12 Mart 2024 15:03

TÜMTİS: Esnek ve kuralsız çalışma biçimlerine izin vermemeliyiz

TÜMTİS' in 2 gün süren Başkanlar Kurulu toplantısında, son dönemde yaşanan ekonomik, siyasal gelişmeler ve işkolunda yaşanan örgütlenme sorunları tartışıldı.

TÜMTİS: Esnek ve kuralsız çalışma biçimlerine izin vermemeliyiz

Fotoğraf: TÜMTİS

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), 8-9 Mart tarihlerinde gerçekleşen Başkanlar Kurulu toplantısında alınan kararları paylaştı.

2 gün süren toplantıda, son dönemde yaşanan ekonomik, siyasal gelişmeler ve işkolunda yaşanan örgütlenme sorunları tartışıldı.

Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk’ün açılış konuşması ile başladı. Öztürk, ekonomik kriz nedeniyle emekçilerin yaşamının giderek kötüleştiğini, enflasyon ve fiyat artışları devam ederken girilen seçim atmosferinde de iktidarın, emekçilerin yaşamını iyileştirmeye, demokratik hak ve taleplerini karşılamaya yönelik bir vaadinin olmadığı gibi emekçilere acı reçeteler dayattığını belirtti.

“BU CENDEREDEN ÇIKIŞ YOLU ÖRGÜTLENMEDEN GEÇİYOR”

İşsizlik ve kötü çalışma koşullarında çalışmayı göze almak durumunda kalan işçilerin bir taraftan da patron baskılarına maruz kaldıklarını ve sendikal haklarını kullanmaktan mahrum bırakıldıklarını belirten Öztürk, tüm bu cendereden çıkış yolunun örgütlenmeyi ve dayanışmayı büyütmekten geçtiğini söyledi. İşkolunda yaşanan gelişmeler ve sendikanın örgütlenme gündemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Öztürk, Sendikal mücadele sayesinde kargo işçilerinin kazanımlarının büyütüldüğünü, bu kazanımların korunması ve ilerletilmesi için sendikasız durumdaki iş yerlerinin de örgütlenmesi gerektiğini ifade etti.

Daha sonra söz alan merkez ve şube yöneticileri ile uzmanlar da gündeme ilişkin değerlendirme yaparak çalışma alanlarına ilişkin bilgilendirme ve rapor sundular.

Toplantıda şu kararlar alındı:

  • Kâr hırsının, güvencesizliğin ve denetimsizliğin bir sonucu olan iş cinayetleri devam etmektedir. Evine ekmek götürmekten başka gayesi olamayan işçiler, alınamayan tedbirler nedeniyle canlarını yitirmektedir. İliç’de meydana gelen iş cinayetinde 9 işçi göçük altında kalmış ve hâlâ kendilerine ulaşılamamış olunmasına rağmen sorumluları açığa çıkarılmadığı gibi sıradan bir olaymış gibi gündemden düşürülmeye çalışılmaktadır. Bu durum kabul edilemez, işçiler kâr hırsına kurban edilemez. İş cinayetlerine karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.
  • Milyonlarca emekli sefalet düzeyine gerileyen aylıkları nedeniyle geçinemez duruma gelmiştir. Açlık sınırının 17 bin yoksulluk sınırınsa 53 bin TL’ye dayandığı koşullarda 10 bin TL ücretle geçinmesini beklemek hiçbir akıl ve vicdanla açıklanamaz. Bu sorun sadece emekli kesimini değil tüm işçi sınıfını ilgilendiren bir sorundur. Gelecek güvencesi etrafında birlikte ve ortak bir mücadele zorunluluktur.
  • Adaletsiz vergi sistemi nedeniyle emekçiler üzerindeki soygun devam etmektedir. Türkiye’de çalışanların kazancının ortalama yüzde 39,9’u gelir vergisine gitmektedir. Özellikle toplu sözleşme kazanımlarıyla gelir yükselse de düşük tavanlı vergi dilimleri nedeniyle ücretlerin üçte biri vergi olarak alınmaktadır. İşçilerin tek geliri ücret geliridir. Buna rağmen bir de dolaylı vergiler üzerinden kayba uğramaktadırlar. Zengin de asgari ücretli de aynı oranda vergi vermektedir. Oysa Anayasada ‘az kazanandan az, çoktan çok’ ilkesi benimsenmiştir. Vergi adaletsizliği sorununda daha güçlü bir mücadele hattı izlenmesi gerekmektedir.
  • İşçilerin sorunları artarak devam ederken hükümet, hak ve kazanımları gasp etmeye, çalışma yaşamını tümüyle kuralsızlaştırmaya yönelik yasal hazırlıklar içeresindedir. Çalışa hayatını cehenneme çeviren esnek ve kuralsız çalışma biçimleri sistemli bir hale getirilmek istenmektedir. Sendikalar olarak buna izin vermemeliyiz.
  • Tüm bu taleplerimizi yaklaşan 1 Mayıs gündemini de içine alan bir çalışma ile ele almalı, ekmeğimizi büyütme mücadelesinin yanında demokratik haklarımız için de mücadeleyi büyütmeliyiz. Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, alanlarda, birleşik ve güçlü bir 1 Mayıs için etkin bir çalışma içerisinde olacaktır. Krizin faturasını ödememek, vergide adalet, sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması biçimindeki talepleri en gür biçimde savunacaktır.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et