18 Mart 2024 00:45
/
Güncelleme: 00:55

Mantık MESEM’in neresinde?

Mesai saatlerinden fazla çalışmak zorunda bırakılıyoruz, çok geç çıktığımız günler oluyor. Gece yarılarına kadar çalıştırıyorlar ve bundan da herhangi bir ek ücret almıyoruz.

Mantık MESEM’in neresinde?

Oto sanayide çalışan genç bir işçi | Fotoğraf: MA

MESEM öğrencisi

Kayseri

Ben MESEM programında okuyorum ve hem MESEM’i neden seçtiğimi hem de bu eğitim sürecinde neler gördüğümü anlatmaya çalışacağım.

LGS sınav sonuçlarım kötü olduğu için evime en yakın meslek lisesini seçtim. KMTAL 9. sınıfın ilk dönemi örgün eğitim olarak okula devam ettim. Bu süreçte okulumuzun müdür yardımcıları toplantı yapıp MESEM sistemini tanıttı. Sınıfta kalıp sınıf tekrarı yapmayalım diye sınav sonuçları kötü olan öğrencilere yol gösterdiklerini söylediler. Notlarımın düşüklüğü ve bazı öğretmenlerimle olan sıkıntılarım sebebiyle MESEM sistemine geçmiş oldum.

ASGARİ ÜCRETİN YARISI BİLE OLMAYAN MAAŞLA YETİNİLİR Mİ?

İlk olarak bütün öğrencilerin ve benim ortak sorunumuz asgari ücretin yalnızca %30’unu almamız. Muhasebe bürolarında çalışan elemanlarla aynı işi yapıyoruz. Mesai saatlerimizde yaptığımız işin üstüne de stajyer olduğumuz için temizlik, çay, kahve vb. işleri de bize veriyorlar ve bunun için ek ücret almıyoruz. Devletin verdiği stajyer maaşlarıyla yetinmeye çalışıyoruz.

Mesai saatlerinden fazla çalışmak zorunda bırakılıyoruz. İş uzadığında ya da yetişmesi gereken belgeler olduğunda işten çıkmak istesek bile çıkamıyoruz. Mesai saatlerinde çok geç çıktığımız günler oluyor. Gece yarılarına kadar çalıştırıyorlar ve bundan da herhangi bir ek ücret almıyoruz.

Yol ücretleri ve yemek ihtiyaçlarını bazı ofisler karşılamıyor ve bu durumda bizim cebimizden çıkıyor. Zaten aldığımız maaş belli olunca öğrencilerin aldığı maaşların önemli bir kısmı bu şekilde eriyor.

“BAŞININ ÇARESİNE BAK”

Şehir dışı işlerimiz olduğunda bilet paramızı karşılıyorlar ama yemek masrafları bizim cebimizden çıkıyor.  Defter kapanışları defter tasdiklerini yaptırmak için şehir dışına çıkıyoruz ve bu durumdan kimse mutlu olmuyor, geç saatlere kadar kalıyoruz otobüs saatlerine yetişemiyoruz. Bunu bildirdiğimizdeyse tek dedikleri “Başının çaresine bak” oluyor.

Okul devamsızlık sınırı haftada 1 gün ve biz 2 gün okula gidiyoruz, bu durumda 6 gün devamsızlık hakkımız oluyor. Sağlık ocağı ve hastaneden rapor almamıza rağmen kabul edilmiyor. Çok acımasız davranılıyor, bu durumdan bütün MESEM öğrencileri şikayetçi. Okul müdürümüzün yaptığı toplantıda “2 ayağınız birden kırılsa bile okula gelmekle mecbursunuz” diyorlar. Nitekim MESEM projesiyle birlikte hem iş cinayetleriyle karşı karşıya kalıyoruz hem de tüm imkansızlıklara rağmen ne olursa olsun okula gelmemizin gerektiği zorlu bir durumla karşılaşıyoruz. Mantık bu işin neresinde?

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et