18 Mart 2024 20:04

Sivas Karabel’de mermer ocağına verilen “ÇED olumlu kararı”nı iptal kararı

Sivas’ın Zara ilçesi Karabel yöresinde Hestaş Madencilik tarafından üç milyon metrekarelik alana yapılmak istenen mermer ocağına verilen “ÇED olumlu" kararını mahkeme iptal etti.


Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sivas’ın Zara ilçesi Karabel yöresinde üç milyon metrekarelik alana Hestaş Madencilik tarafından yapılmak istenen Mermer İşleme ve Kırma Eleme Tesisi projesi için verilen “ÇED olumlu kararı”nı Sivas İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi

Sivas’ın Zara ilçesi Karabel yöresinde üç milyon metrekarelik alana Mermer İşleme ve Kırma Eleme Tesisi projesi için Hestaş Madencilik ÇED onayı aldı . Hestaş Madenciliğe karşı Karabel Çevresi Köy Dernekleri ÇED onayının iptali için dava açtı.

Sivas İdare Mahkemesi'nde 27 Şubat Salı günü görülen duruşmaya köylüler yoğun katılım sağlamıştı ve KAYKEF Başkanı Remzi Çelik Sivas İdare Mahkemesi önünde bir basın açıklaması yapmıştı.

MAHKEME ÇED ONAYINI HUKUKA AYKIRI BULDU

Sivas İdare Mahkemesinden verilen kararda ;" ‘ÇED Olumlu” kararına dayanak teşkil eden proje tanıtım dosyasının; maden mühendisliği , jeoloji mühendisliği , orman mühendisliği, ziraat mühendisliği ve biyolog ( çevre ve insan sağlığı)açısından , 2872 sayılı Çevre Kanununa, bu kanuna dayanılarak hazırlanan ÇED yönetmeliği'ne be üstün kamu yararı, yöre halkının bireysel menfaatleri ve sürdürülebilirlik açısından yerinde olduğu görülmekte ise de; çevre mühendisliği açısından , mermer ocağı ,mermer işleme ve kırma eleme işletmesinin bu tür katı atıklarla ilgili olarak yönetmelik hükümleri doğrultusunda bertarafın sağlanacağına dair bir taahhüt bulunmadığı Antropoloji açısından, yerel halkın inancı ve projenin buna etkisi konusunda titiz bir çalışma yürütülmediği ve yerel halk tarafından kutsal sayılan alana sağlıklı ,güvenli ve kesintisiz bir şekilde ulaşımının sağlanması yönünde bir çalışma yapılmadığı anlaşıldığından ,eksik değerlendirmeye dayalı proje tanıtım dosyasına dayanılarak düzenlenen dava konusu "ÇED Olumlu " kararında, belirtilen yönlerden hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle , dava konusu işlemin iptaline Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi . İfadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Saldırı ve gözaltıları eleştiren İstanbul Newroz Komitesi: Baharın müjdecisine gölge düşüremezsiniz

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç: Gerekiyorsa bir alt lige ineceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa