21 Mart 2024 11:44

Karaburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne yeni bir GES projesi

İzmir Karaburun Küçükbahçe Mahallesi yakınlarında Özel Çevre Koruma Bölgesi alanı içinde GES projesi için ÇED süreci başlatıldı. GES’ler  doğal yaşamı ve tarım-mera alanlarını tehdit ediyor.

Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi

Paylaş

Özer AKDEMİR

İzmir'in Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi yakınlarında yapılmak istenen Güneş Enerji Santralleri doğal yaşımı ve köylülerin tarım-mera alanlarını tehdit ediyor. Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde planlanan GES'ler'in olduğu alanlarda Uluslararası anlaşmalarla korunan türler bulunuyor.

Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş tarafından toplam 24,46 ha'lık bir alanda yapılması planlanan Karaburun DGES projesi ile ilgili ÇED süreci başlatıldı. Projeye göre bölgeye 24 MWm /16 MWe ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) tesisleri yapılacak.

Projeye karşı Küçükbahçe muhtarlığının yanı sıra Karaburun Yerel Fok Komitesi de ilgili kurumlara itiraz dilekçeleri gönderdiler.

TARIM VE MERA ALANLARI OLUMSUZ ETKİLENECEK

Konuya dair Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan açıklamada GES projesinin Karaburun-Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi kararı öncesi verilen yenilenebilir enerji lisans sahaları içerisinde olmadığı dile getirildi.

Projeye ilişkin ön lisans kararının Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra verildiğine dikkat çekilen açıklamada projenin Küçükbahçe’nin tarihine, kültürüne, merasına, tarım ve yaşam alanlarına zarar vereceği, koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına neden olacağı uyarısında bulunuldu.

KORUMA ALTINDAKİ TÜRLERE TEHDİT

Açıklamada proje ile ilgili dikkat çeken diğer maddeler şunlar;

Proje Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindedir. Alanda varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcuttur. Avrupa Birliği ve IUCN çalışmalarına göre sadece koruma alanlarında değil habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şarttır.

Proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri vardır. * Proje alanı ve çevresi mera ve tarım alanıdır.

Güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması ile böcekler, sürüngenler ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmektedir.

Projenin yaratacağı habitat bölünmesi, termal ısı ve mikro klima değişiklikleri gibi sebeplerle proje alanı ve çevresinde habitat kayıpları yaşanacaktır.

GES projesi, biyoçeşitlilik ve karbon tutma kapasitesi açısından önemli bir mera alanına ve bitki örtüsüne geri dönüşsüz zarar verecektir.

ÖÇKB İLANINDAN SONRA 5 YILDA 15 ENERJİ PROJESİ

15.03.2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi  ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 15 yatırım projesi’nin ÇED süreci başlamış, bu projelerden Lodos A.Ş’nin Yaylaköy’deki Karaburun RES (kapasite artışı) ve GES projesi nihai onay alarak “ ÇED Olumlu” kararı verilmişti. Ancak bu karara ilişkin Yaylaköy’lü vatandaşların açtığı dava süreci sonucu yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.

Karaburun – Ildır Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra önerilen 8 GES projesi, mera, tarım, zeytinlik ve orman alanların üzerinde yer almakta.

Bölgenin doğal ve çevresel değerlerinin yanında sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde olumsuz etkiler yaratan bu projeler hayvancılık ile uğraşan yöre halkının ortak kullanılan mera ve su kaynaklarına erişimine engel olmakla eleştirliyor.

ÖNCEKİ HABER

Av hayvanları koleksiyonu basılan Ali Haydar Üstay, Doğal Hayatı Koruma Vakfı kurucularından çıktı

SONRAKİ HABER

Blinken'dan Gazze açıklaması: Mesafe daralıyor, anlaşma çok mümkün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa