15 Mart 2024 14:05
Son Güncellenme Tarihi: 15 Mart 2024 15:11

Elazığ Newroz'unda diyalog çağrısı yinelendi

Newroz kutlamalarının startı Elazığ'da verildi. İktidarın savaş politikalarına karşı halkların barış talebi dile getirildi, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için çağrı yapıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bu yılki Newroz kutlamalarının startı “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” (Kalk özgürlüğün ve başarının zamanıdır) şiarıyla Elazığ'da verildi. Kitleye seslenen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Barış talebine tankla topla karşılık vermeyin" diyerek Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözmek için diyalog ve görüşme başlatılması çağrısı yaptı.

Karakoçan ilçesinde Süleyman Karahan Terminal Meydanı’ndaki Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Çevre il ve ilçelerden de çok sayıda kişi kutlamalarda yer aldı. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. 

"SINIR ÖTESİ OPERASYONLARI SEÇİM MALZEMESİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORLAR"

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz, Abdullah Öcalan’ın geçmiş yıllardaki Newroz mesajlarını okudu. 

Kürsüde söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, iktidarın olası bir sınırötesi operasyon hazırlığına tepki göstererek, "Şimdi sınır ötesi operasyonlarla adeta bir operasyon vizesi almak için ABD'yi bir çok ülkeyi karış karış geziyorlar. Yine sınırötesi operasyonları Irak'ta imzaladıkları bir anlaşma ile bir yol haritası çizmişler kendilerine ve bu seçimden önce AKP iktidarının birçok seçimde yaptığı gibi yine cenazeler üzerinden bir seçim yürütmek istiyorlar. Bu son iki haftada hepimiz algılarımızı en açık şekilde tutalım. Sınır ötesi operasyanları seçimin bir malzemesi haline getirmek isteyen yoksula ailelerin çocuklarının cenazelerini ailelerine getirip o cenazeler üzerinde siyaset yürütmek isteyen Saray rejimi burada hep beraber kınıyoruz." dedi. 

İktidar Türkiye'ye demokrasi getirdiğini iddia ettiğini belirten Hatimoğulları "Kürt sorununu inkar etmek, ırkçı yaklaşımlar, ırkçı kutuplaştırıcı söylemler demokrasi değildir. Yoksul insanların, evine bir ekmek bulamayan, akşamları iftarda ne yiyeceğini bilmeyen yoksul kardeşlerimiz, 50 milyona yakın insan açlık ve yoksullukla pençeleşiyorsa bu iktidar ülkeye demokrasi değil yoksulluk getirmiştir." dedi.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN DİYALOG ÇAĞRISI

"Barış talebine tankla topla karşılık vermeyin" diye seslenen Hatimoğulları, "Buradan çağrımızı yineliyoruz. Gelin Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözmek için diyalog başlatalım ve bu konuda görüşmeler başlasın. Halklar bir arada yaşamak istiyor." diye konuştu. 

"SAVAŞTA ISRAR EDENLERE KARŞI ONURLU BİR BARIŞ DİYORUZ"

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkan Berdan Öztürk de yaptığı açıklamada, "Halkımız, 'biz zengin ve kadim bir halkız, sizin bu kirli zihniyetini kabul etmiyoruz, biz diğer halklar gibi özgür olmak istiyoruz, dilimizle yaşamak istiyoruz' diyor" dedi. İktidarlar değişmesine rağmen Kürt karşıtı politikalarının değişmediğini ifade eden Öztürk, "Kürtler artık ne istediklerini biliyor ve açık bir şekilde dile getiyor. Bundan kaynaklı mücadelemizi büyüteceğiz. Bu tekçi ve faşist iktidara yanıt olacağız. Bu yılki Newroz'un önemini bir kez daha söyleyelim. Savaşta ısrar edenlere karşı onurlu bir barış diyoruz. Öldürmek isteyenlere karşı onurlu bir yaşam diyoruz. Demokrasi karşıtlarına karşı demokrasi diyoruz" diye seslendi.

"31 MART’TA EN BÜYÜK CEVABI VERECEĞİZ"

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da Kürt sorununun çözümünde Erdoğan’ın “teröristan” açıklamalarına tepki göstererek "Dilimizi inkar ediyor. Büyük bir sesle söyleyelim; devlet bilmeli ki Kürt vardır, dilimiz Kürtçedir. İktidar ve AKP bunu bilmelidir. Bunu hep birlikte kabul ettireceğiz” dedi.  Uçar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın’ın Irak’a yaptığı ziyarete işaret ederek, “Biz barış için yürürken, iktidarın bakanları şehir şehir, ülke ülke dolaşarak Kürtleri nasıl katledeceklerinin ve yok edeceklerinin yollarını aramaya devam ediyorlar” dedi. Uçar, yapılan toplantıdan çıkan sonucun “Kürtlere karşı savaşa devam” olduğunu kaydetti.
  
Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’ndaki mesajını hatırlatan Uçar, "Kürt sorununun demokratik çözümü, halkların ve inançların bir arada yaşayabilmesi için yola koyulduk. Newroz bu adımlarımızdan biri olacak. 31 Mart seçimlerinde AKP’nin kayyım rejimine en büyük cevabı vereceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten İliç için suç duyurusu: Sorumluluğu olanlar yargılansın

SONRAKİ HABER

DEM Parti Şırnak'ta patlamada yaşamını yitiren çocuğun ailesini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa