Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı Kadir Özkaya oldu
Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı Kadir Özkaya oldu. Özkaya, 15 üyenin 9'unun oyunu aldı.
Fotoğraf: Kadir Özkaya (solda),Anayasa Mahkemesi Başkanlığı |
AYM binası (sağda) Cem Öksüz/AA
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın 12 yıllık üyelik süresinin tamamlanması nedeniyle boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı koltuğuna Kadir Özkaya seçildi. Özkaya birçok kritik dosyada iktidarla aynı görüşte oy kullanırken, TİP Milletveili Can Atalay’ın tutukluluğuna “hak ihlali” demişti. Özkaya, 15 üyenin 9'unun oyunu aldı.
Kadir Özkaya, 18 Aralık 2014 tarihinde Danıştay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi ve 22 Aralık 2014 tarihinde göreve başladı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından 12 Mart 2020 tarihinde yapılan toplantıda Anayasa Mahkemesi başkan vekilliği ve ikinci bölüm başkanlığına seçildi ve bu görevine 4 Nisan 2020 tarihinde başladı.
Bugün yapılan seçimle Zühtü Arslan'dan boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı koltuğuna Kadir Özkaya seçildi. Özkaya, 15 üyenin 9'unun oyunu aldı. Diğer başkan adayı Yusuf Şevki Hakyemez ise 6 oy aldı. Özkaya, görev süresinin dolacak olması nedeniyle 2 yıllığına başkanlık görevini yürütecek.
AYM Başkanı Zühtü Arslan, ilk kez 10 Şubat 2015’te AYM Başkanlığına seçilerek, üç dönem başkanlık görevinde bulunmuştu. Bu yılında başında Muammer Topal’ın yerine Yılmaz Akçil’in atanmasıyla salt çoğunluğun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atadığı isimlere geçmesinin ardından, AYM başkanının da değişmesiyle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan bir üye daha yüksek mahkemeden ayrılmış oldu.
KOŞULLAR DEĞİŞTİKÇE YÜKSELDİ
AYM’nin yeni başkanı seçilen Kadir Özkaya, 2010 referandumundan son üye sayısı artırılan Danıştay’a seçilmişti. 2011 yılında AYM üyeliğine aday olsa da en çok oy alan üç isim arasına giremeyen Özkaya, iktidarın Gülen cemaatiyle yaşadığı 17/25 Aralık krizinin ardından 2014 yılında cemaat etkisinin dağıldığı Danıştay’da ilk üçe girebildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 18 Aralık 2014 tarihinde Danıştay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Kadir Özkaya’yı AYM üyeliğine atadı.
CAN ATALAY BAŞVURUSUNDA LEHTE OY KULLANDI
Erdoğan’ın atadığı üyeler arasından seçilen ilk başkan olan Kadir Özkaya, AYM’ye gelen kritik dosyalarda iktidarla aynı görüşte oy kullanan bir isim. AYM’nin sansür yasasının anayasaya uygun olduğu, Barış Akademisyenleri’nin başvurusunda hak ihlali kararlarına destek veren Özkaya, kimi kritik dosyalarda ise iktidardan farklı görüşte yer aldı. Özkaya, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay dosyasında "hak ihlali" yönünde oy kullandı.
KADİR ÖZKAYA KİMDİR?
Kadir Özkaya 1963 yılında Tarsus’ta doğdu. Bandırma Ortaokulunun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesini bitirdi, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1985 yılında mezun oldu.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulundu. 4/2/1991 tarihinde başladığı idari yargı hâkimlik stajını tamamladıktan sonra 13/5/1993 tarihinde Danıştay tetkik hâkimliğine atandı. 2004 yılı Kasım ayına kadar bu görevini sürdürdür. 21/10/2005 tarihinde ise Kasım 2004’te geçici olarak görevlendirildiği Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevine atandı. Bu görevi yürütmekte iken 2011 yılında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18/12/2014 tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi, 22 Aralık 2014'te göreve başladı.
Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri isimli ortak çalışma ürünü iki kitabı bulunuyor.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 12 Mart 2020 ve 5 Mart 2024 tarihlerinde yapılan toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçildi. Seçildiği başkanvekilliği ve İkinci Bölüm başkanlığı görevini 4 Nisan 2020 tarihinden itibaren yürütüyordu.
AYM ÜYELERİNİ KİM GÖREVE GETİRDİ?
2012’de, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan Muammer Topal’ın yerine Akçil’in atanmasıyla, AYM’de salt çoğunluk (15 üyeden 8’i) doğrudan Erdoğan tarafından atanmış isimlerden oluşmuştu.
AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan ve Üyeler Muhammed Emin Kuz, Engin Yıldırım ile Muammer Topal dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atandı.
Başkan Vekili Kadir Özkaya, Üyeler Recai Akyel, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, Selahaddin Menteş, İrfan Fidan ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atandı.
Üyeler Rıdvan Güleç, Kenan Yaşar, Muhterem İnce ise TBMM kararıyla göreve geldi.
EMİN KUZ'UN GÖREV SÜRESİ DOLACAK
Bu yılın başında Abdullah Gül’ün aradığı Muammer Topal’ın yerine Yılmaz Akçil’in atanmasının ardından görev süresi 2024’te olacak iki üye daha bulunuyor. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresi 20 Nisan’da, Üye Muhammed Emin Kuz’un görev süresi ise 12 Mayıs’ta sona erecek. Zühtü Arslan yerinde Kadir Özkaya'nın seçilmesiyle Abdullah Gül’ün atadığı isimlerden geriye sadece Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan ile Üye Engin Yıldırım kalacak.
NİTELİKLİ ÇOĞUNLUK ERDOĞAN'A GEÇECEK
AYM’nin 15 üyeli Genel Kurulunun toplanabilmesi için en az 10 üye gerekiyor. Genel Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alıyor. AYM’ye Yılmaz Akçil'in atanmasıyla Erdoğan tarafından atanan 8 üye salt çoğunluk için yeterli hale gelmişti. Anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi içinse toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şartı aranıyor. Yani, 15 üyenin tamamının katılımıyla yapılacak oylamada bir partinin kapatılması için 10 üyenin oyu gerekiyor. 12 Mayıs’ta da Erdoğan tarafından atanan isimlerin sayısı 10’a ulaşacak ve AYM’de “nitelikli çoğunluk” da Erdoğan’a geçecek. (HABER MERKEZİ)