18 Mart 2024 16:30

İsrail’e tam destek veren Scholz’un barış çağrısı inandırıcı mı?

Almanya İsrail’in güvenliğini devlet politikası ilan ederken Başbakan Scholz’un İsrail ziyareti Almanya’nın İsrail üzerinde bir etkisi bulunmadığını gösterdi. Scholz, İsrail’de “ateşkes” bile diyemedi

Olaf Scholz, Ürdün Kral 2. Abdullah ile bir araya geldi | Fotoğraf: Royal Hashemite Court (RHC)

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 7 Ekim sonrası ikinci kez İsrail’e gitti.

7 Ekim’de Hamas tarafından İsrail’e yönelik düzenlenen terör saldırısından sonra aşırı sağcı Benyamin Netanyahu hükümetine bizzat Tel Aviv’e giderek tam destek veren Almanya Başbakanı Olaf Scholz, pazar günkü ikinci ziyaretinde ise bölgedeki gelişmelerin gidişatından endişe duyduğunu belirterek barış çağrısı yaptı.

İsrail’e giden ilk devlet temsilcilerinden birisi olan Scholz, İsrail’in kendisini savunma hakkının olduğunu belirterek her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etmişti. İsrail’e askeri desteği hızla arttırdı. Keza, içeride İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlara karşı düzenlenen eylemler terörize edilerek, İsrail’in bölgede bir insanlık suçu işlediğini ifade edenler susturuldu.

İKİNCİ ZİYARET

Bu süreçte Netanyahu ve İsrail devletine toz kondurmayan Scholz, pazar günü ikinci kez İsrail’e gitti. Bu kez Kudüs’te Netanyahu ile bir araya gelen Scholz, barış çağrısını asıl olarak gezisinin ilk durağı olan Ürdün’de yaptı. Kudüs’te ise Gazze’de yaşanan insanlık dramına daha fazla seyirci kalınmaması çağrısında bulundu. Ürdün üzerinden başlayan insani yardımın önemine dikkat çekti.

2 milyondan fazla insanın Gazze’nin güneyine sıkıştırıldığı, dünyayla bağlantısının kesildiği, açlığın ve hastalığın kol gezdiği, 30 binden fazla Filistinlinin katledildiği koşullar bölgede büyük bir dramın yaşadığını net olarak gösteriyor. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) tarafından hafta sonu yapılan bir açıklamaya göre, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde iki yaşın altındaki her üç çocuktan biri “akut yetersiz besleniyor”. Hastanelerden gelen raporlara göre, şu anda çok sayıda çocuk açlıktan ölmüş durumda.

ÖLÇÜLÜ KATLİAM İSTEDİ!

İsrail’in Hamas ile mücadele adı altında Gazze’de sürdürdüğü savaşa tam destek veren Scholz ise, bu ziyaretinde bunun “ölçülü bir şekilde” sürdürülmesi gerektiği mesajını verdi.

Alman basınında yer alan haber ve yorumlarda, Scholz’un İsrail politikasını temelde değiştirmediği, desteğini sürdürdüğüne dikkat çekilirken, ilk ziyaretinden farklı olarak bu kez Gazze’de yaşananları dile getirdiğine vurgu yapıldı. Bugünkü tablonun aslında 7 Ekim’den hemen sonra verilen sınırsız desteğin ürünü olduğu ise görmezlikten gelindi.

Birinci televizyon kanalı ARD’nin internet sitesinde Gabriele Dunkel’in yazdığına göre, Scholz-Natenjahu görüşmesinden sonra her iki başbakanın ortak basın toplantısı düzenleyip düzenlenmeyeceği konusunda kapalı kapılar arkasında pazarlıklar yapıldı. İsrail tarafı ortak basın toplantısından yana değildi, ancak sonunda ortak basın toplantısının soru alınmadan yapılmasına karar verildi.

ORTAK AÇIKLAMADA ATEŞKES DEMEDİ

Baş başa yapılan görüşmelerde ise Scholz’un dört konuda Natenyahu’da talepte bulunduğu ileri sürülüyor. Bunlar: Refah’ta askeri operasyonun yapılmaması, ateşkes, Gazze’ye insani yardım ve iki devletli çözüm.

Natenyahu ile ortak basın toplantısında doğrudan ateşkes çağrısı yapmayan Scholz, Almanya’da daha önce gündeme getirdiği iki devletli çözümü de dillendirmedi. Asıl olarak Gazze’ye insani yardımın önünün açılmasını isterken, İsrail’in düzenlediği askeri operasyonların Hamas’ın elindeki rehinelerin canlı güvenliğini tehlikeye attığına işaret etti. Ürdün’ün Akaba kentinde Kral II. Abdullah ile görüşmesinden sonra yaptığı barış çağrısını aynı ton ve kararlılıkla Kudüs’te tekrarlamadı.

Eleştiriler yumuşak ve kimisi soru işaretli olması İsrail rejiminin bundan sonra da bildiğini okumaya devam etmesine zemin hazırlıyor. Zaten Netanyahu da ortak basın toplantısında planlarında bir değişiklik yapmayacaklarını ifade etti. Gazze’nin güneyindeki Refah’a asker göndermeye kararlı görünen Netanyahu, Scholz ile görüşmesinden önce gerçekleşen kabine toplantısında Gazze’deki savaşı durdurma çağrılarını reddederek, “Hiçbir uluslararası baskı savaşın tüm hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyecek.Hedefimiz Hamas’ı ortadan kaldırmak, tüm rehinelerimizi serbest bırakmak ve Gazze Şeridi’nin bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak” demişti.

Bu açıklama aynı zamanda Scholz’un Ürdün’de yaptığı barış çağrısına bir yanıt özelliği taşıyordu. Zira Scholz’un ateşkesi çağrısında gündeme dahi getirmedi. Hatırlanacağı gibi ABD Başkanı Joe Biden daha önce ramazan ayı boyunca İsrail’den ateşkes ilan etmesini istemişti. Ancak Natenyahu bunu dinlememişti.

ALMANYA’NIN İSRAİL ÜZERİNDE ETKİSİ YOK

Scholz’un son ziyareti bir taraftan Almanya’nın İsrail’in Filistin halkına yönelik yaptığı katliamları durdurmaya yanaşmadığını gösterirken, diğer taraftan ise Natenyahu’nun Almanya’yı dinleme niyetinde olmadığını gösteriyor. Bundan sonra da Almanya’nın İsrail’in izlediği politikalar üzerinde bir etkisinin bulunması beklenmiyor. İsrail’in güvenliğini bir devlet politikası olarak ilan eden Almanya, bundan sonra da İsrail’e her türlü desteğini vermeye devam edecek. Bu nedenle Gazze’de olanların tümünden aynı zamanda Almanya’nın da sorumluluğu var.

ÖNCEKİ HABER

Gebze'de Kar Beton'da sanayi tüpü patladı: 2 ölü, 6 yaralı

SONRAKİ HABER

EMEP Erzincan adayı Meral Gülşen: Yoksulluğa, doğa talanına karşı mücadelemiz sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa