Eğitim Sen Bursa: ÇEDES ve MESEM projeleri durdurulsun
ÇEDES Protokolü ve MESEM projesine karşı açıklama yapan Eğitim Sen Bursa Şubesi; ÇEDES ve MESEM projelerinin durdurulmasını talep etti.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Bursa Şubesinin ÇEDES Protokolü ve MESEM projesine karşı İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirmek istediği eylem engellemelere rağmen yaptı. MESEM ve ÇEDES’in derhal durdurulması gerektiğini belirten Eğitim Sen üyeleri, “Öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu MESEM ve ÇEDES uygulamalarına karşı birlikte tutum almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz” dedi.
Basın açıklamasını Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem okudu. Erdem, “Türkiye’de uzun süredir eğitim sisteminde ve okullarda iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda piyasacı ve dinci bir kuşatmanın yaşandığı bilinmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın patronlara ucuz iş gücü sağlamak için gündeme getirdiği Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ve eğitim sistemini büyük ölçüde dinselleştirmeyi hedefleyen ÇEDES projesinin sonuçları, öğrencilerimizin ve çocuklarımızın nasıl tehlikeli bir kuşatmayla karşı karşıya olduğunu göstermektedir” dedi.
“SON BİR YIL İÇİNDE EN AZ 8 ÇOCUK ÇALIŞIRKEN HAYATINI KAYBETTİ”
Erdem, son yıllarda iktidar eliyle derinleştirilen ağır ekonomik ve toplumsal sorunların MESEM’leri bir tercih olmaktan çıkardığını, yüzbinlerce çocuk ve genç için adeta bir zorunluluk haline gediğini söyledi. Erdem, “Çocukların yasal olarak tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılması yasak olmasına rağmen, MESEM bünyesinde çalıştırılan çocuklar/gençler iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Çocuk işçiliğinin devlet eliyle meşrulaştırılması anlamı taşıyan MESEM uygulaması nedeniyle sadece son bir yıl içinde en az 8 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir. MESEM öğrencilere mesleki eğitim verilen ya da iddia edildiği gibi staj üzerinden beceri kazandıran bir uygulama değil, patronlara kaynak aktarmak amacıyla oluşturulmuş bir teşvik sistemidir. 12 yıllık zorunlu eğitim süresini fiilen 8 yıla indiren ve devlet eliyle ucuz işçiliği özendiren MESEM uygulaması daha fazla can almadan durdurulmalı, patronları değil öğrencileri merkeze alan nitelikli bir mesleki eğitim politikası hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
“ORTAK MÜCADELEYE EDELİM”
Erdem, iktidarın kendi dünya görüşüne uygun nesiller yetiştirme hedefinin tüm topluma yönelik fiili bir dayatma haline geldiğini ifade etti. Erdem, “ÇEDES projesi ile okullarımızda imamlar, vaizler ve Diyanet’e bağlı memurlar manevi danışman olarak görevlendirilmekte ve yasa dışı bir şekilde fiilen eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Devletin, sadece bir dinin ve mezhebin öğretilerini, sadece belli bir inanca özgü değerleri tüm okullarda ‘tek doğru’ olarak öğretmeye çalışması, farklı inançtan öğrencilere yönelik açık bir dayatma ve ayrımcılık anlamına gelmektedir. Laik eğitim, toplumdaki farklı inanç ve mezheplerin bir arada özgürce ve barış içinde yaşayabilmeleri için son derece önemlidir” dedi.
MESEM ve ÇEDES projelerinin uluslararası sözleşmelerde yer alan çocukların hakları ve eğitimi ile ilgili temel haklar ve özgürlüklere aykırı olduğunu söyleyen Erdem, “Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin siyasi iktidarın kendi siyasal-ideolojik hedeflerine ulaşmak için hayata geçirilen MESEM, ÇEDES ve benzeri projelerin parçası haline getirilmesine sessiz ve tepkisiz kalmayacağımız bilinmelidir. Bu konuda eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu MESEM ve ÇEDES uygulamalarına karşı birlikte tutum almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. (Bursa/EVRENSEL)