13 Mart 2024 03:46

AKP’li başkandan arıtma yetersizliği itirafı: Aday olamayınca dili çözüldü

AKP'den aday gösterilmeyince bağımsız olarak seçime giren Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Kesirveren köyünde tepkiler üzerine arıtmanın yetersizliğini kabul etmek zorunda kaldı.

Fotoğraf: Evrensel 

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

İbrahim GÜMÜŞTAŞ
Balıkesir

Balıkesir Altıeylül’de bulunan Kesirveren köyü, yıllardır atıklarıyla çevreye zarar veren fabrikalarla kuşatılmış durumda. AKP’den aday olamayınca seçimlere bağımsız girme kararı alan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, seçim ziyaretinde gelen sorular üzerine arıtmanın yetersizliğini kabul ederek “Aynı partiden olunca bunlar kapalı kapılar ardında konuşuluyor” dedi.

Kesirveren köyü yakınlarındaki Kastamonu Entegre AŞ kesilen ağaç kütüklerinden oluşmuş devasa orman ürünleri, işletmenin büyüklüğü hakkında bir fikir veriyor. Şehre 15 dakikalık mesafede bulunan sanayinin hemen yakınındaki Kesirveren köyü, bir tarafında sanayi bölgesi diğer tarafında Limak Grubunun işlettiği çimento fabrikası ile adeta kuşatılmış, yoğun bir kirlilik altında olduğu görülüyor. Geçmişte balık tutulan köyün içinden geçen derenin, şimdilerde kokudan geçilmediğinden bölge halkı rahatsız. Yerleşik bir köylü koyunların orada otlayıp su içtiği, içme suyunun içinde köpeklerin dolaştığını söyleyerek bakımsızlık ve denetimsizlikten yakınıyor. Çimento fabrikasının tozları nedeniyle karşıdaki hastaneye gidenler şikayet ediyor.

"ZENGİN KÖYÜN ASFALT YOLU SANAYİYE ÇIKIYOR"

Köy kahvesindekilere buraya neden “zengin köy” denildiğini sorduğumuzda, büyüyen sanayi bölgesi nedeniyle yapılan arsa satışlarından geldiği söyleniyor. Başlangıçta tatlı gelen bu satışlar, yerini tepkiye bırakmış. Yıllar önce tarlasını 30 liraya satan çiftçi şimdi "Ecnebiye çok daha fazlasına, yüz binlerce liraya sattılar. Şimdi bunların hisseleri dünya borsalarında satılıyor" diye hayıflanıyor. Büyükşehir olduktan sonra mahalle statüsüne alınan köyün dikkat çekici yönü başka yerlerde görülmeyen duble asfalt yola sahip olması. Yollar sanayi bölgesine, fabrikalara çıkıyor.

1974’te temelleri atılan Organize Sanayi Bölgesinin yönetim kurulu başkanı vali, Sanayi Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi katılımıyla planlamalar yapıyor. Yasa gereğince köylük alanlarda kamulaştırma yoluyla arsa satışları yapılabiliyor. Dava açılsa da altında valinin imzasının olduğu bu kararlarda köylü lehine bir karar çıkartmanın mümkün olmadığını söylüyorlar. Daha yeni bölgelerin açılacağı; arsa satışlarının geçen haberlerde yer alan Mısırlı gibi yabancı zenginlere yapıldığını, yakında Nestle gibi uluslararası büyük tekellerin burada fabrika açacağı konuşuluyor.

"AYNI PARTİDEN OLUNCA..."

Biz işçilerle görüşürken Emek Partisinin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Levent Tüzel kahvedekilerle buluştu. O gün Altıeylül Belediye Başkanı AKP’li Hasan Avcı da seçimler için kahveyi ziyaret etti. Parti içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle aday gösterilmeyince bu seçimlere bağımsız giren Avcı’ya, kahvedeki işçiler arsa satışları ve kirlilik konusunda sorular yöneltti. Avcı kamulaştırma yoluyla yapılan satışlarda valinin ve Bakanlığın rolüne işaret ederek; “OSB nin artısı eksisi, yararı zararı var, olacak. Arıtmanın yetersizliği nedeniyle bu kirlilik oluyor” dedi. Bunun üzerine belediye başkanı olarak neden müdahale etmediği sorulduğunda ise Avcı’nın yanıtı bu konuların aynı partiden olunca kapalı kapılar ardında konuşulduğu, ancak bundan sonra açıkça konuşulacağı oldu.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Seçimlerden sonra Putin'i ağırlayacağız

SONRAKİ HABER

Emeğin mücadelesinden emeğin adaylığına: Funda Bakış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa