9 Mart 2024 19:28
/
Güncelleme: 10 Mart 2024 09:18

Ordu’da Eğitim Sen'den 8 Mart Paneli

Eğitim Sen Ordu Şubesi tarafından düzenlenen panelde laiklik, kadına yönelik şiddet, kadın emeği ve toplumsal cinsiyet eşitliği konuları tartışıldı.

Ordu’da Eğitim Sen'den 8 Mart Paneli

Fotoğraf: Evrensel

Eğitim Sen Ordu Şubesi 8 Mart paneli gerçekleştirdi. Kolaylaştırıcılığını Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Nursen Kaymaz'ın yaptığı panelde Öğretim görevlisi Dr. Coşku Çelik ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Dr. Gülsüm Kav konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Nursen Kaymaz, Nazım Hikmet'i "Kadınım" şiiriyle açarak, "167 yıl önce ABD'li kadının eşit işe eşit ücret için mücadelesinde katledilen kadınların çığlığıdır 8 Mart. Artık her 8 Mart'ta mücadelemizi yükseltiyoruz. AKP- MHP hükümetin uygulamaları nedeniyle sorunlar daha da arttı. Kadının adına bile yer vermeyen bakanlığımız var. Gittikçe laiklik aşınıyor. Kadınlar için laiklik vaz geçilmezdir. İstanbul Sözleşmesi vardı artık o da yok. Cemaat ve tarikatlara birlikte haklarımızı gasp etmeye başladılar. Kadın cinayetleri artıyor iyi hal indirimi kullandırılıyor. Kadın olarak vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz." dedi.

LAİKLİK BİR GÜVENCEDİR”

Ordu'da Eğitim Sen'in 8 Mart paneli

Fotoğraf: Evrensel

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Dr. Gülsüm Kav ise laiklik konusuna değinerek, "Laiklik, tüm inançların güvencesidir. Anayasanın da istemediğini görüyoruz.  Laiklik kadınları etkileyen, toplumsal eşitliği güvencesi ancak o da yok. Bir grup Çağlayan'da şeriat eylemi yaptı, Çağlayan Adliyesi’nden bir kişi ‘ne oluyor’ demedi. Bizler bir şey yapınca engelleniyoruz. Bu eyleme ses çıkarılmadı. Laikliğe ve Anayasa'ya saldırı büyüyor. Bu durumda kadınlar daha fazla mağdur ediliyor. Laiklik karşıtlığı, kadınların tüm kazanılmış haklarına saldırıdır. MESEM, ÇEDES projeleriyle laik sistemden uzaklaştırıyor. Laiklik basitçe din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması değildir. Sosyal haklara da yansıyor." dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine değinen Kav, "Kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde eski kalıpları tespit etme ve eşit yurttaşlık mücadelesidir.  Bize nasıl kadın olunmalı kalıpları dayatılıyor. Bu konuda erkeklere de kalıplar oluşturuluyor. Biyolojik ve cinsel yönelimlerdeki farklılık toplumsal eşitsizlik oluşturmamalı. Yerel seçimlerde aday olan kadın oranı da ortada. Çalışma yaşamında da gerçekler ortada. Toplumsal yaşamda eşitsizlik içindeyiz. İstihdamda da aynı eşitsizlik var." diyerek kadın cinayetlerine karşı daha fazla örgütlenme çağrısı yaptı.

“KADIN MÜCADELESİ SINIFSALDIR”

Akademisyen Dr. Coşku Çelik de kadınların birbirlerini yalnız bırakmaması  çağrısı yaparak laiklik konusunda şunları söyledi: "Laiklik kadınların özgürleşmesi için olmazsa olmazdır.  Modern devlet geçmişteki devlet gibi efendisi değil, hizmetçisidir. Devlet yurttaşların eğitim hakkını eşit sağlamak zorundadır ama devlet bu hizmetlerden kolayca vaz geçiyor. Dini cemaatler aracılığıyla bunu tamamlıyor. Yardımlaşma dayanışma ağı ile yoksul kesimlerde egemen oluyorlar. Kadınları cemaatlere daha fazla bağlıyor. Devlete sorumluluklarını anımsamak zorundayız." dedi.

Çelik toplumsal cinseyet eşitsizlik konusuna da şunları söyledi; "Kadınlar ev işi çalışması karşılığı ücretini aldığında devası bir rakam ortaya çıkıyor. Kadınlar emeği ödenmeyen işçiler durumunda. Evde çalışma iş olarak tanınmıyor ayrıca kadın işsiz de gözükmüyor. Şirketler evli erkek arıyor.  Bu biçimde şirketler kadınların emeğini sömürmüş oluyor. Kayıt dışı çalışanların çoğu kadınlar. Erkeğin sigortasından yararlandığı için sigortasız çalıştırılıyor.  Bu durumda devlet nerede? Kadınların baskı altında tutulması sınıfsal tercihtir. Kadın mücadelesi sınıf mücadelesidir." dedi.

Katılanların sorularına verilen yanıtlarla panel sonlandı. (Ordu/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et