12 Mart 2024 04:50

Gelmeyen adalet: Gazi Katliamı'nın failleri 29 yıldır cezasız

Sevgi AKKAYA
Özlem ÇAKMAK
İstanbul

Gazi Katliamı’nın üzerinden 29 yıl geçti ancak 22 kişinin hayatını kaybettiği katliam hâlâ aydınlatılmadı. Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, katliamda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın babası Celal Poyraz ve Dönemin Mahalle Muhtarı Nevzat Altun katliama dair sorularımızı yanıtladılar.

BABA POYRAZ, KATLİAM GÜNÜNÜ ANLATTI

Gazi Katliamı’nda yaşamını yitiren Zeynep Poyraz’ın babası Cemal Poyraz, katliam gününü anlatırken o anları tekrar yaşıyordu. Akşam 20.30’dan sonra yapılan ilk saldırıda Halil Gündüz adında bir vatandaşın katledildiğini söyleyen Cemal Poyraz, “Gece saat 04.30 sularında ikinci bir saldırı daha oldu. Devlet o zaman bize topyekün saldırdı. Günahımız Alevi ve solcu olmak mıydı? Bunu hâlâ çözmüş değiliz. Neyin adına bize kocaman bir acı yaşattılar. O zaman 423 yaralı bıraktılar bize. Bunlar planlıydı. Bunun arkasında devletin kendisi vardı” dedi.

İKİNCİ BİR KATLİAM: DAVA KATLİAMI

12 Mart Gazi Katliamı’nın hukuki sürecinden bahseden Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, “Gazi Katliamı sonrasında Eyüp Adliyesinde mahkeme görülmeye başlandı. Bir ay sonra Trabzon’a gönderildi. Aslında bu dava canlarımızdan kaçırıldı. Trabzon’a taşındıktan sonra bütün canlarımıza çok ciddi manada katliam gibi katliam yapıldı. Dava katliamı yapıldı. Bu süreçten sonra da hükümsüz noktaya dönüştürüldü. İki tane memur ceza aldı. Biri 1 yıl 18 ay diğeri 2 yıl civarı ceza aldı. Aslında göstermelik bir davaydı. Ondan sonra zaman aşımına uğratıldı. Zaman aşımına uğratıldıktan sonra da dava kapanmaya yüz tuttu” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurduklarını dile getiren Karadaş, “AİHM Türkiye’yi bu boyutuyla suçlu buldu. Tazminat dahi ödettiler. Dolayısıyla da bu ülkedeki hukukun, adaletin nasıl tecelli ettiğinin somut pratiğidir bu. Anayasa’mızda “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir” diye yazar ama pratik anlamda bir karşılığını göremedik” ifadelerini kullandı.

‘EMREDİCİLER AÇIĞA ÇIKARILMALI’

29 yıldır açığa çıkarılmayan katliamda hak mücadelesi veren ailelerin taleplerini anlatan Karadaş, “Ailelerin talebi, en azından ikinci katliamın, hukuk katliamının yaşanmamasıydı. Ne yazık ki somut ve pratik karşılığını göremedik. Anmaları da bunun için yapıyoruz aslında. Bizim çabamız hem şehitlerimizi anmak hem de bir daha katliam yaşanmaması için” dedi.

Gazi Katliamı sırasında panzerler mahallede

Fotoğraf: AA

‘BİRLİK VE BERABERLİK KORUNMALI’

Gazi Katliamı’nın gerçekleştiği dönem mahalle muhtarı olan Nevzat Altun, katillerin yargılanmadığını, ailelerin tetikçilerden ziyade azmettiricilerin ortaya çıkmasını istediklerini vurguladı. Altun, “Hani bekayı sağda solda ararlar ya beka aslında burada. Beka, 86 milyon yurttaşımızın birliğinin ve beraberliğinin korunması. Onların demokratik alanda, özgürlükçü, laik alanda eşit, yurttaşlık alanında her şeyin açığa çıkarılıp pratik yaşama dönüştürülmesi. Tek amacımız ve talebimiz bu” dedi.

Katliamların son bulması için çağrı yapan Poyraz, “Bir bütün olarak yaşamalıyız. Herkesin yaşam biçimi farklı olabilir. Herkes nasıl yaşamak istiyorsa yaşasın ama böyle bir zulme karşı herkesin omuz omuza olması lazım. Bir daha böyle bir şey yaşamayalım. Biz bu acıları yaşadık. 95 olayından sonra kaç tane katliam yaşadık. Roboskî’yi yaşadık, Gar Katliamı’nı yaşadık, Gezi’yi yaşadık. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?​” diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

Antep’in de aralarında olduğu bölge illerinde ortalama işçi ücreti asgari ücretin altında, haftanın 7 günü, pazarları 12 saat çalışma, üretim baskısı! Devletin ve patronların yasaklar, kolluk gücü ve sendikacı tutuklamasıyla devam ettirmek istediği bu düzenin dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Çelikaslan işçisi, tüm işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et