cumartesi Anneleri adına konuşan Besna Tosun da “29 yıldır kaybedilen evlatları için direnen Cumartesi Anneleri adına hepinizi selamlıyorum. Gözaltında kaybedilen kadınları anmak istiyorum buradan. Hangi tarihte olursa olsun gözaltında kaybedilen kadınlar gerçekliği ile yüzleşmek, hesaplaşmak, adaletli sağlamak mevcut iktidarın sorumluluğudur. Devlet şiddetine karşı, toplumun yarattığı eşitsiz rollere karşı hayatın her yerinde direnen bütün kadınları selamlıyorum” dedi.

BUCAK: 31 MART’TAN SONRA KADIN KURUMLARINI YENİDEN AÇACAĞIZ

Daha sonra DEM Partinin Eş Başkan adayları miting sahnesine çıkarak, kadınları selamladı. Eş Başkan adayları adına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Serra Bucak konuştu. Kadınların 8 Mart’ını kutlayan Bucak, barış, adalet ve özgürlük şiarını direnen annelerden öğrendiklerini söyledi. Diyarbakır’da yerel seçimlerden en güçlü oy oranı ile çıkacaklarını söyleyen Bucak, erkek egemen anlayışa en güzel cevabı vereceklerini dile getirdi. Bucak, “Kayyum politikaları kadın kurumlarını elimizden aldı ama onlara inat 31 Mart'tan sonra yeniden kadın politikaları daire başkanlıklarını, kadın müdürlüklerini, kadın merkezlerini açacağız” dedi.

TJA adına söz alan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise “Biz Kürt’üz, kadınız, buradayız. Demokratik, özgür bir yaşamı inşa edeceğiz. Bizi yok sayan bu sisteme karşı baş eğmiyoruz, başkaldırıyoruz” diye konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak da “Emeğimizin görünür olabilmesi için hayatı yeniden inşa etmek zorundayız” dedi.

HATİMOĞULLARI: KADINLAR BAŞARACAK, BİZLER BAŞARACAĞIZ

Mitingde son olarak konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kadınların 5 bin yıldır erkek egemen sistem tarafından ezildiğini ve sömürüldüğünü ifade etti. “Ama aynı zamanda biz kadınlar 5 bin yıldır bir tarihi mücadeleye imza attık boyun eğmedik. Emeğimiz sömürüldü, şiddet gördük, katledildik boyun eğmedik. 8 Mart’ın tarihinde New York’lu dokuma işçisi 129 kadın eşit işe eşit ücret için verdikleri mücadelede patron devlet el ele vererek onların bedenini ateşe verdi. 129 kadının külleriyle yazıldı 8 Mart tarihi. Selam olsun külleriyle 8 Mart tarihini yazıp bizlere armağan edenlere” diye konuştu.

Kadınlara özel olarak yürütülen savaş politikalarına boyun eğmeyecekleri vurgusu yapan Hatimoğıuları şöyle devam etti: “Örgütlü mücadele gücümüzle İstanbul ’da da Amed’de de yaşamı savunacağız. Bunun için İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam edeceğiz. 6284 sayılı Kanun’u savunmaya devam edeceğiz. Elimizden alınmak istenen nafaka hakkımızı asla onlara vermeyecek ve savunmaya devam edeceğiz.”

31 Mart seçimlerine de değinen Hatimoğulları “Amed olarak, kadınlar olarak, kadın eş başkanlarımızın etrafında demokratik kadın özgürlükçü belediye anlayışımızı icra edeceğiz. Biz kadınlar, kadın bakış açısıyla kadınların rahat edeceği bir şekilde hep beraber inşa edeceğiz. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Kadınlar başaracak, bizler başaracağız” diye konuştu.

(Diyarbakır/EVRENSEL)


ANTEP

Gaziantep Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla biraraya gelen kadınlar "Kadın Yaşam Özgürlük", "Geceleri de sokakları da meydanları da terketmiyoruz", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da katıldı. Kadınların dövizlerinde şiddete, kadın cinayetlerine, yoksulluğa, savaşa karşı talepler öne çıktı.

IĞDIR

Iğdır’da kadınlar, Söğütlü Mahallesi’nde bulunan DEM Parti seçim bürosunda toplandı. Yöresel kıyafetler giyen kadınlar, uzun bir süre erbane eşliğinde halay çekti. Kadınlar, daha sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Zagros seçim bürosuna kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadî" sloganı atıldı. DEM Parti Iğdır İl Eş Başkanı Bahar Erteci, Kürt kadınlarının direnişine değindi. Iğdır Belediye Eşbaşkan adayı Nejla Kum, cezaevindeki tutsak kadınlara selam gönderdi. Yerine kayyım atanan Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Eylem Çelik de kayyıma tepki gösterdi. Eylemde konuşan DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları andı, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Konuşmaların ardından sanatçı Şîlan Dora sahne aldı.

