‘Kent kültürünün yağmalanışı sanatla makyajlandı’
Emek Partisi Beyoğlu ve Şişli belediye meclis üyesi adayları İsmail Afacan, Yağmur Su Özdemir ve Ekim Deniz Akarslan ile, “kent, iktidar, sanat” başlıklı bir buluşma gerçekleştirildi.
Fotoğraf: Evrensel
Seçimlere iki hafta kala Emek Partisi (EMEP) Beyoğlu ve Şişli belediye meclis üyesi adaylarıyla, Şişli Nostalji Kitap Kafe’de “kent, iktidar, sanat” başlıklı bir buluşma gerçekleştirildi. Adaylardan, Opera Sanatçısı Yağmur Su Özdemir “22 yıllık bilanço: AKP’nin kültür sanat politikası”, Şair-Yazar İsmail Afacan “Yerel yönetimler, kültür ve sanat”, Bale Sanatçısı Ekim Deniz Akarslan ise “Kültür ve sanat alanında ne yapmalı, nasıl yapmalı?” başlıklı sunumlar yaptılar.
22 YILLIK BİLANÇO: YASAK, BASKI VE SANSÜR
Yağmur Su Özdemir AKP’nin iktidara “kültür-sanatı prangalarından kurtarma” iddiasıyla geldiğini ama bunun baskı ve sansür olarak ortaya çıktığını anlattı. AKP’nin kültür sanat politikalarının sermayenin kendi kâr hırslarını aklamanın bir aracı olarak kullandığından, kültür-sanatın metaya, ürüne dönüşmesi sürecinden ve piyasalaşmasından bahsetti. Bağımsız sanat kurumlarının ayakta kalmakta zorlandığını ifade etti.
Özdemir, “AKP’nin iktidara gelişinden bu yana tanık olduğumuz bu uygulamaların dozunun gittikçe artmasıyla beraber bu saldırıların hedefinde muhalifler, kadınlar LGBTİ’ler ve Kürt sanatçılar var. Bu saldırıların mermisi ise milliyetçilik ve muhafazakarlık. Bu yasakçı zihniyetleriyle, sanatın gelişmesini, bağımsız ve özgür sanat alanının yaygınlaştırılmasının önüne geçiyorlar” dedi.
‘KÜLTÜR SANAT, TEMEL BİR İNSAN HAKKI’
İsmail Afacan kültür-sanat erişimin temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine 27’nci maddesine atıf yapan Afacan kültür-sanat faaliyetlerinin engellenmesinin insan hakkı ihlali olduğunu belirtti.
Belediyelerin gündemine kültür-sanatın 1980’li yıllardaki neoliberal politikalarla girdiğini hatırlatan Afacan kültür-sanatın kentin ranta açılmasında araç olarak kullanıldığına dikkat çekti. AKP iktidarıyla birlikte bu anlayışın giderek yaygınlaştığını vurgulayan Afacan
“Kentin tarihi ve kültürünün yağmalanışı sanatsal etkinlikler makyajlandı. Galataport’un inşası; AKM’nin, Emek Sineması’nın yok edilişi buna birer örnek” dedi.
Ayrıca kültür sanata erişimde sorunların yalnızca ekonomik sebeplerden kaynaklı olmadığını söyleyen Afacan, AKP iktidarının halk ile kültür sanat arasındaki ilişkiyi tahrip ettiğini belirtti.
‘KALICI MEKANİZMALAR OLUŞTURULMALI’
Ekim Deniz Akarslan ise Emek Partisinin talep ve ilkelerini özetledi. Kültür sanata dair düşünürken hem sanat emekçilerinin talepleri hem de kültür sanata ulaşmak isteyen emekçilerin taleplerini bir arada düşünmek gerektiğini vurguladı. Yerel yönetimler başta olmak üzere herkesin kendi alanlarında söz hakkının olabileceği, kültür sanat emekçilerinin de temsil edilebileceği kalıcı mekanizmalar kurmak gerektiğinden ve bunun için de birlikte mücadele etmenin zorunlu olduğundan bahsetti.
Kültür sanat emekçilerinin yerel yönetimlerden beklentilerinden bahseden Akarslan, “En büyük taleplerden biri yerel yönetiminde temsiliyet, kültür sanat örgütlerinin yerel yönetimlerde söz sahibi olması gerekir. Prova mekanından repertuvara kadar birlikte belirlenmesi, bütçenin halka açık tartışılması gerekiyor. Kültür sanat emekçilerinin önüne koyacağı mücadele patformunu tartışmak lazım” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)