16 Mart 2024 04:51

7 öğrencinin katlinin üzerinden 46 yıl geçti | ‘16 Mart Katliamı’nın peşini asla bırakmayacağız’

16 Mart 1978’de 7 öğrencinin hayatını kaybettiği, 50’den fazla kişinin yaralandığı Beyazıt Katliamı’nın davası zaman aşımına uğratılarak tarihin tozlu raflarına terk edildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Üniversitesi (İÜ) önünde 7 öğrencinin öldürüldüğü 16 Mart Katliamı’nın üzerinden 46 yıl geçti. İÜ’deki ülkücü saldırılara karşı Beyazıt Kampüsünden toplu çıkış yapmak isteyen devrimci öğrencilere yönelik katliam, zaman aşımına uğratılarak tarihin tozlu raflarına terk edildi. Katliamdan yaralı kurtulan ve mezun olduktan sonra da davanın avukatlığını üstlenen Kamil Tekin Sürek’le yaşananları konuştuk.

‘PLANLANMIŞ BİR KATLİAMDI’

Milliyetçi Cephe hükümetinin o yıllarda solcu öğrencileri ve akademisyenleri üniversitelerin dışında tutmaya çalıştığını anlatan Sürek, 1 Mart 1978’den itibaren devrimci öğrencilerin okula toplu şekilde gitme kararı aldığını söyledi. Okula giriş-çıkışlarda sürekli olarak polis tarafından engellendiklerini aktaran Sürek, MHP’li öğrencilerden ölüm tehditleri aldıklarını dile getirdi. Sürek, katliam gününe dair şunları anlattı: “16 Mart günü dersten çıktık. Okuldan çıkış yapacaktık. ‘Faşistler tekrar saldırabilir, en öne bütün siyasi gruplardan kavga edebilecek kişiler toplansın’ dedik. Kavga çıkarsa dağılmayalım dedik. En önde kol kola girdik. Kapıdan çıktık. Polisler toplanmıştı. Faşistler bizi seyrediyorlardı. O gün faşistler bize fiziki saldırıda bulunmadı. Eczacılık Fakültesini geçmiştik ki bir arkadaşımız ‘bomba’ diye bağırdı. Dönüp kafamı çevirdiğimde bir patlama oldu. Patlamayla birlikte yere kapandık. Yerden gri bir duman yükseldi. Herkes yerde kendini doğrultmaya çalışıyordu. Kalkıp gidecekken makineli tüfek, tabanca sesleri gelmeye başladı” dedi.

‘KİMSE CEZA ALMADI’

Sürek, “Katliamı ortaya çıkaracak devlet kurumlarından ciddi bir bilgi gelmedi. Delilleri göndermediler. Katliam sırasında bombacıyı yakalamak isteyen polisleri engelleyen Reşat Altay’ın Abdullah Çatlı ile fotoğrafları ortaya çıktı. Susurluk ve 16 Mart Beyazıt Katliamı davalarının birleştirilmesini istedik. Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) bunu reddetti. MHP’den ayrılan Ali Yurtarslan, bombayı Yüzbaşı Mehmet Ali Çeviker’den aldıklarını yazdı. O dönem kendilerine bilgi vermeyen Genelkurmay Yetkilisi Mustafa Kaplan daha sonra Ergenekon davasında yargılandı. Zaman aşımının yaklaştığı günlerde Ergenekon davaları açılmaya başlandı. Bu sefer de Beyazıt Katliamı davasının Ergenekon davasıyla birleşmesini istedik fakat bu da reddedildi. Beyazıt Katliamı davası, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘zaman aşımı’ kararı verilerek kapatıldı. Katliamın üzerinden 46 yıl geçmesine rağmen bu işi örgütleyen MHP’den, askerden kimse herhangi bir ceza almadı. Haklarında bir soruşturma dahi açılmadı” diye konuştu.

‘ÜNİVERSİTELER BUGÜN FARKLI BASKILAR ALTINDA’

Katliamın planlı bir şekilde işlendiğini belirten Sürek, “Bazı davalarda en azından tetikçi falan yargılanıyor ama bu davada kimse yargılanmadı. 16 Mart Beyazıt Katliamı 12 Eylül’e giden süreçti. Göstermelik bir davaydı. Bütün faili meçhul cinayetler, katliamlar gibi bu katliamın da devletle bağlantısı var. Devletin içinde birilerinin yönlendirdiği, azmettirdiği bir katliam olmasa bu kişileri korumazlardı, yargılarlardı. Büyük ihtimalle katliamın sorumluları kontrgerilladır. 16 Mart Katliamı’nın peşini asla bırakmayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Sürek sözlerine şöyle devam etti: “Yetmişlerde Milliyetçi Cephe hükümetleri devrimci, demokrat, sosyalist öğrencileri üniversitelere sokmamak için katliamlar, cinayetler işledi. Şimdinin milliyetçi cephesi olan Cumhur İttifakı da aynı politikayı sürdürüyor. Belki katliamlar, cinayetler işlemiyor ama 2 bin 500 civarında akademisyenin bir çırpıda ihracı, Boğaziçi Üniversitesinin durumu, aslında bütün üniversitelerin durumu bunu gösteriyor. Ama o zamanki gericiliğe ve faşizme karşı direniş gibi şimdi de direniş devam ediyor.”

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da gözaltına alınan 10 kadın serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

İsrail'in Gazze Şeridi'ne gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 80 Filistinli öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa