13 Mart 2024 14:40
EMEP Milletvekili Bayhan: Lezita'da TİS sürecinde baskı, yasak ve hukuksuzluk yaşanıyor
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İzmir Kemalpaşa’da faaliyet gösteren Lezita fabrikasında işçilerin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: TBMM
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İzmir Kemalpaşa’da faaliyet gösteren Lezita fabrikasında çalışan işçilerin 2021’den itibaren verdikleri sendikal mücadeleyi Meclis gündemine taşıdı.
Öz Gıda-İş’te örgütlenerek sendikal haklarını kazanan Lezita işçilerinin 28 Kasım 2023 tarihinde yetki tespitini kazanmış olmasına rağmen Lezita patronun örgütlenme ve yetki sürecindeki engellemelerine TİS görüşmelerine katılmayı da reddetmesinin eklendiği bilgisinin aktarıldığı soru önergesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu sorular yöneltildi:
- Anayasal bir hak olan Sendikalaşma ve Toplu Sözleşme Hakkı’na rağmen birçok iş yeri ve fabrikada sendikalaşan işçiler üzerinde baskılar kurularak işçiler istifaya zorlanmakta ve sendikal faaliyet yürüten işçiler baskı ve mobbinge maruz kalmaktadır. Bunun bir örneği de Lezita fabrikasında gerçekleşmiştir. Sendikal örgütlenme ve yetki davaları sürecinde işçilerin karşısına çıkarılan ve fiilen örgütlenmelerini engelleyen düzenleme ve uygulamalara dönük olarak Bakanlığınız nasıl bir çalışma yürütmektedir?
- İşçilerin sendikal yetki için şartlarını sağlamak üzere örgütlenme çalışmasını başlattığı 2021 yılından Öz-Gıda İş Sendikasına yetki belgesinin ulaştığı 28 Kasım 2023 tarihine dek işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır?
- Lezita’da 2021-2024 yılları arasında işten ayrılışı bildirilen işçilerin işten ayrılış kodlarına göre dağılımı nasıldır? Bakanlığınıza bağlı müfettişler işverenin tek taraflı bildirimi ile tazminatsız işten çıkarmaya yol açan işten çıkış kodlarının kullanımını denetlemişler midir?
- Abalıoğlu Lezita fabrikası hakkında Öz-Gıda İş sendikasına üye işçi sayısı, greve çıkan işçi sayısı ve grevin ilan edildiği tarihin bilgisi Bakanlığınızda mevcuttur. Bakanlığınız sendikal faaliyet ve grev hakkını engellemeye çalışan Abalıoğlu Lezita patron ve yöneticileri hakkında bir yaptırım uygulayacak mıdır? İşçilerin anayasal hakkını kullanabilmeleri hakkında ne gibi adımlar atılacaktır?
- Bakanlığınız fabrika ve yöneticilerinin adeta bir güvenlik elemanı gibi çalışarak tarafsızlığını ihlal eden, patronun talimatıyla hareket eden, patronun sağladığı imkanları kullanarak buradaki varlığını sürdüren jandarma kuvvetleri hakkında bir işlem yapılması için İçişleri Bakanlığı ile temasa geçmeyi düşünmekte midir?
- CİMER üzerinden İçişleri Bakanlığı'na şikâyette bulunduğunu bildiren işçiler bulunmaktadır. Bu şikayetler sonucunda yapılan bir inceleme ve işlem var mıdır? 2016 yılında FETÖ operasyonlarında Baha Abalıoğlu gözaltına alınmış, kısa sürede serbest bırakılmıştır. Soruşturmayı yürüten savcı kamuoyuna "FETÖ borsası" olarak yansıyan soruşturma kapsamında yer değiştirme cezası almıştır. Bu anlamda şaibelerle anılan bu patronu kim, ne için korunmaktadır? Jandarma nasıl böyle bir patronun "emir erliğini" yapmaktadır?
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)