Hekimler 'Tıp Bayramı'nda hakları için yürüdü: "14 Mart bizim için artık direniş haftası olmuştur"
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yurt genelinde sokaklara çıkan doktor ve sağlık emekçileri şiddetsiz, güvenli ve güvenceli çalışma koşulları istediklerini söyledi.
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
Hekimler ve sağlık emekçileri 14 Mart Tıp Bayramı'nda ülke genelinde sokaklara çıktı. Doktor ve sağlık emekçileri alanlarda yıllardır çözüm bekleyen taleplerini yeniden sıraladı; şiddetsiz, güvenli ve güvenceli çalışma koşulları istediklerini haykırdı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 14 Mart'a giderken 14 talep açıklamıştı. Bu talepler bugün çok sayıda kentte yapılan yürüyüşlerin ardından tekrar dile getirildi:
- TTB’nin sağlıkta şiddet yasa teklifi, şiddetsiz, güvenli çalışma ortamları için mekânsal önlem önerileri kabul edilmelidir. Güvenli çalışma ortamlarının sağlanması idarecilerin sorumluluğundadır. Şiddet olaylarında idarecilerin sorumluluğu öncelikli olarak dikkate alınmalıdır.
- Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Doktor dinlenme odaları, emzirme odaları, kreş her sağlık kurumunda yeterli sayıda sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır.
- Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir.
- Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalıdır.
- Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600’e yükseltilmelidir.
- Tüm sağlık emekçilerine hakları olan, hiçbir koşuldan negatif etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir.
- Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir.
- Vergide adalet istiyoruz! Vergi dilimi üst sınırı %15 olmalıdır.
- Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir.
- Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir.
- Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır.
- Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır.
- Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanları, eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır.
- Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir.
ADANA | “VERGİDE ADALET, KAMUSAL, PARASIZ, ŞİDDETSİZ SAĞLIK HİZMETİ”
Adana Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, 14 Mart Tıp Bayramı nedeni ile yürüyüş gerçekleştirdi. Kasım Gülek Köprüsü girişinde toplanan sağlıkçılar yürüyüşün ardından Uğur Mumcu Meydanı’nda basın açıklaması ile taleplerini dile getirdi.
Sağlık emekçileri parasız, kamusal sağlık hizmeti istediklerini söyleyerek sağlıkta şiddetin önlenmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve vergi diliminin üst sınırının yüzde 15 olması gibi taleplerini sıralayarak “Bakan Fahrettin, bizi mahvettin” sloganını attı.
“Vergide adalet, kamusal, parasız, şiddetsiz sağlık hizmeti”
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) March 14, 2024
Adana Tabip Odası üyesi hekimler ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyesi sağlık emekçileri, #14MartTıpBayramı'nda taleplerini bir kez daha dile getirdihttps://t.co/5g34v2ppRY pic.twitter.com/pMLg2BQP5D
Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, sağlık emekçilerinin 14 talebini sıralayarak “Gelin şiddetsiz, güvenli, güvenceli ve demokratik bir yaşamı hep birlikte örelim” çağrısını yaptı.
(Adana/EVRENSEL)
BURSA | "EMEĞİMİZİN DEĞERSİZLEŞTİRİLDİĞİ BU KOŞULLARDA SESSİZ KALMAYACAĞIZ"
Bursa’da Setbaşı’nda toplanan sağlık emekçileri adına konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, bugün iflas etmiş bir sağlık sisteminin enkazı altında 14 Mart’ın ne yazık ki Tıp Bayramı olmaktan çıktığını belirterek “14 Mart artık bizim için haklarımızı aradığımız bir direniş haftasına dönüşmüştür” dedi.
Yapılan eyleme CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Nurhayat Altaca Kayışoğu, EMEP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selma Gürkan, CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir ile birlikte çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı. Sağlık emekçileri, açıklamanın ardından Heykel'e kadar yürüyüş yaptı.
(Bursa/EVRENSEL)
İZMİR | "SAĞLIK SİSTEMİNİ YENİDEN KURACAĞIZ"
SES İzmir 1 ve 2 No’lu Şube ile İzmir Tabip Odası 14 Mart Tıp Bayramı Gününde basın açıklaması düzenledi. Konak Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamada, Pandemide cilası dökülen, depremde enkaz altında kalan sağlık sisteminin yerine yenisini kuracağız” ifadelerine yer verildi.
SES adına basın metnini okuyan İzmir 2 No’lu Şube Eş Başkanı Başak Edge Gürkan, “20 yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm programının getirdiği güvencesiz çalışma tükenmişlik getirmiş aynı zamanda şiddeti körüklemiştir. Bugün gelinen noktada kayda geçen günlük 60’den fazla şiddet vakası vardır. Kayıtlara geçmeyen daha da fazla olduğu bilinmektedir” dedi.
Şehir Hastaneleri ile beraber artan iş yükü, eksik istihdam ve uygulanan yanlış sağlık politikalarından kaynaklanan sorunlara değinen Gürkan, yaşanan sorunlardan dolayı sağlık emekçilerinin yurtdışına gittiğini söyledi. Gürkan, “Tüm sağlık sistemindeki yanlışları söylemeye, sağlık emekçilerinin sorunlarını, taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Pandemide cilası dökülen, depremde enkaz altında kalan sağlık sisteminin yerine yenisini kuracağız” diye konuştu.
Daha son söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ise sağlıkta dönüşüm yasasıyla sağlık emekçilerinin hukuki, idari, ekonomik ve fiziki şiddete maruz bırakıldığını söyledi.
Açıklama sonrası şiddet olaylarında ve pandemide yaşamını yitiren tüm sağlık emekçileri için denize karanfil bırakıldı.
(İzmir/EVRENSEL)