Üreticiyi perişan eden Ferrero’nun sözü devlete yetti
Türkiye’de 400 bin ailenin geçimini sağladığı fındıkta uluslararası gıda tekeli Ferrero’ya yönelik soruşturma kapatıldı.
Fotoğraf: Pixabay
Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma yürüten Rekabet Kurulu, şirketten alınan taahhüt üzerine soruşturmayı sonlandırdığını açıkladı. Ferrero, fındık alım fiyatının altında alım yaparak üreticiyi maliyetinin altında fındık satışı yapmaya mecbur bırakıyordu. Ferrero hakkında başlatılan soruşturmadan yaptırım kararı çıkmadı. Soruşturma kapatıldı.
Konuya ilişkin Rekabet Kurumunun internet sitesinde yapılan duyuruda, “Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ hakkında yürütülen soruşturma, teşebbüs tarafından getirilen ve Kurul tarafından kabul edilen rekabetçi endişeleri gideren taahhütler üzerine sona erdirildi” denildi.
Kamuoyu, Ferrero’nun Rekabet Kuruluna verdiği taahhütlerin detaylarını merak etti.
Ferrero firması ise konuya ilişkin olarak Bloomberg HT’den İrfan Donat’a özel bir açıklamada bulundu.
Ferrero’dan yapılan açıklamada, “Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Tic. AŞ, hakkında açılan soruşturmanın sonlandırılmasını memnuniyetle karşılamaktadır. Türkiye’de müdahale referans fiyatının altında kabuklu fındık alımı yapmayacağını ve piyasanın verimliliğini destekleyeceğini taahhüt etmektedir” ifadelerine yer verildi.
"FİYATI YİNE TEKELLER BELİRLEYECEK"
Tüm Köy Sen Başkanı Zekayi Sağra, kararın ardından Evrensel’e yaptığı açıklamada, “Devlet enflasyon nedeniyle fındık fiyatını güncellemeyeceği için yine tarım ve gıda tekelleri belirleyici olacak, üretici mağdur edilecek” dedi.
Sağra şu ifadeleri kullandı: “Ferrero fındık piyasasına egemen durumda. Yaklaşık 10 bin üreticiyle sözleşmesi var. Üretimi kendi ziraat mühendislerine denetliyor. Sorun yalnızca Ferrero değil, devlet politikası. Devletin tarım politikası serbest pazar- piyasa üzerine olunca tarım ve gıda şirketlerinin dediği oluyor.
Ferrero’nun Rekabet Kurulu ile görüşmesi ve taahhüt vermesi sorunu çözmüyor. Devlet maliyeti de karşılamayan taban fiyatı şirketlerin istediği biçimde açıklıyor ve yeterince fındık almıyor. Açıklanan fiyat enflasyon nedeniyle kuşa dönüyor. Eylül ayındaki 82TL ile bugün ise 130 TL’ ye alınıyor. Enflasyon nedeniyle eylül ayının 82TL’si ile bugünün 130 TL’si arasında değer farkı yok. Devlet enflasyon nedeniyle fındık fiyatını güncellemeyeceği için yine tarım ve gıda tekelleri belirleyici olacak, üretici mağdur edilecek. Çözüm demokratik halkçı tarım politikaları ve üreticinin örgütlü gücünü göstermesindedir. Yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketleriyle devletin iç içe tarım politikalarını belirlenmesini önüne geçmek zorundayız.” (EKONOMİ SERVİSİ)