21 Mart 2024 15:12

EŞİK: İstanbul Sözleşmesi için hukuk mücadelesi verenler cezalandırılıyor

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yıldönümüne ilişkin açıklama yapan EŞİK, "Çekilme kararına karşı hukuk mücadelesi yürütenler cezalandırılmaya çalışılıyor" dedi.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 21 Mart 2021’de çekilmesinin yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yayınladı. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme sonrası yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği açıklamada, çekilme kararına karşı iptal davası açanlara yönelik ödenmesi hükmedilen yüksek avukat vekalet ücretine tepki gösterildi.

 “KADIN CİNAYETLERİ CİNSKIRIM BOYUTUNA ULAŞTI”

"Anayasa’ya açıkça aykırı olarak alınan bu karara karşı kadınların hukuk mücadelesi devam ediyor" denilen açıklamada, kadın katliamlarının ulaştığı boyuta dikkat çekildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "3 yılda binlerce kadın ağır şiddetlere maruz kaldı, yüzlerce kadın katledildi, kim bilir kaç çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı. Sadece basına yansıyanları bildiğimiz kadın katliamı cinskırım boyutlarına ulaştı. Çocukları cinsel istismardan ve uyuşturucudan korumak için hiçbir şey yapmayanlar bir yandan laik eğitimin kalan kırıntılarını da yok etmenin telaşındayken diğer yandan İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlara ceza gibi masraflar çıkarıyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye dair Cumhurbaşkanı Kararı’na ilişkin kadın örgütleri başta olmak üzere açılan davalar Danıştay kararı ile reddedildi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış işlemi ile ilgili olarak 220’nin üzerinde iptal davası açılmıştı. Bu davalar, Danıştay’da 28 Nisan ile 7, 14 ve 23 Haziran 2022 tarihlerinde yapılan dört duruşmada toplu davalar şeklinde seri dava olarak görülmüştü. (...)28 Kasım 2023 tarihinde Danıştay’da son kalan davalar için yine toplu duruşma yapıldı. Duruşma sırasında, Sosyal Haklar Derneği vekili olarak söz alan EŞİK gönüllüsü avukat bu konunun altını ısrarla çizdiği halde, maalesef Danıştay kadınları cezalandırmaya devam etmeyi tercih etti: 28 Kasım 2023 tarihli celsedeki davacıların cumhurbaşkanlığı avukatına tam 34 bin 200 TL vekalet ücreti ödemesine hükmetti.

İPTAL DAVASI AÇAN KADINLARLA DAYANIŞMA

 Küçücük bütçeleriyle, öğrenci harçlıklarıyla, emekli maaşlarıyla İstanbul Sözleşmesi için dava açan tüm kadınlara sesleniyoruz; Lütfen EŞİK’in iletisim@esikplatform.net adresine ulaşın. Tek başınıza cumhurbaşkanlığına 34 bin 200 TL vekalet ücreti ödemenize gönlümüz razı gelmiyor. Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK tamamen kadınların gönüllü emeği ile çalışıyor. Kadınların ortak mücadelesi ve dayanışması ile neleri çözmedik ki, bunu da çözeriz. Yeter ki, dayanışmanın soyut bir kelime değil, mücadelenin her bir evresinde yeniden sınandığımız bir politik duruş olduğunu unutmayalım. EŞİK olarak bu davaları Anayasa Mahkemesi ve sonrasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımakta bir an bile tereddüt etmeyeceğiz. Bu yolda bizimle birlikte yürüyecek herkese hukuki danışmanlık vermek ve avukatlık yapmak için hazırız." (MA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği ülkeleri Ukrayna’ya savaş için 143,2 milyar avro aktardı

SONRAKİ HABER

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nda göçük altında kalan 2 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa