14 Mart 2024 15:08

Sayın Tekstil işçileri bir haftadır fabrika önünde eylemde: Zam isteyen işçiyi tazminatsız işten attılar

Antep’te bulunan Sayın Tekstil Fabrikasında çalışan 200’ü aşkın işçinin ek zam talebiyle başlattığı iş bırakma eylemi bir haftadır devam ediyor.

Fotoğraf: BİRTEK-SEN

Paylaş

Ek zam talebiyle eylem yapan daha sonra tazminatsız bir şekilde işten çıkarılan Sayın Tekstil işçilerinin fabrika önündeki eylemleri sürüyor.

Antep’te bulunan Sayın Tekstil Fabrikasında çalışan 200’ü aşkın işçinin ek zam talebiyle başlattığı iş bırakma eylemi bir haftadır devam ediyor. Eylemlerinin ilk gününde tazminatsız bir şekilde işten atılan işçiler,  Birleşik Tekstil ve Dokuma İşçileri Sendikasıyla (BİRTEK-SEN) beraber fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) yöneticileri de destek verdi.

EYLEME KATILMAYAN İŞÇİLER DE İŞTEN ATILDI

Fabrika önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen okudu. İşçilerin şubat ayı başında da düşük açıklanan zamma itiraz ettiğini söyleyen Türkmen, “Bu görüşmede fabrikanın müdürleri bir sonraki ay işçilerin taleplerini dikkate alacaklarının sözünü vermişti. Bu görüşmede görüşmeyi yapan dört işçi temsilcisi işten atılmış ancak bütün işçilerin iş bırakması üzerine işçiler işe geri alınmıştı. Bir ay sonra işçiler ücretlerinin yine aynı şekilde düşük yattığını görünce yine görüşmek istediler. Muhatap bulamadılar ve demokratik haklarını kullanarak topluca dışarı çıktılar. İşçilerin taleplerine patronun cevabı aynı gün işçileri toplu bir şekilde tazminatsız işten çıkarmak oldu. Hatta gece vardiyasında çalışan işçiler daha hiç iş bırakma eylemine katılmamışken işten attılar” dedi.

İŞÇİLER TELEFON KULLANMASIN DİYE FABRİKAYA SİNYAL KESİCİ

15 ile 18 bin arası devirle çalışması gereken makineler 23 bin devirle çalıştırıldığını belirten Türkmen, “İşçiler o makinelere yetişebilmek için sağlıklarını tehlikeye atarak çalışmak zorunda kalıyor. Yine bu fabrikada işçiler zorunlu bir mazereti olup izin istediklerinde işçilere yıllık izinleri kullandırılıyor. İşçilerin 2025 yılı için yıllık izinleri dahi kullandırılmış durumda. İşçiler pazar mesaisine gelmediğinde işçilerin devamlılık primleri kesiliyor. Bu fabrikada yemekler de çok kötü durumda. İşçilere sağlıklı bir öğün yemek bile vermiyorlar. Bu fabrikada işçilerin iletişim hakkı da yasaklanıyor. İşçilerin telefon kullanmasını engellemek için sinyal kesici kullanıyorlar. Daha sayamayacağımız pek çok haksızlık var. Bu fabrika aynı zamanda Zara’ya üretim yapıyor. Bu fabrikadaki bütün hak ihlallerini rapor edeceğiz. Zara’nın bu fabrikayla üretime devam etmesi bu işçi düşmanlığına ortak olması demektir. İşçilerle birlikte, avukatlarımız aracılığıyla hukuki girişmelerde de bulunmaya başladık” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da uçuş trafiğini aksatan dolu, tarım alanlarına zarar verdi

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencisi ailesine not bırakıp metro raylarına atlayarak intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa