21 Mart 2024 04:50

Uluslararası sermayeye ‘cennet’ ülke: Türkiye, yüksek faizde dünya beşincisi

Türkiye, dünyada politika faizi en yüksek 5. ülke konumunda. Dünyada en yüksek politika faizi yüzde 130 ile Zimbabwe’de uygulanırken, Arjantin’de 100 puan olan politika faizi 80’e düşürülmüştü.

Uluslararası sermayeye ‘cennet’ ülke: Türkiye, yüksek faizde dünya beşincisi

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Dünyada finans sermayeye en yüksek dördüncü faiz veren ülke olan Türkiye’de bugün Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Beklentilerin üstünde artan enflasyon verilerinin ardından uluslararası sermaye yeniden faiz artışı istedi. 

Türkiye, dünyada politika faizi en yüksek 5. ülke konumunda. Dünyada en yüksek politika faizi yüzde 130 ile Zimbabwe’de uygulanırken, Arjantin’de 100 puan olan politika faizi 80’e düşürülmüştü. Venezuela’da politika faizi yüzde 58.59 iken, Türkiye’de politika faizi yüzde 45 olarak uygulanıyor.

BORÇLANMADA DÜNYA REKORU

Türkiye, 10 yıllık tahvil (bond) faizlerinde de majör ülkeler içinde dünya lideri oldu. Türkiye’nin verdiği 10 yıllık bond faizinde yıllık oran yüzde 13.50’yi aştı. Türkiye 10 yıllık bondda yüzde 1.37 aylık faiz verirken, haftalık faiz yüzde 0.008’e yükseldi. Türkiye’nin ardından 10 yıllık bond faizinde Rusya’nın verdiği faiz yıllık geldi. Rusya’nın verdiği yıllık faiz yüzde 2.64 oldu. Buna göre Türkiye, 10 yıllık faiz oranında en yakın rakibi olan Rusya’nın 5 katından fazla faiz verdi.

10 yıllık bondda en yüksek faiz veren üçüncü ülke ise Avustralya oldu. Avustralya 10 yılda yüzde 0.83 faiz verdi. Türkiye’nin verdiği faiz oranı, Avustralya’yı 16’ya katladı.

TÜRKİYE’NİN VERDİĞİ AYLIK FAİZİ 10 YILDA VERMİYORLAR

10 yıllık bond faizi, çarpıcı rakamlara işaret etti. Türkiye’nin 10 yıllık bondunda aylık faiz yüzde 1.37’e çıktı. Türkiye’nin bir ayda verdiği yüzde 1.37’lik faizi 1 yılda veren ülke yalnızca Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya oldu.

Rusya dışında hiçbir major ülke, Türkiye’nin aylık verdiği faizi yıllık olarak dahi vermedi. Avusturalya’nın yıllık verdiği faiz oranı yüzde 0.83, Güney Afrika’nın yüzde 0.70, Meksika’nın yüzde 0.12, Portekiz’in yüzde 0.03 oldu.

DEVLET TAHVİLİNDE YÜZDE 26 GÖRÜLDÜ

Türkiye’nin 10 yıllık devlet tahvilinde faiz oranı yüzde 25’i aştı. Geçtiğimiz yılın aynı gününde 10 yıllık devlet tahvili faiz oranı yüzde 12 düzeyindeydi. Buna göre dövizle borçlanmanın bedeli Türkiye için iki kattan fazla artış gösterdi.

İki yıllık devlet tahvillerinde de faiz oranı katlandı. İki yıllık devlet tahvilinde faiz oranı yüzde 44’ü aştı. Geçtiğimiz mart ayında 2 yıllık devlet tahvilinde faiz oranı yüzde 14 seviyesindeydi.

ULUSLARARASI SERMAYE DAHA FAZLA FAİZ İSTİYOR

Türkiye, devlet tahvillerinde dünyadaki ortalama faizin 2 katı fazla faiz ile borçlanmaya devam ederken, uluslararası sermaye bugün yapılacak faiz toplantısı öncesinde faiz artırımı istediğini açıkladı. Deutsche Bank yayımladığı raporda, “Faiz artırımı için en uygun zaman seçim öncesi” derken, 500 baz puan faiz artışı istedi. Deutsche Bank’ın talebi karşılanırsa Türkiye’de politika faizi yüzde 50’yi görecek.

İSO FAİZ, İHRACATÇI DAHA DEĞERSİZ TL İSTİYOR

Geçtiğimiz günlerde Ekonomi gazetesine konuşan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, “Bir kere Bakan Şimşek’e destek vermeliyiz. Şu anda doktor o. Hem doktora destek verme hem de tedavi iste! Olabilir mi böyle bir şey? ‘Bu iş de olmaz’ ya da ‘Mehmet Şimşek de başaramaz’ diyenler oluyor. E nereye gidecek peki bu iş?​” derken, Dünya gazetesine konuşan ihracatçı patronlar, 32 TL bandında seyreden bugünkü dolar kurunun, en az 37-38 TL olması gerektiğini savunarak, kurda enflasyon kadar artış talep etmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

‘Onaylamadığımız taslağı masaya koymayın’

Toplu sözleşme sürecinde olan kamu işçilerinin, Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerinin üzerinde anlaştığı sözleşme taslağının kendilerinden gizlenmesine tepkisi büyüyor. Bu hafta hükümete sunulması beklenen taslağın onayları alınmadan masaya konmamasını isteyen işçiler, “Biz mücadele etmezsek sözleşmenin sonu belli” diyor.

72 bin 88 TL: Türk-İş’in yoksulluk sınırı

30 bin TL: Kamuda ortalama ücret

58 bin 200 TL: Türk-İş ve Hak-İş’in istediği zamlı ücret

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et