13 Mart 2024 13:55

Boeing’de bitmeyen türbülans: Neler oluyor?

Ocak ayında bir uçağın kapısının patlamasıyla gündeme gelen Boeing şirketinin bir başka uçağı önceki gün havada ani düşüş yaşadı. Uçakların güvenliği konusunda uyaran eski çalışanı ise ölü bulundu.

Fotoğraf: pjs2005 / CC BY-SA 2.0 / Wikipedia Commons

Paylaş

Boeing uçaklarındaki güvenlik sorunları bitmek bilmiyor. Ocak ayında bir uçağın kapısı patlamıştı. Önceki gün ise bir uçuşta yaşanan ani irtifa kaybı yüzünden çok sayıda yolcu yaralandı. Üst üste gelen kazaların ardından Boeing’in eski bir kıdemli çalışanı olan ve güvenlik sorunlarını ifşa ederek Boeing karşıtı bir davada tanıklık yapan John Barnett’in 9 Mart’ta ölü bulunması da gözleri şirkete çevirdi.

BOEING’İN GÜVENLİK SORUNLARINI İFŞA EDEN MÜDÜR ÖLÜ BULUNDU

Boeing’de güvenlik sorunlarını rapor eden 62 yaşındaki John Barnett, ABD’nin Güney Carolina eyaletinde cumartesi günü ölü bulundu. Adli tıp “kendi kendine açtığı yaralar nedeniyle öldüğü” açıklaması yaptı. Barnett, 2017 yılında emekli olana kadar otuz yılı aşkın bir süre ABD’li uçak devinde kalite müdürü olarak çalışmıştı. Barnett’in ölüm haberini ilk veren BBC, Barnett’in son günlerde şirkete karşı açılan bir ihbar davasında kanıt sağladığını belirtti.

Barnett 2019 yılında, merkezi Washington DC’nin hemen dışında bulunan şirketin, uçaklara kasıtlı olarak hatalı parçalar taktığını ve “787 Dreamliner” model yolcu uçaklarındaki yolcuların ani bir basınç düşüşü durumunda oksijensiz kalabileceğini iddia etmişti. Boeing bu iddiaları reddediyordu.

Boeing, El Cezire’ye yaptığı açıklamada “Bay Barnett’in vefatından dolayı üzüntü duyuyoruz ve düşüncelerimiz ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte” dedi.

YENİ ZELANDA UÇUŞUNDA 50 KİŞİ YARALANDI

Bu arada Şili-Brezilya havayolu Latam’a ait bir Boeing 787 Dreamliner uçağı pazartesi günü Avustralya’dan Yeni Zelanda’ya yaptığı uçuş sırasında havada aniden irtifa kaybetti.

Uçak, Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde indikten sonra yaklaşık 50 kişi sağlık görevlileri tarafından tedavi edildi. Yaraların çoğunlukla hafif olduğu bildirildi. Bir ambulans sözcüsüne göre on iki kişi hastaneye kaldırıldı ve birinin durumunun ciddi olduğu düşünülüyor.

Uçağın ani düşüşünün nedeni ise açıklanmadı ve Yeni Zelanda Ulaşım Kazaları Araştırma Komisyonu tarafından soruşturulduğu bildirildi.

BBC’ye konuşan yolculardan Brian Jokat, bir anda hızla alçalmaya başlayan uçağın çok sayıda yolcuyu koltuklarından havalandırdığını söyledi. Jokat, yolcuların büyük bir hızla tavana çarpması nedeniyle bazı tavan panellerinin kırıldığını anlatarak, “Yanımdaki kişi tavana yapışmıştı. O an sonumuzun geldiğini düşündüm. İnsanların kafalarından kan akıyordu, herkes çığlık çığlığaydı, tam bir kaos yaşandı” dedi.

HAVADAKİ UÇAĞIN KAPISI PATLAMIŞTI

Ocak ayında Alaska Havayolları’na ait bir Boeing 737 MAX 9 uçağının bir kapı paneli havada patlamış ve uçakta büyük bir delik açmıştı. Uzak ABD’nin Portland kentine acil iniş yapmıştı.

Boeing, ABD’li düzenleyicilere 737 MAX’in kapılarından sorumlu ekipteki çalışanların isimlerini ise bugün verdi. Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu Başkanı Jennifer Homendy daha önce Boeing’in isimleri ve kurumun devam eden soruşturmasında gerekli olan bazı önemli kayıtları sağlamamasını eleştirmişti.

ÜST ÜSTE BÜYÜK TEHLİKELER ATLATILDI

Boeing’in son dönemde yaşadığı olaylar bulunla da sınırlı değil. Sadece geçtiğimiz hafta ABD’de Boeing uçaklarıyla ilgili bir dizi olay yaşandı.

4 Mart’ta bir Boeing 737 kalkıştan kısa bir süre sonra motorunda çıkan yangın nedeniyle Houston, Teksas’a acil iniş yapmak zorunda kaldı. United Airlines hava şirketine göre motor, kalkıştan önce havaalanında bulunan plastik balonlu ambalajı yutmuştu.

Geçtiğimiz çarşamba Portland, Oregon’da bir Boeing 737-800 uçağı kabin içindeki dumanlar nedeniyle acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Perşembe günü ise San Francisco’dan havalandıktan sonra bir Boeing 777-200’ün lastiği düşerek bir arabaya zarar verdi. Uçak Japonya’ya gidiyordu ancak Los Angeles’a yönlendirilerek güvenli bir şekilde iniş yaptı. Cuma günü de bir Boeing 737 MAX Houston’da pistten çıkarak çimlere saplandı.

ÖNCEKİ TARTIŞMALAR

Avrupalı Airbus ile birlikte ticari uçak pazarının lideri olan Boeing, 2018 ve 2019’da Boeing 737 MAX’ın karıştığı iki ölümcül kazadan bu yana güvenlik sicili konusunda yoğun bir inceleme altında. Ekim 2018’de Endonezya’da 189 kişinin öldüğü bir kazanın ve beş ay sonra Etiyopya’da 157 kişinin öldüğü bir başka kazanın ardından jetler neredeyse iki yıl boyunca dünya çapında yere indirilmişti.

Kazaların, hatalı olarak devreye giren otomatik uçuş kontrol yazılımındaki kusurlardan kaynaklandığı tespit edildi. Yazılım iyileştirildi ve Boeing 737’ler yenilenerek tekrar uçmaya hazır hale getirildi. Ocak ayında meydana gelen Alaska Havayolları kazasında Boeing 737 MAX 9’un kapı tapası havada uçmuştu. 2018 ve 2019 kazaları uçuş kontrol sistemindeki tasarım hatalarından kaynaklanırken, bu kaza uçaktaki gevşek donanımla ilgili bir üretim hatasıydı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD dönüşünde bölgede hareketlilik arttı: Erdoğan 12 yıl sonra Bağdat’a gidiyor

SONRAKİ HABER

Emekliler Adana’dan seslendi: Yaşamak için çalışmak zorunda olmadığımız bir emeklilik istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa