12 Mart 2024 13:37

PMO İzmir: Dirençli kentler için peyzaj tabanlı şehircilik modeli benimsenmeli

Seçimler öncesi iklim krizi, afet gibi sorunlara karşı adayların neler yapması gerektiğine ilişkin açıklama yapan PMO İzmir, “Dirençli kentler için peyzaj tabanlı şehircilik modeli benimsenmeli” dedi.

PMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu | Fotoğraf: PMO 

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası (PMO) İzmir Şubesi, 31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçimler öncesi iklim krizi, ekolojik yıkım, afet gibi sorunlara karşı adayların neler yapması gerektiğine ilişkin açıklama yayımladı.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha çok hissedildiği ifade edilen açıklamada, afet riski altındaki alanların belirlenmesi ve bu alanlara yönelik kentsel dönüşüm çalışmalarının bütünsel anlamda kent ekosisteminin işlerliğine katkı sunar nitelikte planlanmasının önemine değinildi.

“AFET EYLEM PLANLARI HAZIRLANMALI”

Afet eylem planlarının hazırlanması, afet anında toplanma alanları ve geçici barınma alanlarına yönelik planlama çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getiren açıklamada, “Kentsel, kırsal, doğal, kültürel peyzajlar ile birlikte; sit alanları, korunan alanlar, Ramsar Alanları gibi yasa ve uluslararası anlaşmalarla korunması gereken hassas alanların restorasyonu, korunması, akılcı yöntemlerle planlanması ve tasarlanmalı” denildi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR UYGULAMALARA İHTİYAÇ VAR”

Afet ve iklime dirençli kentler için peyzaj tabanlı şehircilik modelinin benimsenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “İzmir’in afet riski altındaki bölgelerin belirlenmesine, kente yeten erişilebilir afet toplanma alanlarına, ekosistem hizmet kalitesi yüksek kentsel açık-yeşil alanlara, kentin tamamını kapsayan bir yeşil alt yapı sistemine, yerleşim alanları ile kıyı ilişkisinin kurulmasına, trafik kaynaklı hava kirliliğini ve gürültüyü önleyecek peyzaj çalışmalarına, mevcut doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak uygulama ve önlemlere ihtiyacı vardır. Bizler peyzaj mimarları olarak; İzmir için alınacak kararlarda ve hazırlanacak projelerin tüm süreçlerinde görev ve desteğe hazır olduğumuzu bildirir, kentimizi hem estetik hem de ekolojik açıdan daha yaşanabilir hale getirmek için mesleki birikimlerimiz doğrultusunda sorumluluklarımızı yerine getirmeye hazırız” ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boşanmak isteyen eşinin yüzünü falçatayla kesen sanığa 11 yıl 8 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

Boeing'in kalitesiz parçalar taktığını açıklayan eski çalışan Barnett ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa