19 Mart 2024 15:11

Emekliler insanca bir yaşam için meydanlara çıktı

Emekliler insanca bir yaşam talebiyle şehir meydanlarına inerek basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Tüm Emeklilerin Sendikası şubelerinin olduğu illerde insanca bir yaşam için şehir meydanlarına inerek basın açıklaması yaptı. “Bu maaşla yaşanmaz, açlığa, sefalete hayır” diyen emekliler aylıklarının insanca yaşayacak bir düzeye çıkarılmasını, memurlara verilen seyyanen zammın emeklilerin aylıklarına eklenmesini ve en düşük emekli aylığının işe yeni başlamış memur maaşıyla eşitlenmesini istedi.

“EMEKLİYE DİN İMAN, SARAYA HAN HAMAM”

İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanında Tüm Emeklilerin Sendikası’nın çağrısıyla bir araya gelen emekliler, “Sarayın zulmü varsa emeklinin oyu var”, “Emekliler hesabı sandıkta soracak”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları attı. Emekliler Kadıköy İskele Meydanına hazırladıkları, “Emekliler üretti, hırsızlar tüketti”, “Emekliye din iman saraya han hamam”, “Emeklinin oyu iktidarı yenecek” yazılı dövizlerle geldi.

Burada basın açıklaması yapan emeliler taleplerini şöyle sıraladı:

  1. 2008 yılında uygulamaya konulan emeklilik sistemi değiştirilmelidir.
  2. Maaş bağlama oranı yenilenmeli ve en düşük emekli aylığı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir.
  3. Memurlara verilen seyyanen ödeme, bütün emeklilerin maaşlarına eklenmelidir.
  4. Cep harçlığına dönüşmüş "bayram ikramiyesi" yerine, yılda dört kez olmak üzere en az asgari ücret düzeyinde bir tutar her emekliye verilmelidir.
  5. Emeklilerin yaş durumu, kronik rahatsızlıkları ve ilaca bağımlılıkları dikkate alınarak sağlığa erişim kolay ve hemen olmalıdır. Sağlıkta katkı payları kaldırılmalı, bütün hastanelerde ayrımsız muayene tedavi imkanı sağlanmalıdır.

(İstanbul/EVRENSEL)


BURSA: “HAKLARIMIZI GERİ İSTİYORUZ”

Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesinin çağrısıyla emekliler Fomara Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaya Emek Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selma Gürkan’da destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şube Sekreteri Gülçin Ayyıldız, “Gelir dağılımındaki uçurumun giderek aleyhimize derinleştiği koşullarda, 2024 yılını emekliler yılı ilan etmek aklımızla dalga geçmek değil de nedir? Fert başına 13 bin dolar olarak açıkladığımız milli gelirden, ortalama emekli maaşına 4 bin 500 dolar denk geliyor. Emeklinin alması gereken 8 bin 500 dolar kimlerin hesaplarında istifleniyor?​” diye sordu.tüm emeklilerin sendikası bursa şubesi üyeleri basın açıklaması yaparken

En düşük emekli maaşının göreve yeni başlayan devlet memuru maaşına eşitlenmesini istediklerini dile getiren Ayyıldız, “Dul, yetim, malullük ve yaşlılık maaşlarının, günün koşullarında insanca yaşanabilecek düzeye, ivedilikle yükseltilmesini istiyoruz. Bize müjde diye sunduğunuz harçlığı değil; yılda dört defa, yeniden düzenlenmiş ve en düşüğü göreve yeni başlayan memur maaşına eşitlenmiş tutarda ikramiye istiyoruz. Yine buradan sesleniyoruz, kaynak yok gerekçesine asla sığınmayın; ortalama her iki yılda bir çıkarttığımız vergi affı ile sermayeye bağışladığınız vergi ve primlerin yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesini istiyoruz. Varlık Barışı ve Kur Korumalı Mevduat gibi ne idüğü belirsiz düzenlemelerle, hazineden bir avuç doymak bilmez zenginin kasasına transfer ettiğiniz kaynakları geri almanızı istiyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


MUĞLA: İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ

Tüm Emeklilerin Sendikası Muğla Şubesi Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

Kitle adına açıklamayı okuyan Tüm Emeklilerin Sendikası Muğla Şube Başkanı Adil Eroğlu, “AKP ve iktidar ortaklarının yüzdelik maaş artışları bir çözüm değil. Her 6 ayda bir yapılan maaş ayarlaması emeklileri derin yoksulluğa itmiştir” dedi. Memurlara verilen seyyanen ödeneğin bütün emeklilerin maaşına hemen eklenmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, “En düşük emekli maaşı işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir” diye ekledi. Siyasi iktidara seslenen Eroğlu, taleplerinin kabul edilmesini istedi. (Muğla/EVRENSEL)


SAMSUN: TALEPLERİMİZ KABUL EDİLSİN

Tüm Emeklilerin Sendikası Samsun Şubesi Süleymaniye geçidinde yaptığı basın açıklamasıyla, emeklilerin yaşadığı sorunlara ve düşük ücretlere dikkat çekti. Açıklamaya siyasi parti ve derneklerin üyeleri de katılarak destek verdi.

Samsun Şube Başkanı Yücel Erdoğdu okudu açıklamada, “Emeklilerimiz beslenemiyor. Bırakalım beslenmeyi, yatağa aç giriyor, Karnını doyuramıyor. Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor, alışveriş yapamıyor” dedi.

“Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme ikramiye olarak her emekliye ödenmelidir. Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Özel veya devlet hastanesi demeden, bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalıdır” diyen Erdoğdu, taleplerinin kabul edilmesini istediklerini söyledi. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aile hekimlerinden bir ayda 200 milyon TL kestiler: Bu parayla ne yaptılar?

SONRAKİ HABER

Sermayeye organ nakli | İstanbul'da hastanelerin yüzde 70'i özellerin elinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa