15 Mart 2024 05:15
Son Güncellenme Tarihi: 15 Mart 2024 14:26

Dikiş tutmuyor

Mehmet Şimşek eliyle yürütülen ekonomik program, ücretli emeği ezerken gelir adaletsizliğinin daha da derinleştirdi. Erdoğan yönetimi, ‘rasyonel ekonomi programı’ ile seçimler arasında sıkıştı.

Fotoğraflar: AA

Paylaş

Mehmet Şimşek eliyle yürütülen sermaye destekli ekonomik program, ücretli emeğin ezildiği ve gelir adaletsizliğinin daha da derinleştiği bir tablo yarattı. Erdoğan yönetimi, gerçek niteliği kısa sürede teşhir olan ‘rasyonel ekonomi programı’ ile seçimler arasında sıkıştı.

"SEFERBERLİK ÇAĞRISI"

Resmi muhalefetin dağınık görüntüsüne rağmen Erdoğan politik olarak da zorda. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Menderes Çınar, Erdoğan’ın “Bu son seçimim” çıkışının; varlığını, imkanlarını, fırsatlarını, tamamen kendisine borçlu kesimlere “çıkar ortaklıklarını hatırlatan bir seferberlik çağrısı” olduğunu söylüyor. Erdoğan’ın “İmamoğlu gibi yetenekli bir siyasi figür karşısına Kurum gibi bir amade” çıkartmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

İŞSİZLİK, ENFLASYON, FAİZ

Ekonomi durgunluk sinyalleri veriyor, işsizlik güçlü bir tempoyla artıyor, enflasyon düşmüyor ve vaktiyle faiz lobisi olarak anılan uluslararası finans kuruluşları, seçimden sonra yeni yüklü faiz artışları olacağı yönünde ‘kulis’ haberleri yayıyor. Erdoğan bütün bunlara karşın geçmişte yaptığı gibi seçim sonrasına dair yüksek vaatlerde bulunarak tedbir alamıyor. Toplum seçimden sonra işlerin kötüleşeceğini görüyor.

AKARYAKIT %105 ZAMLI

Halkın gündelik yaşamını katlınalmaz hale getiren zamlar aralıksız sürüyor. Geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleşen genel seçimlerin ardından akaryakıt fiyatları yüzde 105 zamlanarak ikiye katlandı. Artışta Erdoğan’ın vergi zammı ve Türk lirasının değer kaybı etkili oldu. Benzin ve motorine de yeniden zam gelirken, HSBC, Türkiye için yılsonu enflasyon tahminini yüzde 49’a yükseltti.

SEÇİMDEN SONRA SOYGUN ARTACAK

Sömürü süreci bir bütün olarak dikkate alındığında aslında hepsi işçilerin cebinden çıkan paralarla oluşturulan İşsizlik Fonunun sermaye tarafından yağmalanmasıyla da ek bir soyguna tabi tutuluyorlar. İşsizlik Fonundan son iki ayda patronlara teşvik ve destek adı altında 13 milyar 997 milyon 660 bin TL aktarılırken, işsizlere sadece 6 milyar 261 milyon 744 bin TL ödeme yapılmış. İşsizlik Fonunun kurulduğundan bu yana yaptığı ödemeler dikkate alındığında ise ortada daha da vahim bir tablo bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de ekolojik yerel yönetimler çağrısı

SONRAKİ HABER

Uyuşturucu kullanımı 7 yılda 192 kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa