17 Mart 2024 18:29

Gediz EPSAŞ’a karşı açılan davada mahkeme vatandaşı haklı buldu

İzmir 6. Tüketici Mahkemesi, elektrik kesintisi sonrası bozulan elektrikli şofben davasında Gediz EPSAŞ’ı zararı ödemeye mahkum etti.

Fotoğraf kesintinin olduğu yerde yaşayan vatandaştan alınmıştır.

 

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinin faturasını vatandaşlar sadece yüksek fatura ile ödemiyor. Elektrik alt yapısı yenilenmeyen ve yetersiz alt yapı nedeniyle vatandaşlar elektrik kesintileri sonrası zarar gören cihazlarıyla da ödüyor.

İzmir’in Karaburun ilçesinde yaşayan, evinde olmadığı saatte elektrikleri kesilen elektrik abonesi evinde kullandığı elektrikli şofbenin arıza yaptığını tespit eden Özkan E.’nin, Gediz EPSAŞ’a karşı başlattığı süreç 18 ay sona erdi.

VATANDAŞ ARIZA BEDELİNİ TALEP ETTİ

Yetkili teknik servis görevlileri, cihazın arızasının elektrik dalgalanması nedeniyle oluştuğunu raporlamasının ardından zararının tazmini için Özkan E. TükoDer İzmir Şubesine başvurdu. Tüketici hakları çerçevesinde hakkını aramaya başlayan Özkan E. önce Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde belirtilen 10 iş günü içinde Gediz Elektrik Perakende A.Ş.ye yazılı başvuruda bulunarak cihaz arızasının onarımı için ödediği bedelin iadesini talep etti.

Gediz EPSAŞ’a başvuran vatandaş olumsuz cevap alması üzerine 11.12.2022 tarihinde e-devlet üzerinden elektronik ortamda İzmir İl Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. Gediz EPSAŞ, Tüketici Hakem Heyetine verdiği savunmada cihaz arızasının meydana geldiği bölgede elektrik kesintisinden kaynaklı başka bir arıza bildiriminin olmadığı, cihazdan kaynaklı bir arıza olduğu gerekçesiyle, başvurunun reddi yönünde karar verilmesini talep etti.

BİLİRKİŞİ: ARIZA KESİNTİDEN KAYNAKLI

İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti, uyuşmazlık dosyasını bilirkişiye göndermesinin ardından, bilirkişinin yaptığı inceleme sonucunda cihaz arızasının elektrik kesintisinden kaynaklandığı rapor etti. Tüketici Hakem Heyeti, 16.05.2023 tarihinde elektrik abonesini haklı bularak, onarım bedeli olarak ödenen 2 bin 319 liranın Gediz EPSAŞ tarafından tüketiciye iadesine karar verdi.

Karara itiraz eden Gediz EPSAŞ, Tüketici Mahkemesine açtığı dava İzmir 6. Tüketici Mahkemesinin gerekçeli kararı 30.01.2024 tarihinde yayınlandı. Gediz EPSAŞ’ın itiraz başvurusunu reddeden Mahkeme, Tüketici Hakem Heyetine. kararını onadı.

"ZARARIMI TAM OLARAK TAZMİN EDEMEDİM"

Özkan E. Yaptığı açıklamada “Elektrik kesintisi sonrası 01.11.2022 tarihinde başlayan tüketici hakları mücadelem bir yılı aşkın süreden sonra nihayet lehime sonuçlanabilmiştir. Geçen sürede tarafıma ödenecek bedelin enflasyonist piyasa koşullarında reel alım gücü karşısında eridiği için tüketici olarak yine mağdur oldum” dedi.

ALTYAPI YETERSİZ

Yaşanan arıza sonrası gelen teknik ekibin, kabloları değiştirmek yerine tamir yolunu seçtiğini belirten Özkan E. “Oturduğum yerdeki elektrik hatları sorunlu, elektrik direğinden evime gelen kablolar asfaltın 10-15 cm altından geçiyor. En ufak bir yağışta veya araç geçişinde kablolar elektrik arızası verebiliyor. Benim gibi hak arama mücadelesine girişmeyen ama mağdur olan birçok komşumun olduğunu biliyorum. 2-3 ayda bir evlerimizde elektrikten kaynaklı arızalar ile karşılaşıyoruz. Enerji sağlayan şirketin altyapı yenileme çalışmalarını yapmasını istiyoruz” dedi.

"ZARARINIZI YASAL FAİZİYLE TALEP EDİN"

Kararın ardından görüştüğümüz TükoDer İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı ve İl Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Av. Fatih Kurdoğlu “Enerji sağlayan şirketlerden bu yönde şikayetler alınmaya devam ediyor. Tüketici Hakem Heyeti olarak bu kararı verirken de tüketicinin haklı olduğunu biliyorduk. Uyuşmazlık başvurularının uzun sürede sonuçlanmasına bağlı olarak hak kayıplarının önüne geçmek için, tüketicilerin mutlaka Tüketici Hakem Heyetlerine yasal faiziyle birlikte iade edilmesi talebinde bulunmalarını öneriyoruz” dedi.

Reklam