13 Mart 2024 11:53

Ergene Nehri atık kanalı haline döndü

Yıldız Dağları’ndan doğarak Ege Denizi'ne dökülen, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle yıllardır kirli akan Ergene Nehri, yıllardır temizlenmeyi bekliyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyılarındaki Yıldız Dağları’ndan doğarak Trakya'nın ortasından geçip Ege Denizi'ne dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle yıllardır kirli akıyor.

Ağır metal kirliliği nedeniyle atık kanal haline dönmüş nehir, yıllardır temizlenmeyi bekliyor. 2011’den bu yana nehrin derin deşarj projesiyle atıklardan arınmasını beklediklerini ifade eden Çorlu Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Murat Sevgi, sonucun hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

“KİRLİLİK TARIMSAL KAYNAKLARI MAHVEDİYOR”

Milliyet Gazetesinden Aleyna Sevim’e konuşan Sevgi, “Bazı arıtma tesisleri tamamlandı ama hiçbir şey değişmedi. Ergene artık kanalı haline geldi. En ağır hasarı Çorlu kolu görüyor. Nehir boyunca birçok sanayi tesisi var. Trakya, İstanbul’un su kaynağı. Ergene 180 km’lik bir su yolu ve akış boyunca sudaki kirlilik geçtiği tarımsal kaynakları mahvediyor. Sanayi kuruluşları kullanacakları suyu yer altından çıkarıyor. Bu da Trakya’yı su fakiri hale getirdi. Suyumuzu, havamızı kaybettik. Koku baş ağrısı, bulantı yapıyor” dedi.

ERGENE’NİN BİR AN ÖNCE ISLAH OLMASINI İSTİYORUZ”

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu da nehir suyunu artık tarımda kullanamadıklarını aktararak, “Arıtmaları aktif hale getirdik’ dediler ama su hâlâ siyah akıyor. Nehirden sabahları buhar çıkıyor, meralara yayılıyor. Ergene’nin bir an önce ıslah olmasını istiyoruz. Yetkililere söylüyoruz ama bir değişiklik yok. Zehir saçmaya devam ediyor. Geçen bir fabrikadan solvent akıtıyorlardı. Asit kokusu gibi bir şeydi. Çeşitli atıklar salıyorlar, bazılarının ne olduğunu bilmiyoruz” diye konuştu.

“TÜM HAVZADA SU KALİTESİ YÖNETİMİNE İHTİYAÇ VAR”

Meriç Nehri’nden alınan suyun doğrudan 13 km’lik su kanallarıyla Ergene’ye akıtılarak tarımda kullanıldığını anlatan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Bu suyla Ergene Nehri’nde oluşan kirlilik yükünün azaltılmasına çalışılıyor. Bu aktarma ile Ergene’nin kirlilik sorunu ortadan kalkmaz. Hatta önlemleri zayıflayabilir. Ergene Nehri’nin ana koluna karışan birçok yan kolda noktasal kirlilik yükleri kontrol edilmeli. Ergene’nin kirlilik probleminin çözümü, Meriç-Ergene havzasının bütüncül ele alınarak su kalitesinin yönetilmesinden geçiyor. Tüm havza ölçeğinde su kalitesi yönetimine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

EYLEM PLANINDAN BU YANA 13 YIL GEÇTİ

Dönemin Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından, Mayıs 2011’de açıklanan Ergene Havzası Koruma Eylem planıyla, 3 yıl içinde havzanın kirlilik parametrelerinde gözle görülür iyileşmelerin başlaması, 5 yıl içinde tarımsal arazilerin sulanabildiği 2. sınıf su kalitesine geçilmesi hedeflenmişti. 13 yıldan bu yana hayata geçirilemeyen plandan bazı başlıklar: Islah- Organize Sanayi Bölgeleri ve Belediyeler Atıksu Arıtma Tesislerini kurulacak.

  • Dere Yatağı Temizlenecek.
  • Kirleticiliği Yüksek Sanayilere İzin Verilmeyecek.
  • Katı Atık İşleme Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri kurulacak.
  • Tarımsal Kaynaklı Kirlilik Kontrol Edilecek. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Eros adlı kediyi öldüren İbrahim Keloğlan yine serbest

SONRAKİ HABER

Milyonlarca emekçiyi yoksullaştıran enflasyon Ayhan Bora Kaplan'ı ihya etmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa