09 Mart 2024 00:10

Antep’te 8 Mart | Kadınlar engellemeye rağmen sloganları ve talepleriyle yürüdü

Gaziantep'te yüzlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gaziantep Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla biraraya gelen kadınlar "Kadın Yaşam Özgürlük", "Geceleri de sokakları da meydanları da terketmiyoruz", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da katıldı. Kadınların dövizlerinde şiddete, kadın cinayetlerine, yoksulluğa, savaşa karşı talepler öne çıktı.

Polis gökküşağı bayrağı taşıyan kadınlara “Bunu kullanamazsınız yasak, kaldırmazsanız müdahale ederiz” diyerek engel olmaya çalıştı. Bir kadın polisin gökkuşağı bayrağını çekmesine tepki gösteren kadınlar bayrağı polisin elinden aldı.

Yürüyüş sonrası gerçekleştirilen açıklamada, "Yoksulluğun giderek derinleştiği, kadınların en güvencesiz, en esnek ve en ucuz işlere mahkum edildiği bu dönemde emeğimizin sömürüsüne karşı sesimizi yükseltiyoruz. Agrobay'dan, Özak Tekstil'e hakları ve emeği için direnen kadınların mücadelesini selamlıyor, direnişlerini dayanışmamız ile dört bir yanda büyütüyoruz. İşsizlikle, açlıkla sınanan kadınlar olarak ev içi bakım emeğimizin görünmemesini kabul etmiyoruz. Görünmeyen emeğimizin sesini yükseltmeye, emeğimize her alanda sahip çıkmaya devam edeceğiz" denildi.

Basın açıklamasında konuşan Sevda Karaca ise "Bu ülkenin kadınları, sermayeye peşkeş çekilen teşvikler, halka değil patronlara ayrılan kaynaklar yüzünden yoksul. Ama çaresiz değil. Bu ülkenin kadınları göz göre göre şiddet uygulayan erkekler korunduğu için hayatından endişeli, geleceğinden kaygılı. Ama çaresiz değil. Bu ülkenin kadınları, savaş politikaları yüzünden göçe, yurtsuzluğa, yoksulluğa itiliyor, ana dilini konuşamıyor, çocuklarına ana dilinde eğitim veremiyor, ayrımcılığa uğruyor. Ama çaresiz değil. Bu ülkenin kadınları, karanlıktan beslenen gerici ittifakların gasp ettiği haklar yüzünden korkuyor. Ama kadınlar çaresiz değil. 8 Mart, kadınların çaresiz olmadığının, çarenin birliğimizde, birbirimizde olduğunun sokaklarda, meydanlarda, işyerlerinde haykırıldığı gün. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanında kadınların birbirinin çaresi ve çözümü olduğunu birbirine hissettirdiği gün. Karanlık ittifaklarla irademizi gasp etmeye çalışanlara, haklarımıza el koymaya, geleceğimizi çalmaya, bizi umutsuz bırakmaya çalışanlara karşı biz varız, buradayız, gücümüz birliğimiz, bu karanlığı birlikte değiştireceğiz dediğimiz gün. Bu şehirde yoksul mahallelerde bugünü ve geleceği çalınmak istenen tüm kız kardeşlerimize, geri kazanmak istediğimiz kent meydanından, güvenli ve özgür yaşamak istediğimiz kent meydanından sesleniyoruz. Kentleri de bize biçilen kaderi de birlikte değiştireceğiz" dedi. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri’de 8 Mart: Yoksulluğa, şiddete karşı dayanışmayı güçlendiriyoruz

SONRAKİ HABER

Gebze'de kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı: Laik, eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa