12 Mart 2024 13:20

İsrail-Lübnan sınırında gerilim artıyor: Kara saldırısı hazırlığı mı?

Lübnan’a kara saldırısı hazırlığında olduğu iddiaları basına yansıyan İsrail, Lübnan'ın Baalbek kentine son 24 saatte 2'nci kez hava saldırısı düzenledi.

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Paylaş

Lübnan’a kara saldırısı hazırlığında olduğu iddiaları basına yansıyan İsrail, dün akşam Lübnan’ın doğusundaki Baalbek kentini bombaladı. En az 1 kişi yaşamını yitirdi. İsrail, bugün de kente 2'nci bir hava saldırısı düzenledi. Saldırı nedeniyle en az 8 kişinin yaralandığı aktarıldı. Hizbullah misilleme olarak İsrail hedeflerini vurduğunu açıkladı.

İsrail ordusu, Lübnan'ın doğusundaki Baalbek kentine son 24 saatte 2'nci kez hava saldırısı düzenledi.

Lübnan medyasında yer alan haberlere göre, İsrail savaş uçakları Baalbek kentine bağlı Sirayn beldesindeki kara yolu üzerinde bulunan bir binayı hedef aldı. Saldırı nedeniyle en az 8 kişinin yaralandığı belirtilirken, olay bölgesinden geçilen görüntülerde binanın tamamen yıkıldığı ve dumanların yükseldiği görüldü.

İsrail ordusu dün akşam saatlerinde de Baalbek kentine hava saldırıları düzenlemişti. Baalbek Valiliği, vurulan Durs, Tareyya ve Şemstar bölgelerinde 1 kişinin öldüğünü, 2 kişiye ise ulaşılamadığını açıkladı. Durs beldesine düzenlenen saldırıda bir zeytinyağı fabrikasının hedef alındığını ve saldırıda 1 kişinin öldüğünü ifade eden valilik, Dar el-Emel Hastanesi’ndeki yaralılar arasında ağır yaralı bulunmadığını belirtti ancak yaralı sayısına ilişkin bilgi vermedi. Tareyya’da 2 kişi ile iletişimin kesildiği belirtildi.

Saldırılar İsrail savaş uçaklarının, Suriye sınırı yakınındaki Baalbek kentine 3’nci hava saldırısı oldu.

HİZBULLAH’TAN MİSİLLEME

Hizbullah’tan yapılan açıklamada ise İsrail saldırılarına füzeyle karşılık verildiği belirtildi. Baalbek saldırısına misilleme olarak İsrail’deki iki askeri noktanın vurulduğu ifade edilen açıklamada, İsrail’in Golan Tepeleri’nde yer alan Keila Kışlası’ndaki hava ve füze savunma komutanlığının karargahı ile Yoav yerleşim birimindeki füze ve topçu üssüne yüzden fazla Katyuşa roketi fırlatıldığı belirtildi.

İsrail ordusu, 8 Ekim 2023’ten bu yana Hizbullah ile sınır üzerinde yaşanan çatışmalarda Baalbek kentine ilk hava saldırısını 26 Şubat’ta düzenlemişti. İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda, 241 Hizbullah mensubu, 51 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas, 12 İslami Cihad mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

İSRAİL BASINI: KARA SALDIRISI TALİMATI

Geçtiğimiz günlerde İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin Lübnan’a olası kara saldırısı için plan hazırlanmasını istediği öne sürülmüştü. İsrail’in Kanal 13 televizyonunda yer alan haberde, kuzeyde genel bir savaşın çıkması ihtimaline karşı İsrail ordusunun Lübnan’a kara saldırısı seçeneğine hazırlandığı belirtilmiş, İsrail ordusundan üst düzey bir generali görevlendirildiği kaydedilmişti.

Olası planda Hizbullah’ı İsrail sınırından 8 ila 10 kilometre geriye püskürtmek için “sınırlı kara saldırısı” dahil farklı seçeneklere yer verileceği açıklanmıştı.

Lübnan merkezli Al-Ahbar gazetesi de İsrail’in Batı ülkelerini, Lübnan ile sınır üzerindeki çatışmaların diplomatik yollarla çözümü için 15 Mart’a kadar bir sonuca varılmaması halinde topyekün bir savaş hazırlığına başlayacağı yönünde uyardığını yazmıştı. Gazetenin iddiası adı açıklanmayan İsrailli kaynaklar tarafından yalanlanmıştı.

TATBİKAT YAPILDI

İsrail ordusu, Lübnan’a yönelik muhtemel bir kara saldırısına hazırlık için ülkenin kuzeyinde geçen hafta lojistik tedarik tatbikatı yaptığını duyurdu.

Kara saldırı planını doğrulayan bir gelişme de İsrail ordusunun Lübnan’la olası bir savaş için tatbikat yapması oldu. 10 Mart’ta ordudan yapılan açıklamada, “(Tatbikat) Modelde, askeri kuvvetler acil bir durum senaryosunda, kuzey bölgesinde savaşan ve hareket eden askerlere ekipman, su, yakıt ve mühimmat transfer tatbikatı yaptı” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in Gazze’deki saldırılarında askerlerine havadan ekipman ulaştırdığı belirten açıklamada, “Ordunun kuzeyde de benzer operasyonları gerekirse ateş altında yapacağı” savunuldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DİSK-AR: Emeklinin ikramiye kaybı en az 15 bin TL

SONRAKİ HABER

Antika Ayer adlı kadın evli olduğu erkek tarafından uzaklaştırma kararına rağmen öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa