Gazze'de can kaybı 31 bin 923'e yükseldi
İsrail ordusunun Gazze'ye son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 104 kişi öldü, 162 kişi yaralandı.
Fotoğraf: Ashraf Amra/AA
İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda can kaybı son 24 saatte 104 artarak 31 bin 923'e yükseldi.
Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 166 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 104 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 162 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.
Yapılan açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 31 bin 923'e, yaralı sayısının da 74 bin 96'ya ulaştığı bildirildi.
"NEREDEYSE HİÇ GIDA KALMADI" UYARISI
İsrail’in 167 gündür ağır saldırı ve abluka altında tuttuğu, yardım girişlerini büyük oranda engellediği Gazze’de açlığın boyutları büyüyor.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Gazze’de neredeyse hiç gıdanın olmadığını ve milyonlarca kişinin açılıkla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Gazze’de en az 27 çocuk açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybetmişti.
IFRC, X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu. “Gazze’de şu anda neredeyse hiç gıda yok” ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, bazı çocukların yetersiz beslenme sorunuyla, bazılarının ise açlıkla karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Paylaşımda, milyonlarca kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Gazze’ye, daha fazla insani yardımın hızla ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması gerektiği belirtildi.
IPC RAPORU: AÇLIK FELAKET BOYUTTA
Entegre gıda güvenliği aşama sınıflandırmasına (IPC) göre Gazze’deki 2.2 milyon insanın tamamının yiyecek yeterli gıdası yok ve nüfusun yarısının açlık ve kıtlığın eşiğinde olduğu ve “Mart ortası ile mayıs 2024 arasında herhangi bir zamanda” kuzeye ulaşacağı öngörülüyor.
IPC “ölüm ve yetersiz beslenmede büyük bir hızlanma” uyarısında bulunuyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bunun IPC tarafından “Herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda kaydedilen en yüksek felaket boyutundaki açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısı” olduğunu söyledi.
"BEKLENİRSE BİNLERCE KİŞİ ÖLECEK"
Gazze’de insanlar bir süredir çöpleri karıştırmaya, ot ve hayvan yemi yemeye ve kirli su içmeye başladı. ABD merkezli CNN televizyonuna konuşan ebeveynler ve doktorlar, açlık çeken annelerin bebeklerini beslemek için yeterli süt üretemediğini ve ebeveynlerin bunalmış sağlık tesislerinde bebek maması için yalvardığını söyledi. Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Cindy McCain de “Gazze’de insanlar şu anda açlıktan ölüyor. İnsan eliyle yaratılan bu açlık ve yetersiz beslenme krizinin Gazze’yi yerle bir etme hızı dehşet verici. Düpedüz bir kıtlığı önlemek için çok küçük bir zaman dilimi kaldı ve bunu yapmak için kuzeye derhal ve tam erişim sağlamamız gerekiyor. Kıtlık ilan edilene kadar beklersek çok geç olur. Binlerce kişi daha ölmüş olacak”
GAZZE’DE AÇLIK VERİLERİ
Kuzey Gazze vilayetlerinde yaklaşık 210 bin Filistinli halihazırda IPC Gıda güvensizliği ölçeğinin “felaket aşaması” olarak bilinen 5. aşamasında bulunuyor.
IPC raporuna göre, 2 yaşın altındaki her üç çocuktan biri “akut yetersiz beslenme”den muzdarip
Gazze’nin güneyinde Deyr el-Belah, Han Yunus ve Refah vilayetlerinin tamamı 4. aşama ya da “acil durum aşaması”nda yer alıyor ve en kötü senaryoda “temmuz 2024’e kadar kıtlık riski” ile karşı karşıya.
Rapora göre; “Mart ortası ile temmuz ortası arasında, en olası senaryoda ve Refah’ta bir kara saldırısı da dahil olmak üzere çatışmanın tırmanması varsayımı altında, Gazze Şeridi nüfusunun yarısının (1.11 milyon kişi) felaket koşullarıyla (IPC Aşama 5) karşı karşıya kalması bekleniyor”
Kıt erzak nedeniyle “Neredeyse tüm haneler her gün öğün atlıyor” ve yetişkinler çocuklarının yemek yiyebilmesi için öğün atlamıyor.
Gazze’nin kuzeyindeki hanelerin üçte ikisinde insanlar “son 30 gün içinde en az 10 kez bütün gün ve gecelerini yemek yemeden geçirdi. Güney vilayetlerinde ise bu durum hanelerin üçte biri için geçerli”
Yardım kuruluşlarının sivil halka gıda, su ve diğer malzemeleri ulaştırmak üzere Gazze’ye tam erişimine izin verilmesi halinde kıtlık durdurulabilir. Bunun gerçekleşmesi için derhal ateşkes yapılması gerekiyor.
BM: YARDIMLAR ÇOK YETERSİZ
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı da (UNRWA), Gazze’ye giden insani yardımların çok yetersiz olduğunu duyurdu. UNRWA, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, “Gazze’de kıtlık kapıda, 1.1 milyon insan felaket seviyesinde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya” uyarısında bulundu.
Buna karşın Gazze’ye insani yardım ulaştıran tırların bir çoğuna İsrail tarafından izin verilmediğine dikkati çeken UNRWA’nın mesajında, “Mart ayında şu ana kadar günde ortalama 159 yardım kamyonu Gazze Şeridi’ne geçti. Bu ihtiyaçların çok altında” ifadelerine yer verildi. UNRWA, ayrıca Gazze Şeridi’ndeki 24 sağlık merkezinden yalnızca 8’inin faaliyet gösterdiğinin bilgisini paylaştı. (DIŞ HABERLER)