İstanbul Enerji AŞ işçileri İBB önünde eylemde: Sefalete mahkum olmayacağız
İnsanca yaşayacak bir ücret talep eden İstanbul Enerji AŞ işçileri, DİSK’e bağlı Enerji-Sen öncülüğünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde eyleme geçti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştirak şirketi İstanbul Enerji AŞ’de çalışan işçiler düşük ücretlere karşı iş bırakarak Saraçhane’deki İBB binası önünde toplandı. Ücretlerinin 23-24 bin lira seviyesinde kaldığını bu ücretlerle geçinemediklerini söyleyen işçiler, ücretlerinin insanca yaşayacak seviyeye çıkarılmasını istedi.
DİSK/Enerji-Sen üyesi işçiler, İstanbul Enerji AŞ’ye bağlı Bostancı Aydınlatma Şantiyesi, Bayrampaşa Aydınlatma Şantiyesi ve Seymen Elektrik Üretim Santrali olmak üzere toplam üç iş yerinde işe çıkmama kararı aldı.
İŞÇİLER EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYOR
Saraçhane’de bekleyişe geçen işçiler adına konuşan Enerji-Sen Eğitim Örgütlenme Uzmanı Cihan Çiçek, enerji işçilerinin gerek sosyal medya eylemleriyle gerekse yemekhane eylemleriyle bir şekilde geçinemediğini duyurmaya çalıştığını, çabalarının sonuç vermemesi neticesinde İBB binası önüne geldiklerini söyleyerek, “Hayati risk taşıyan işler yapmalarına rağmen İBB’de çalışan enerji işçileri sefalet ücretlerine mahkum edilmiş durumda. Biz işçiler geçinemiyor dedikçe onlar bize ‘Siyasi malzeme olmayın’ diye telkinde bulunuyor. Biz işçilerin siyasetini yapıyoruz, işçilerin siyaseti de bugün ekmek kavgasıdır. İBB yönetimi bu seslere kulak tıkayarak seçim sonrasını beklememizi istiyor, oysa bu işçiler 2 yıldır bu zammı bekliyor. İstediğimiz fazla bir şey değil, İBB’de denk işi yapan işçilerle aynı ücreti almak istiyor işçiler” dedi.
“EVİMİZE GÖTÜRECEK EKMEĞİN DERDİNDEYİZ”
İstanbul Enerji’nin Seymen Üretim Tesisinde çalışan Ünsal Göze 4 yıl önce aldıkları ücretin asgari ücretin 2 katından fazla olduğunu söyleyerek, “Bugün 3 yıldır ücret zammı falan almadık, ücretlerimiz asgari ücret seviyesine geldi. Biz her zaman işimizi özveriyle yaptık, elimizi taşın altına koyduk. Her sene şu zaman düzelecek, bu zaman düzelecek dediler ama ücretler düzelmedi. Hep eridi. Bugün de yaşamsal faaliyetlerimizi karşılamayacak ücretler teklif ediyorlar, bunu kabul etmeyerek buraya geldik. Evimize götürecek ekmeğin derdindeyiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)