CHP’li Murat Emir: Kıyafet ödeneğini kesen bürokrat çifte maaşlı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu emekçilerine verilen kıyafet ödeneklerinin kesileceği talimatını verirken, CHP’li Murat Emir, talimatta imzası bulunan bürokratın çift maaş aldığını açıkladı.
Murat Emir | Fotoğraf: CHP
Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, kamu kurumlarına gönderdiği yazıda kamu emekçilerine verilen koruyucu kıyafetlerin, nakdi ödeme şeklinde yapılmayacağını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise talimatta imzası bulunan Muhammet Faruk Aykut’un TPAO yönetim kurulunda da yer aldığını, çifte maaşlı olduğunu açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü 8 Mart günü kurumlara, kamu emekçilerine verilen giyim yardımıyla ilgili bir yazı gönderdi. Yazıda, “Tasarruf Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin ‘Personel Giderleri’ başlıklı bölümünde koruyucu giyim ve donanım malzemelerinin 2019/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararında yer alan hizmetlerde görev yapan personel ile sınırlı olarak ayni şekilde verileceği, bu yardım karşılığında çek, kupon veya benzeri ödeme araçları kullanılmayacağı ve nakdi bir ödemede bulunulmayacağı hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda, söz konusu uygulamalarda mevzuata aykırı olabilecek işlemlere ilişkin ilgili denetim süreçlerinin başlatılması planlanmakta olup ayrıca konu hakkında Sayıştay Başkanlığına bilgilendirme yapılacaktır. Yapılacak incelemeler sonucunda mevzuata aykırı uygulama yapılmasına sebep olduğu tespit edilenlerden usulsüz verilen giyim yardımlarının bedelinin tahsil edilmesi ve haklarında ilgili mevzuat gereğince idari süreçlerin başlatılması söz konusu olabilecektir” ifadeleri kullanıldı.
TPAO YÖNETİM KURULUNDA
TCDD, TKİ, ÇAYKUR, BOTAŞ, Et ve Süt Kurumu gibi kurumlarda, ihtiyacı olan emekçilere 14 yıldır koruyucu kıyafet yardımı yapıldığını ve söz konusu yardımların bu yıl aksatıldığını belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Yardımların kesilmesine gerekçe olarak tasarruf tedbirlerinin gösterildiğine dikkat çeken Emir, önergesinde şu ifadeleri kullandı:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı, 8 Mart’ta tüm KİT’lere ve kamu kurumlarına yazı yazarak, memurların giyim yardımının kesilmesini talep etmiştir. Yardımın durdurulmasına gerekçe olarak da Sayıştay’ın geçmiş yıllarda yaptığı denetimlere ilişkin uyarılar ve tasarruf tedbirleri gösterilmiştir. Ancak Sayıştay’ın uyarıları doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapmak yerine, adeta cezalandırılır gibi tüm memurların giyim yardımının durdurulması talep edilmiştir. Söz konusu yazıda tasarruf tedbirleri de karara gerekçe olarak sunulurken, karara uyulmaması halinde giyim yardım bedelinin sorumlulardan tahsil edileceği ifade edilerek aba altından sopa gösterilmiştir. Söz konusu yazıyı yazanın ise çifte maaşlı bir bürokrat olması da dikkat çekicidir. Tüm KİT’lere ve kamu kurumlarına giyim yardımının durdurulması talimatını veren Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürü olan kişi aynı zamanda TPAO Yönetim Kurulu üyesidir ve yönetim kurulu üyeliğinden ne kadar maaş aldığı ise bilinmemektedir.”
İHTİYAÇ NASIL GİDERİLECEK?
Çifte maaşlarından tasarruf etmeyen bürokratların, işçiye, memura gelince, daha seçimi bile beklemeden şimdiden kemer sıkmaya başladıklarını belirten Emir, “Üstelik memurun sağlığını hiçe saymıştır. Bir an önce Sayıştay’ın uyarıları doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmalı, demiryolları, madenler, ağır sanayi tesisleri gibi kuruluşlarda görev yapan ve görevleri gereği koruyucu kıyafet ihtiyacı olan memurların mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir” dedi.
Emir, Bakan Şimşek’e ise şu soruları yöneltti: “2024 yılı içerisinde kaç memura koruyucu kıyafet yardımı yapılması planlanmış, bugüne kadar kaçına koruyucu kıyafet yardımı yapılmıştır? Koruyucu kıyafet yardımları hangi gerekçeyle durdurulmuştur? 2024 yılı içerisinde yardımlara devam edilecek midir, gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde memurların koruyucu kıyafet ihtiyacı nasıl giderilecektir?” (HABER MERKEZİ)