SineBu zamlarına çözüm “askıda bilet mi” mi?
Sanat faaliyetlerini takip edebilmek adına kampanyalı biletler, çekilişler kovalamakla avunmuyoruz; etrafımızı saran bu sistemin tüm organlarına karşı mücadele ediyoruz!
Görsel: Freepik
Barış
Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü [BÜ(S)K]
Geçtiğimiz ocak ayında yemekhaneye yapılan zammın ardından şimdi de SineBu bilet fiyatlarına yapılan zam ile karşı karşıyayız. Gelinen süreçte kayyum yönetim, maliyetleri 8 kat fazla göstererek ihaleler açıyor, ihtiyaç dışında sayısız son model telefon alıyor, bir gecede yemekhane ve sinema salonu ücretlerine zam yapıyor; lakin biz öğrencilere ise depreme dayanıksız binalara, kalitesiz ve pahalı yemeklere, liyakatsiz bir şekilde üniversitede ders veren paraşüt hocalara mahkûm edilmek kalıyor.
ÜLKEMİZDE SİNEMA HAFIZASININ EN DEĞERLİ ALANLARINDAN BİRİ
Tarihi ’60’lı yıllara dayanan ve ülkemizin sinema hafızası açısından büyük bir öneme sahip olan Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü [BÜ(S)K], yıllar içerisinde birçok sinemacıya da basamak oldu. 90’lı yıllarda film gösterimlerinin düzenlendiği Murat Dikmen Salonu’nun da yıkılması ile birlikte başlayan süreç, 2013 yılında okulumuzun sinema salonu “SineBu”nun inşaatına başlanması ile son buluyor. Elbette SineBu da inşaatı boyunca üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin kolektif emeği sonucu ortaya çıkmış bir mekân. Üniversite sakinlerinin ihtiyaçlarına ve isteklerine göre şekillenen SineBu, hâlen BÜ(S)K tarafından da haftada iki gün kulüp etkinlikleri için kullanılmakta.
Aslında SineBu biletlerine zam yapılabileceği aşikardı, çünkü SineBu, filmleri Başka Sinema dağıtımcılığında göstermekte. Lakin yüzde 100, hatta yüzde 150 gibi zam oranlarının varlığı, yeni fiyat tekliflerinin üstünün hiç değerlendirilmeden çizildiğinin ve tek bir kişinin imzasıyla akıl dışı oranlarla karşı karşıya kaldığımızın göstergesi. BÜ(S)K olarak bu durumu yetkililer ile konuşmaya gittiğimizde, öncelikli talebimiz bilet fiyatlarının indirilmesiydi. Yetkili kişinin konuşmamızın başında bu talebimize sıcak baktığını fark ettik fakat devamında bambaşka bir tutum sergilemeye başladı. Kendisi “bugün dışarıda bir sinema biletinin 150 TL olmasına karşılık SineBu’da ödeyeceğimiz 40 TL gibi bir fiyatın ‘bedava’ olduğunu” söyledi. Ayrıca eğer bilet almakta zorlanacak sıra arkadaşlarımız olursa onlar için aynı “askıda ekmek” projesi gibi “askıda bilet” uygulaması düzenlenebileceğini aktardı.
SİNEBU’YU DA KULÜBÜMÜZÜ DE KORUYACAĞIZ
BÜ(S)K ekibi olarak biz de bilet fiyatlarının indirilmesine yönelik talebimizi yineledik ve üniversite bileşenleri olarak bu kararın tam karşısında olacağımızı bildirdik. Son olarak kendisi “bilet fiyatlarında herhangi bir azalma olmayacağını, eğer kabul etmiyorsak protesto edebileceğimizi” söyledi. Ayrıca toplantımız esnasında fark ettiğimiz üzere, SineBu da yavaş yavaş değiştirilme-dönüştürülme politikalarına kurban edilmek istenmekte. SineBu’nun prestijli film festivallerinden filmler izleyebildiğimiz bir mekân olmaktan çıkarılıp, yandaş medya ve sansüre uğratılan filmler ile dolu bir sinema salonuna dönüşebilme tehlikesi hepimizi fazlasıyla tedirgin etmekte.
Üniversite öğrencileri olarak dışarıda yemeyi tercih edeceğimiz bir öğün ile üniversite kampüslerimizde yiyeceğimiz bir menünün fiyatlarının aynı olmadığının veya SineBu’da film izlemek için alacağımız biletin fiyatı ile özel sinemalardan alacağımız bir biletin fiyatı arasında farklar olduğunun farkındayız. Fakat artan enflasyona rağmen hayatımızı geçindirmek için mecbur olduğumuz burslarımızın miktarının azlığını da, kalitesiz ve dayanaksız binalara ödediğimiz fahiş kira fiyatlarını da asla ama asla unutmuyoruz! Tam da bu yüzden özerk, özgür ve demokratik üniversiteler talebimizi büyütüyoruz. Sıra arkadaşlarımız bir öğün yemek yiyebilmek için hayatlarındaki faaliyetlerden fedakârlık yaparken, öğrenciler olarak sanat faaliyetlerini takip edebilmek adına kampanyalı biletler, çekilişler kovalamakla avunmuyoruz; etrafımızı saran bu sistemin tüm organlarına karşı hep beraber mücadele ediyoruz!