KARS

Kars'ta bulunan Antaryum Düğün Salonu’nda kadın buluşması gerçekleştirildi. DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu ve DEM Parti Kars Belediye Eş Başkanı Arzu Savaş Derman'ın da aralarında olduğu yüzlerce kadın buluşmaya katıldı. Yapılan konuşmaların ardından etkinlik, sanatçı Hivda Göker’in söylediği Kürtçe şarkılarla devam etti.

ERZURUM

Erzurum'da da kadın şöleni düzenlendi. DEM Parti belediye eş başkan adaylarının yanı sıra çok sayıda kişi buluşmaya katıldı. Buluşmada sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. Kadınlara karanfil dağıtıldı.

AĞRI

Ağrı'da kadınlar Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan DEM Parti binası önünde bir araya geldi. Ağrı Milletvekili Nejla Demir'in yanı sıra çok sayıda kadın buluşmaya katıldı. Kadınlar, "Ey yaşam ya seni özgür yaşayacağım ya da yaşamamış sayacağım” pankartı açarak, sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı attı. DEM Parti Ağrı Belediye Eşbaşkan adayı Hazal Aras, "Tarihten bugüne direniş bazen fabrikalarda, bazen zindanlarda, bazen de tarlalarda varolagelmiştir. Direniş bazen sessiz bir çığlık olmuş, bazen yürek yakan bir haykırışa dönüşmüştür. Kadınlar bazen kendi kaderlerinin seyircisi olmuş, bazen de kahramanı olmuştur. Ama her halleriyle destan yazmıştır. Kadınlar savaşa karşı her zaman barış demiştir. Biz acı ve kederle yoğrulan bu yaşamı yeni bir yaşam modeli ile örmeliyiz. Agirî kadınları olarak yeni bir tarih yazacağız” diye konuştu. Etkinlik Koma Sorjiyan'in müzik dinletisiyle son buldu.

ARDAHAN

Ardahan'ın Golan (Göle) ilçesinde de kadınlar parti seçim bürosunda toplandı. Halaya duran etkinliğe coşku hakimdi. Yerine kayyım atanan Erdîş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, "Kadınlar bu sisteme karşı mücadele etmekten asla geri durmayacak ve başaracaktır” dedi.

MUŞ

Muş'ta bir otelde kadın buluşması gerçekleştirildi. Kadınlar sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. DEM Parti Gençlik Meclisi üyeleri de buluşmaya katıldı. Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsak Necmiye Boz’un 8 Mart için gönderdiği ses kaydı dinletildi. Kadınlar daha sonra hep birlikte “Kezîyên Sor” şarkısının klibini izledi. DEM Parti Muş Belediye Eşbaşkan adayı Tuba Sayılgan, “Günbegün büyüyen kadın direnişin verdiği güçle ayaktayız. Yaşamımız, hayatımız ve erkek egemen dünyaya karşı burada direnerek ve mücadele vererek ayakta olacağız" dedi. Muş Milletvekili Sümeyye Boz ise "Bugün yüzlerce, binlerce kadın arkadaşımız her alanda direniyor ve direnmeye devam ediyor. Kadın özgür olmadıkça bu toplum özgür olmayacaktır" dedi.

BİTLİS

Bitlis'in Tatvan ilçesinde 8 Mart, bir düğün salonunda yapılan şölenle kutlandı. Çok sayıda kadın şölene katıldı. TJA aktivisti Şevin Çelik, 8 Mart tarihçesine değindi. DEM Parti MYK üyesi Özlem Gündüz, "Tarlada, bağda, bahçede çalışan emekçi kadınlara, zindanlarda direnen Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel’e selam olsun” dedi. Gündüz, yaklaşan yerel seçimlere işaret ederek, "Kendimizi de kentlerimizi de bizler yöneteceğiz. Bedlîs’in bütün ilçelerini 2014’te nasıl bizler yönettiysek bundan sonra da biz yöneteceğiz. Bedlîs tarihini bilen devlet,  Bedlîs halkını açlıkla terbiye ve siyaseten oyunlar oynamaya devam ediyor. Ama Bedlîs halkı her zaman kendini yönetti ve yönetecek" diye kaydetti.

Tatvan DEM Parti Belediye Eş Başkan Adayı Belkiza Beştaş Epözdemir ise, “Mücadeleci ve özgür kadınlar bu günlere kolay gelmedi. Fabrikalarda yakıldılar, saçlarımızı kestiler ama bizler hiçbir zaman bu sistemin önünde boyun eğmedik. Bundan sonra eğmeyeceğiz de" dedi. Seçimlere değinen Epözdemir, "Bu sefer bizler oylarımızı Tetwan’dan yana verelim.  Tetwan’a ‘cennet’ diyorlar bu cenneti de hep beraber güzelleştirelim" dedi. DEM Parti Kadın Meclisi Üyesi Gülçin Denli, Sennur Sezer’nin 8 Mart Güneş’i şiirini okudu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Gültan Kışanak’ın seçim fotoğrafı çekme talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

Lübnan'da kadınlar Gazzeli kadınlar için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa