21 Mart 2024 16:30

Brüksel'de "1. Nükleer Enerji Zirvesi" toplandı: "Nükleere dönüş" planı kabul edildi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Belçika hükümetinin ev sahipliğinde Brüksel’de düzenlenen Birinci Nükleer Enerji Zirvesi’nde "Nükleere dönüş" planı kabul edildi.

Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

Brüksel'deki Expo Center'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Belçika hükümetinin ev sahipliğinde 1. Nükleer Enerji Zirvesi gerçekleştirildi. Yayımlanan ortak bildiride "yeni nükleer santrallerin inşası" ve "gelişmiş reaktörlerin dünya çapında devreye sokulması" taahhüt edildi.

30'dan fazla ülkenin temsil edildiği zirveye, çok sayıda lider ve bakan ile enerji uzmanları katıldı. Türkiye'yi zirvede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti.

Reuters'ın haberine göre ortak bildiride, liderler "Mevcut nükleer reaktörlerin ömrünün uzatılmasını destekleyecek ve rekabetçi bir şekilde finanse edecek koşulları sağlamak gibi önlemler alarak nükleer enerjinin potansiyelini tam olarak ortaya çıkarmak için çalışmayı taahhüt edecekler" deniliyor. 

"AB'NİN ENERJİ GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAYA YARDIMCI OLACAK"

Zirvede konuşan Belçika Başbakanı Alexander De Croo, ülkesinin nükleer enerji santrallerinin faaliyet sürelerini 10 yıl daha uzatma kararı aldığını, küçük modüler rektör (SMR) araştırmalarına 100 milyon avro yatırım yaptıklarını açıkladı. 

UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi da enerji krizinin aşılması için nükleer enerjinin zaruri olduğunu savunarak, uluslararası finans kurumlarından nükleer projelere finansman sağlamasını istedi.

Nükleer enerjinin küresel elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu kaydeden Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, nükleerin "İklim kriziyle mücadeleye ve stratejik özerkliği inşa etmeye yardımcı olabileceğini" söyledi. Michel, "Nükleer, AB'nin enerji güvenliğini artırmaya yardımcı oluyor" dedi.  

Dışişleri Bakanı Fidan da "Zirve, sivil nükleer enerjinin geleceği açısından bir dönüm noktası teşkil ediyor." dedi.

AB İKİYE BÖLÜNDÜ, ABD DESTEKLİYOR

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "AB'de nükleer enerji konusunda farklı görüşler var. Buradayım çünkü nükleer teknolojilerin temiz enerjiye geçişte önemli bir rol oynayabileceğine inanıyorum" dedi. Nükleer enerjinin yüzde 22'lik payla AB'deki en büyük elektrik üretimi kaynağı olduğunu hatırlatan von der Leyen, "nükleer santrallerin faaliyet sürelerini uzatmanın, temiz enerjiyi geçişte uygun maliyetli katkı sağlayabileceğini" öne sürdü.

Avrupa ülkeleri, Japonya'da 2011 yılındaki Fukushima nükleer faciasının ardından güvenlik endişeleri nedeniyle nükleer alanda geri adımlar attı, nükleer santrallerin pek çoğu kapatıldı. Bugün de AB ülkeleri nükleer enerji konusunda hem fikir değil. ABD ve Fransa'nın başını çektiği grup, nükleer genişlemeyi; Avusturya ve Almanya'nın da dahil olduğu ikinci grup rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara odaklanılmasını istiyor. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Borusan Lojistik’te Liman-İş’e üye olan işçiler işten atıldı

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası rezervleri 127,9 milyar dolara geriledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa