Zehirleyen hırsızlık
Madenlerden metal fabrikalarına, tekstilden tersanelere, kamudan özele… Bir yılda iş yeri gıda zehirlenmeleri vaka sayısı bini aştı.
Fotoğraf: Evrensel
Bir yılda iş yeri gıda zehirlenmeleri vaka sayısı bini aştı; işçinin porsiyonlarından çalıp patronu ve yemek şirketlerini oburlaştıran sürecin çıktısı olarak! Maliyet hesabından denetimsizliğe, özelleştirmeden taşeronlaştırmaya ihalelerle büyüyen piyasanın yarattığı bu sorun işçi sağlığı açısından kronik bir hal aldı!
- Türkiye’de endüstriyel yemek sanayi pazar büyüklüğü 4.5 milyar dolar civarında.
- Endüstriyel yemek sektöründe kayıtlı 5 bin 192 -çok sayıda da kayıt dışı- şirket bulunuyor.
- Son dört yılda yapılan yemek ihalesi sayısı 10 bini aştı. Piyasa sürekli genişliyor.
KÖTÜ BENZEŞME
"Yemekler yetersiz ve çeşit az”, “Ne yağı kullanıyorlar belli değil bazen yiyemiyoruz”, “Madenlerde ekmek arası Allah ne verirse”, “Böcekten bulaşık teline yemeğimizden her şey çıkıyor”, “Önlerine yemek gelsin ‘yeter’ mantığı hakim”. Madenlerden metal fabrikalarına, tekstilden tersanelere, kamudan özele… İş yerlerinde giderek benzeşen hali çalışanlar anlattı.
1 İŞÇİDEN 50 LİRA!
Bir yemek şirketi satış temsilcisi anlatıyor: "Patronların genelde tercih ettikleri yemek skalası en ucuz olandır. En ucuzunu tercih eden, en az çeşitliyi seçen patron bir işçiden en az 50 lira kâr eder. Yemek şirketleri de kârı artırmak ve ‘ucuzluk’ talebini karşılayabilmek için kaliteyi düşürür. Ayrıca kötü yağ, ucuz malzeme kullanan merdiven altı yemek şirketleri de var."
İŞÇİ DÜZELTEBİLİR!
Partonların yemek ve mola sürelerini kısaltma çabasını hicveden Modern Zamanlar filmindeki molada işçiye zorla yemek yediren makine görüntüsünden bu güne geçen 100 yılda piyasalaşma işi zehirlenmeye vardırdı. Durdurmak işçi mücadelesiyle mümkün; White İlaç’ta işçilerin, 84-93 yılları arasında kendi yemek listelerini kendilerinin belirlemesi gibi
Hilal Tok'un haberi:
BİR ÖĞÜN KURTLU YEMEĞİN EKONOMİPOLİTİĞİ
“Binlerce emekçinin maruz kaldığı gıda zehirlenmeleri ‘sağlıksız yemek’ nitelemesiyle geçiştirilemeyecek hale geldi. Halk sağlığı ve işçi sağlığı açısından kronik bir hal kazanan bu sorun, özelleştirmelerden alt-işverenlik ilişkilerine, maliyet hesaplarından denetimsizliklere, ihalelerle büyüyen piyasa mantığının sonucudur.”
• Porsiyonları patronlar ayarlıyor
• Maliyet hesabı bahane, ihaleler şahane
Kansu Yıldırım'ın yazısı:
İŞÇİ BESLENMESİ
"İşçilerin ücretleri ile temel besin fiyatları arasındaki denge, toplumdaki besin yetersizliğinin ana sebebidir. Okula aç giden çocuklar, MESEM projesi altında sanayi sitelerinde ağır sömürüye maruz bırakılan çocuk işçiler ise bazı sonuçlar. Ucuz gıdaya ulaşımın önündeki engel de işin ekonomi politiği.
...
İşçilerin beslenme, barınma olanakları, doğal çevrenin yaşanabilir olması, iş güvencesinin olması, sendikalaşma hakkı gibi pek çok konu işçilerin sağlığını ve güvenliğini doğrudan etkiliyor."
Deniz İpek'in yazısı:
(HABER MERKEZİ)