13 Mart 2024 12:19

Gates patronu grevin yasaklanması için Çalışma Bakanlığına başvurdu

Gates grevi 6 günü geride bırakırken Gates patronu grevin yasaklanması için Çalışma Bakanlığına başvurdu. Birleşik Metal-İş yaptığı açıklamada, işçilerin haklarına saldırıldığını ifade etti.

Fotoğraf: Kenan Çetin/Evrensel

Paylaş

İzmir’de, Ege Serbest Bölge’de bulunan ABD’li şirket Gates’te 27 Eylül 2023’te başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Birleşik Metal-İş üyesi 350 işçi 8 Mart’ta grev başlattı. Gates patronunun işçilerin taleplerini karşılamak yerine grevi erteletmek için Çalışma Bakanlığına başvurduğunu belirten Birleşik Metal-İş iktidara ve patrona yaptığı çağrıda, “Grevi yasaklamayın, işçilerin taleplerini karşılayın” dedi.

Gates grevi 6 günü geride bırakırken Gates patronu grevin yasaklanması için Çalışma Bakanlığına başvurdu. Birleşik Metal-İş yaptığı yazılı açıklamada, işçilerin haklarına saldırıldığını ifade etti.

“SENDİKAL HAKLARA AÇIK MÜDAHALE”

Yapılan yazılı açıklamada, “Sendikal haklar bölünemez. Örgütlenme, toplu sözleşme yapma ve grev hakkı bir bütündür. Bu haklardan birinin herhangi bir gerekçe ile ortadan kaldırılması bir bütün olarak sendikal hakların engellenmesi demektir. Buna hakların bölünmezliği ilkesi denilmektedir. Dolayısıyla, grev yasakları, sendikal örgütlenme hakkına açık bir müdahaledir. ‘Grev erteleme’ adı altında grev yasakları tümüyle yasada belirtilen sınırlamalar yok sayılarak ve keyfi biçimde yapılmaktadır. 6356 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’na göre, ‘bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise’ ertelenebiliyor” denildi.

“GREV HER KOŞULDA SÜRECEK”

Grev erteleme başvurusunun yapıldığı bu iş yerinin ise otomotiv yan sanayisi için gergi rulmanı ürettiğini belirten Birleşik Metal-İş, “Üretilen bu mallar da ihraç edilmektedir. Zaten, iş yeri de Ege Serbest Bölge’dedir; serbest bölgede bulunmasının anlamı, ihracat eksenli üretim yapmasıdır. Dolayısıyla yurt içi üretimle de ilgisi olmayan ve otomotiv yan sanayi için üretim yapan bir iş yerinin ülkenin milli güvenliğini bozması abesle iştigaldir” dedi.

İktidara ve patrona seslenen Birleşik Metal-İş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İşçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına engel çıkarmayın. Grevlerimizi yasaklamayın. İşçilerin grev ve toplu sözleşmelerle elde edecekleri hakları patronlara peşkeş çekmeye kalkmayın. İşçilerin temel haklarına saygı gösterin. Çözüm grev yasaklarıyla değil, işçilerin haklı taleplerini karşılamakla olur. Gates işçilerinin hakkını alacağımız toplu sözleşmeyi imzalayana kadar grevimizi her şart ve koşulda sürdüreceğiz.”

İŞ KOLUNDA DAHA ÖNCE YASAKLANAN GREVLER

Son yıllarda metal iş kolunda yasaklanan grevlerden bazıları şu şekilde:

  1. 2015 yılında MESS grup TİS sözleşmesi kapsamında 38 işletme.
  2. 2017 yılında Bursa’da bulunan Asil Çelik.
  3. 2017 yılında enerji sektöründe bulunan 4 işletme.
  4. 2018 yılında MESS grup TİS sözleşmesi kapsamında sendikamızla birlikte 3 sendikanın örgütlü olduğu 179 işletme.
  5. 2022 yılında Kocaeli’de bulunan Bekaert’ta
  6. 2023 yılında Kocaeli’nde bulunan Green Transfo Energy (Schneider Enerji).

Bu yasaklar karşısında Bekaert işçileri 18 gün fiilen grev yaptı. Schneider Enerji işçileri 1 gün fiilen grev yaptı ve aynı günün akşamında anlaşma sağlandı.

Ayrıca, Birleşik Metal-İş’in 2015 yılında MESS grup TİS sözleşmesi kapsamında 38 işletme için yapılan grev yasağına karşı Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru işçilerin lehine sonuçlandı ve hükümete 50 bin TL para cezası verildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Putin: Nükleer savaş için hazırız, Ukrayna'ya asker göndermesini müdahale sayarız

SONRAKİ HABER

İkizköy'deki kamulaştırma kararına karşı dava açılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa