Bursa’da veliler okul çevresinde uyuşturucu ve alkol kullanımının engellenmesi için yetkilileri göreve çağırdı
Bursa Faik Yılmazipek İlkokulu ve İmam Hatip Ortaokulunun çevresinde alkol ve uyuşturucu kullanılmasına tepki gösteren veliler, “Güvenlikli-nitelikli okul, bilimsel-laik eğitim istiyoruz” dedi.
Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Bursa İl Temsilciliği (TÖB-SEN), geçtiğimiz günlerde Bursa’nın Osmangazi ilçesi Alacahırka Mahallesi’nde bulunan Faik Yılmazipek İlkokulu ve İmam Hatip Ortaokulunun çevresinde alkol ve uyuşturucu madde kullanılmasına tepki göstermişti.
TÖB-SEN ve Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) ile birlikte veliler bugün okul önünde basın açıklaması yaparak yaşanan durumu protesto etti. Basın açıklamasını Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) Bursa Şube Başkanı Barış Dinga okudu.
Kapitalist rejimin yoksullaştırdığı Alacahırka ve Demirkapı halkına dayatılan 2 seçeneğe tarikatlara ve uyuşturucuya hep beraber karşı çıktıklarını dile getiren Dinga, “Çocuklarımızın ve halkımızın zehirlenmesine izin vermeyeceğiz. Okul çevreleri, kötü niyetli kişiler ve grupların kol gezdiği ve kötü amaçlarını gerçekleştirmek için öteden beri mesken tuttukları yerlerin başında geliyor. Buna rağmen okullarımızın birçoğunda güvenlik yok. Faik Yılmazipek dezavantajlı bir bölgede olan okul. Okuldaki velilerin güvenlik ile alakalı imza toplayıp dilekçe vermesine rağmen okulda hâlâ güvenlik personeli yok. Güvenlik personeli olmayan bu okulun önünde ise her akşam uyuşturucu madde alınıyor, alkol kullanılıyor. Yaşanabilecek bir problemde sorumluluk okulları nitelikli ve niteliksiz diye ayıran, okullara kadrolu personel atamayanlardadır” dedi.
“DEVLETİN BURAYA GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİ SAĞLAMASI LAZIM”
Milli Eğitim Bakanlığının vergi almasına rağmen okullara personel alımı yapmadığını ifade eden Dinga, okullarda temizlik ve güvenlik gibi sorunların veliler üzerinden çözüldüğünü söyledi. “Nasıl ki hizmetli personel bir ihtiyaçsa okulların güvenliğinin sağlanması da bir ihtiyaç. Elini kolunu sallayan okulların içine giriyor. Şiddet olayları meydana geliyor. Devletin buraya güvenlik görevlilerini sağlaması lazım. Buradan yetkilileri uyarıyoruz. Tarikatlarla cemaatlerle protokol yapana kadar çocuklarımızın nitelikli okullarda güvenli bir şekilde eğitim almasını kendinize dert edinin” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLARI DERGAHA DAVET EDİYORLAR”
Faik Yılmazipek İlkokulu’nun girişindeki 100 kiloluk demir sürgülü kapının ayağının kırık olduğunu, konuyu 2 ay öncesinden Osmangazi Kaymakamı Ali Partal’a ilettiklerini anlatan Dinga, kaymakamın talimatına rağmen ilçe milli eğitim müdürlüğünün gerekli adımları hâlâ atmadığını belirtti. Dinga, “Söz konusu halkın çocukları olunca para yok diyenler, okulun kırık kapısını yapmak yerine okullara tarikatların girmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu okulun olduğu mahallede de bir tarikat var. 6-7-8 yaşındaki çocukları dergaha davet ediyorlar. Çocuklarımızı asla buraya göndermeyecek, geleceklerinin çalınmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
GÜVENLİKLİ-NİTELİKLİ OKUL, BİLİMSEL-LAİK EĞİTİM İSTİYORUZ
Dinga, “Çocuklarımız ÇEDES tarzı projelerle cemaat ve tarikatların kucağına itilmekte. Bu kabul edilemez. Kamusal, laik, eşit, parasız ve bilimsel eğitimin inşası için mücadeleye devam edeceğiz. Yoksul aile çocuklarına düşen ‘nitelikli okullar’ kavramı dışında kalan ‘niteliksiz okulların’ kaderine terk edilmesine izin vermiyoruz. Buradaki velilere ve yoksul halka, tarikatları ve uyuşturucuyu reva görenleri protesto ediyor, uyuşturucuyu okul önünden, tarikatları mahallelerimizden ve okul içinden çıkarana kadar mücadeleye devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Güvenlikli-nitelikli okul, bilimsel-laik eğitim istiyoruz” diye konuştu.