18 Mart 2024 11:44

Bilirkişi, Denizli Honaz’daki taş ocağını mühendislik açısından “sakıncalı” buldu

Denizli Honaz’da taş ocağı için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına ilişkin verilen bilirkişi raporunda, madenin mühendislik faaliyetleri açısından sakıncalı olduğu görüşüne varıldı.

Bilirkişi, Denizli Honaz’daki taş ocağını mühendislik açısından “sakıncalı” buldu

Honaz-Aşağıdağdere | Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Denizli’nin Honaz ilçesi Aşağıdağdere mahallesinde taş ocağı mağduru köylülerin ikinci taş ocağı için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı açtığı davada bilirkişi raporu çıktı. 28 Ekim 2023’te açılan davada bilirkişi keşfi 31 Ocak 2024’te yapıldı ve 3 Mart’ta mahkemeye sunuldu.

10 uzmanlık alanında yapılan değerlendirmelerde 6 açıdan sakıncalı olduğu görüşüne varıldı. Köylülerin Denizli Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne açtığı davada Deveoğlu İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi müdahil olarak yer aldı.

Harita ve planlama açısından sakınca bulunmazken maden mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede, “Aşağıdağdere Mahallesi ve çevre için taş/malzeme/ekipman yuvarlanması, toz gürültü yayılımı, görüntü kirliliği risklerinin yüksek olacağı ve maden mühendisliği açısından sahada yapılacak madencilik faaliyetinin sakıncalı olacağı kanaatine varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Jeoloji mühendisliği açısından, ÇED sahasında gerçekleştirilmek istenen faaliyetin telafisinin hemen hemen imkânsız olan tahribatlara yol açacağı yönündeki değerlendirmeler neticesinde sahada yapılacak madencilik faaliyetinin sakıncalı olduğu ve proje tanıtım dosyasında eksiklikler bulunduğu sonucuna ulaşıldı.

“TELAFİSİ İMKANSIZ TAHRİBATLARA YOL AÇACAK”

Hidrojeoloji Mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede, “ÇED sahasında gerçekleştirilmek istenen faaliyetin telafisi hemen hemen imkansız olan tahribatlara yol açacağı yönündeki değerlendirmeler neticesinde sahada yapılacak madencilik faaliyetlerine yönelik hazırlanan proje tanıtım dosyasında eksiklikler bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır” notu düşüldü.

Orman mühendisliği açısından değerlendirmede ise Orman İdaresinin ÇED sürecindeki kurum görüşünde ocak ile ilgili olarak “orman-halk ilişkileri açısından mahsuru vardır” ve “proje sahası yerleşim yerlerine göre ön görünümde kalır, görüntü kirliliğine neden olur” şeklinde belirtilen hususların doğru ve isabetli tespitler olduğu görüldü.

“TARIM ARAZİLERİ OLUMSUZ ETKİLENECEK”

Ziraat mühendisliği açısından kireçtaşı (kalker) ocağı işletmesi açılıp işletilmesinin tarım arazileri ve yerleşim yerlerine olumsuz etkileri nedeniyle uygun olmadığı kanaatine varıldı. Meteoroloji mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede 4 noktada eksik kaydedilirken “Nihai Proje Tanıtım Dosyasının projenin etki alanı ve çevresel etkilerinin incelenmesinde yeterli olmadığı, planlanan Kireçtaşı (Kalker) Ocağı İşletmesi faaliyetinin yapılmasında sakıncalar bulunduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Honaz-Aşağıdağdere

Honaz-Aşağıdağdere | Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

(Denizli/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et